Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Edward Polak

Uważam że następujące rzeczy powinny być finansowane przez państwo

Polecane posty

Gość Edward Polak

- wybielanie zębów dla każdego - prawo jazdy powinno byc darmowe, WORDy, kursy etc - kursy języków obcych powinny być za darmo oraz kursy obsługi komputera dla starszych i niedorozwojów którzy znają tylko fejsa i redutube - mieszkania powinny być za darmo jak za komuny, jesli ktoś nie chce czekać albo chce lepszy standard to po prostu zarabia i sobie kupuje albo bierze kredyt do konca zycia - sądy powinny być darmowe a nie jak teraz trzeba płacic jakies opłaty skarbowe - podstawowe artykuly spozywcze jak chleb, maslo, mleko, ser, pasztet, mąka powinny byc darmowe dla kazdego, oczywiscie limitowane zeby nie bylo naduzyc bo znając Polakow zaraz by probowali oszukac system chcc handlowac na bazarach

Gość Edward Polak
+ samochod tez powinni dawać, nie jakąs limuzyne ale np po przepracowaniu X lat Toyote Corolle, jakiegos Peugota

Gość gość
zgadzam sie :)

Gość gość
następny kretyn. z czego to państwo sfinansuje pytam sie?

Gość gość
Czyli: na przykład ja miałabym ci fundować te wszystkie rzeczy? Bo skąd się biorą na to pieniądze? Zarabiają na to ci, co ciężko pracują, a nie wyciągają rękę do państwa po gotowe.

Gość Edward Polak
gość - wystarczy zwolnić połowe urzedników, którzy są zbędni i obciązają spoleczenstwo i pieniązki sie znajdą :) + przejsc jak Niemcy na oprogramowanie opensource i wtedy zaoszczedzimy setki milionów na rózne licencje w tym Windows :) mozliwosci jest wiele, pod warunkiem że wezmiemy się za korupcje, kolesiostwo :) Bo teraz wiekszosc przetargów jest ustawionych i kase dostaje jakiś microsoft a nie my :)

Gość gość
hahahahahaa ale wymyśliłeś, a niby czemu to miałoby być "za darmo" i kto miałby Ci to finansować? bo wiesz - państwo samo w sobie kasy nie produkuje, to skąd mieliby ją wziąć?

Gość Edward Polak
gość - korporacje tez nic Polsce nie dają a doją nas z kazdej strony :) Powinna byc totalna jawność rządzących, żadnych ukrytych majątków, zadnych tajnych rozmow. Wszystko przy kamerach i mikrofonach.

Gość gość
"- wybielanie zębów dla każdego" x nie ma nic za darmo. x "- prawo jazdy powinno byc darmowe, WORDy, kursy etc" x jak wyżej. x "- kursy języków obcych powinny być za darmo oraz kursy obsługi komputera dla starszych i niedorozwojów którzy znają tylko fejsa i redutube" x no ale przecież mamy internet. możemy się za darmo nauczyć języka. x "- mieszkania powinny być za darmo jak za komuny, jesli ktoś nie chce czekać albo chce lepszy standard to po prostu zarabia i sobie kupuje albo bierze kredyt do konca zycia" x ale komuś trzeba zapłacić za wybudowanie tego domu, nie? x "- sądy powinny być darmowe a nie jak teraz trzeba płacic jakies opłaty skarbowe" x to z czego mają się utrzymywać? x "- podstawowe artykuly spozywcze jak chleb, maslo, mleko, ser, pasztet, mąka powinny byc darmowe dla kazdego, oczywiscie limitowane zeby nie bylo naduzyc bo znając Polakow zaraz by probowali oszukac system chcc handlowac na bazarach" x normalnie komuch z ciebie pełną gębą. w zsrr tez były limity i się skończyło wielkim głodem na ukrainie. wasze eksperymenty na gospodarce zawsze niszczą zwykłych ludzi. naprawdę ja nie rozumiem jak można w te brednie wierzyć. po prostu ręce opadają.

Gość gość
uwaga, Ukryta Prawda atakuje pod nowym nickiem :D:D:D

Za darmo powinna być opieka medyczna, to co jest teraz to są żarty. Terminy kilkumiesięczne do lekarza specjalisty, do dentysty na kasę chorych nie sposób sie dostać. Prawo jazdy, kursy, wybielanie zębów - to nie są rzeczy, do których człowiek sam powinien dążyć a nie podstawy, które powinno dawać państwo.

*poprawka: to są rzeczy, do których człowiek sam powinien dążyć a nie podstawy, które powinno dawać państwo.

Gość gość
tez bym chciała dostać mieszkanie chociazby za 10 lat a nie brać kredyt i wiązac sobie kaganiec na szyi do starości :O

Gość gość
jawność rządu itp to zupełnie co innego niż sponsorowanie Ci zachcianek typu wybielanie zębów... czemu to ma być za darmo? czemu jakaś dentystka ma Ci wybielić zęby za free? z nudów ma poświęcić swój czas i sprzęt? to samo prawo jazdy - auta nie jeżdżą na powietrze, kto ma fundować benzynę? i co - instruktor też charytatywnie ma z Tobą jeździć? a jedzenie to już w ogóle - firma ma wyprodukować, wyłożyć kasę i oddać Ci za free? budynki z powietrza mrówki mają wybudować na te darmowe mieszkania? wszystko kosztuje, nie ma NIC za darmo... jak się chce coś mieć to trzeba na to zapracować :-)

Gość gość
Opieka medyczna i lekarstwa powinny być za darmo. Ja zwolniłabym wszystkie suki z urzędu pracy i zatrudniła tam zakonnice i zakonników.

Gość gość
dokładnie. jedyne co państwo powinno finansować: to armia, policja, służby specjalne, sądy i mała administracja państwowa.

Gość gość
fiku miku teraz opieka medyczna (jaka jest wszyscy wiemy...) nie jest za darmo, bo sporo za nią w składkach płacimy... w sumie nie wiem za co, bo jak ktoś chce się leczyć to i tak musi prywatnie KOLEJNY RAZ wykładać kasę :/ NFZ najlepiej byłoby zlikwidować, bo tylko nas doją...

Gość gość
A jak ktoś sobie nie radzi to niech zdycha :)

Dokładnie, płacę na opiekę medyczną, a jak chcę skorzystać, to szlag mnie trafia albo idę prywatnie za grubą kasę, na szczęście nie należę do chorowitych ;)

Gość gość
W tym kraju nie ma pracy. Raz mi taka suka z bezrobocia dała skierowanie na wózki widłowe i nie przyjęłam tego. Wyrejestrowała mnie a ja wzięłam chłopaków i ją skopali w trawie. Teraz leży w szpitalu ma to czego suka chciała.

Nie masz kompletnego pojęcia o ekonomii. Po pierwsze złamałoby to zasadę wolnego rynku, po drugie ktoś musi te dobra produkować, a jeśli ludzie mieliby te wszystkie rzeczy za darmo to nikt by nie chciał inwestować w innowacyjne produkty rynku (przyhamowałoby to rozwój technologii), po trzecie nawet jeśli zwolnisz połowę kadry urzędniczej to i tak będzie o wiele za mało pieniędzy żeby przeobrazić w takim stopniu system gospodarczy, a po czwarte państwo nie może dodrukowywać sobie pieniędzy (już raz to próbowano robić i skończyło się to totalnym fiaskiem). Nawet w krajach Skandynawii nie ma czegoś takie o czym ty piszesz :/. Twoja wizja jest utopią.

Gość gość
Bezplatna opieka lekarska oraz minimum socjalne dla kazdego - tzn. czynsz, ogrzewanie / gaz / prad i wyzywienie, aby nie glodowac - to wszystko powinno byc finansowane przez panstwo, z podatkow (nas wszystkich). Konieczne sa jednak wyrazne ograniczenia - np. jasna definicja, ze ktos potrzebujacy, a wiec uprawniony do takiej pomocy nie moze miec wlasnych srodkow, oszczednosci -jezeli ma, to najpierw to nalezy zuzyc na wlasne potrzeby, a dopiero potem prosic i otrzymac pomoc.

Gość gość
Nikt by w takim razie nie pracował idioci jakby żarcie i mieszkanie bylo za darmo. Nie wypowiadajcie się, bo się osmieszacie :D do roboty lenie, za darmo by jeszcze fure chcieli BUHAHAHAHAHA niedoczekanie wasze na szczescie :D

Gość gość
uważam że mieszkanie powinno być za darmo, tak jak jest chyba w Danii? Tam każdy 18 latek dostaje mieszkanie od państwa i dlatego tam prawie nikt dorosly nie mieszka z rodzicami... I nie piszcie że jestem roszczeniowa, bo wielu ludzi co nie zapracowali na mieszkanie a je dostali za darmo po babci, cioci, niektorzy nawet kilka mieszkań; a inni nie odziedziczyli ani jednego i nie mają żadnego startu w zyciu i albo kredyt na 30 lat albo mieszkanie ze starymi do 40tki :O

Gość gość
Podstawowej wiedzy ekonomicznej za grosz... nie chce mi się tego tłumaczyć, bo za dużo nie wiecie. Ale w skrócie, to najniższa pensja powinna być taka, aby starczyło na skromne, ale godne życie. Jednak pensja, a nie socjal, bo w tym systemie życia dla nierobów nie ma.

Gość gość
Wybielanie zębów :D może jeszcze implanty w cycki i botox? :D

Gość gość
do gość dziś kto Ci naopowiadał takich głupot, że w Danii mieszkania dostają 18 latkowie ? Nie stękaj tylko weź się do roboty, rusz głowa i rób coś. Ja swoje pierwsze mieszkanie kupiłem mając 26 lat. Skąd miałem na to pieniądze ? Z pracy i grania na GPW.

Gość gość
to nie glupoty palancie tylko fakty, byl kiedys artykul na GW, że w Szwecji, Norwegii, Danii, prawie nikt nie mieszka z rodzicami, bo tam panstwo daje mlodym ludziom mieszkania albo ceny za wynajem są smiesznie niskie; a w Polsce wynajem to cala pensja.

Gość gość
Przecież Państwo nie ma swoich pieniędzy, tylko z podatków. Jeśli te rzeczy byłyby darmowe, to zabieraliby jeszcze więcej i zamiast 1300, zarabiałoby się po 500 zł...