Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aparatkaaa nowa

Aparat ortodontycznyPOMOCY

Polecane posty

Gość Aparatkaaa nowa

Cześć Kochani, piszę do ludzi, którzy noszą lub nosili aparat ortodontyczny, chciałabym otrzymać kilka informacji:-) Otóż noszę aparat od 4 dni, na górnym łuku. Ból zębów na początku był nie do zniesienia, ale powoli się zmniejsza, jem papki więc jest ok. Czytałam w internecie sporo o bólu towarzyszącym przy noszeniu aparatu, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego, że te wystające druty miałyby robić mi rany wewnątrz jamy ustnej aż przez cały okres leczenia (ok. 2 lat).:( Czytałam, że każdy po czasie się przyzwyczaja, ale jak można przyzwyczaić się do takiego bólu? To niemożliwe :( Czy jest ktoś kto stosował może silikonowy ochraniacz na zamki i druty? Jeśli tak, to czy jest on dobry, trzyma się i zakrywa też druty z tyłu szczęki? Stosuję wosk ortodontyczny, ale on pomaga tylko chwilowo gdyż szybko go zjadam bądź sam odpada przy myciu zębów :( Bardzo proszę o odpowiedź, bo ten ból zabiera mi powoli całą radość z tak upragnionego aparatu :(

Gość gość
Przepraszam, ze ja tak z innej beczki,a le możeszp owiedziec, ile zapłaciłas za ten górny łuk? Bo powoli szykuje się na niego i nie wiem, ile zainwestować

Gość Aparatkaaa nowa
Zapłaciłam 1500zł, mam łuk metalowy. Ja jestem z mniejszego miasta, więc te ceny są w miarę niskie, ale wiem że w większych miastach tj. Wrocław ortodonci są dużo drożsi.

Gość gość
ale przeciez chodzisz na co miesieczne wizyty do dokrecania ?

ja od ok. 4 lat już nie noszę aparatu a nosiłam ponad 2 :) ból na początku jest masakryczny to normalne.. Bo strasznie mocno jest ściśnięty aby sprowadzić jako tako twoje zęby do jednej linii. Potem ten ból się zmniejsza. I występuje tylko przy wymianie druta bądź przykręceniu go. Przez dzień, dwa a później już jest normalnie. Czasem możesz mieć odciśnięte czy coś.. Ale to nie jest jakoś tam strasznie bolesne. Na początku jest tylko tak ciężko bo rozciąga Ci to wargi, przyzwyczaja i wgl. Musi ci się troszkę wszystko porozciągać i takie tam. Ale z miesiąca na miesiąc jest lepiej. Nie masz się co martwić. Ja tęsknie ogólnie za aparatem bo było to dość fajne ^^ mimo tego bólu co jakiś tam czas.

Gość Aparatkaaa nowa
Jeszcze nie byłam na żadnej, napisałam wyżej że mam aparat od kilku dni :)

Gość Aparatkaaa nowa
Tak, ja sobie zdaję sprawę z tego, że ból zębów będzie występował po każdej wizycie. Chodzi mi o to, że nie wyobrażam sobie przez 2 lata nosić wosku na zębach, bo ból powodujący podrażnienia tkanek miękkich (nie ból zębów!) nie pozwala mi normalnie funkcjonować. To, że mam podrapane policzki boli mnie najintensywniej :( Czy stosował ktoś te ochraniacze silikonowe może?:)

Gość aparatko ja mam aparat
od 28 grudnia nosze aparat i bol wargi jest straszny, musisz sobie radzic z woskiem, ale po ok miesiacu juz wszystko bedzie ok, wargi sie przyzwyczaja i nie bedzie juz bolec :) Ja podczas jedzenia wyjmowalam ten wosk, po jedzeniu mylam zeby i nowy zakladalam, na noc tez, wtedy najwiecej odpoczywa twoja warga. po ok tyg zakladalam juz tylko na noc, po miesiacu juz nie polalo. Glowa do gory :) Ja juz mam ladne zabki, teraz ciagne je na tyl tylko :)

Gość Aparatkaaa nowa
aparatko ja mam aparat oj chciałabym aby było tak jak mówisz:) bo jak na razie to jest naprawdę ciężko. Wosk który dostałam od mojej ortodontki już mi się kończy, muszę zamówić na allegro jakąś dużą ilość teraz. I może skuszę się na te ochraniacze silikonowe bo już nie daję rady z tym woskiem. Ale nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak moje policzki przyzwyczają się do tego, szczególnie do tych drutów w tyłu, które strasznie kłują... :(

jesli mocna kluja to idz do ortodony, aby Ci je przyciela, moze zle je zakonczyla, zostawila za dlugie druty. Max miesiac bolalo, po 2 tyg juz bylo duzo, duzo lepiej. Ja kupilam na allegro chyba 4 pudeleczka i to co od ortodontki dostalam mi wystarczylo :) Trzymaj sie, poczatki sa ciezkie, ale z dnia na dzien bedzie coraz lepiej :)

Gość Aparatkaaa nowa
Ok dziewczyny, dzięki za wsparcie! :) pewnie będzie tak jak mówicie, w końcu macie już doświadczenie, a ja muszę sobie pobiadolić bo właśnie to wszystko przechodzę i mi ciężko :( buziaki! :*

Gość Aparatkaaa nowa
W tej chwili jakoś sobie tego nie wyobrażam, ale pewnie tak będzie:) zamki są jeszcze do zniesienia tylko te druty z tyłu... a swoją drogą GRATULACJE Przyszła Mamciu dla Ciebie, szczęśliwego rozwiązania :) :*

idz do ortodonty, aby Ci je przyciela i zobaczysz jaka bedzie ulga. Trzymaj sie :*

Gość Aparatkaaa nowa
Dzięki wielkie! :* :)