Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przepuklna pepkowa u 3 latki

Polecane posty

Gość gość

Corka miala zdiagnozowana przepukline pepkowa dopieo na bilansie 2 latka, wczesniej pediatra nie zwrocila na to uwagi, bo jest ponoc mala. Bylysmy u chirurga, ale powiedzial ze operacje mozna zrobic po 4 roku zycia. Ja wolalabym zrobic to pozniej, jak bedzie miala 7-8 lat, boje sie operacji u tak malego dziecka. Ale teraz wycyztalam w necie przez przypadek ze mozna zaklejac pepek plastrami, zeby sie to jakos wchlonelo, ale nie wiem czy u 3 latki to odniesie jakikolwiek skutek? Chcialabym uniknac u niej zabiegu, z tego co mowil chirurg wazne jest aby to zrobic zeby corka nie miala problemu gdy bedzie chciala zajsc kiedys w ciaze. I nie wiem czy jest sens isc do innego lekarza bo teraz i tak nic nie zrobia, czy w ogole sie tym przejmowac...

Gość gość
hej u nas tez jest ten problem, ale corka ma w tej chwili rok. przepukline pepkowa miala zdiagnozowana dosyc szybko, bo jakos ok. 4 miesiaca. zaklejalismy pepek plastrami przez kilka miesiecy, ale zaprzestalismy tej metody. bylismy na kontroli u kilku chirurgow i przewaznie mowili, ze mozna zaklejac, ale nie ma dowodow na to, ze to pomaga. stwierdzili, ze jak dziecko zacznie sie ruszac, to wzmocnia sie miesnie brzucha i wtedy pojawi sie szansa, ze przepuklina sie wchlonie. na moje oko, jest caly czas taka sama. dziecko rosnie a ona sie nie zmienia, wiec pozornie moze wygladac na miejsza. u nas jest ten problem, ze mamy przyjsc za pol roku i jak nie zniknie, to beda operowac:/ troche sie boje, bo mala bedzie miec dopiero 1,5 roku!! wolalabym, zeby w razie koniecznosci operowali pozniej.... moze zapytaj innego lekarza co mysli o Waszej sytuacji . my bylismy u 3 roznych (akurat tak sie zlozylo, ze za kazdym razem ktos inny mial dyzur) i mowili to samo... pozdrawiam!

Ja też zaklejałam dzieciom pępki od malutkiego, bo bardzo szybko lekarze podejrzewali u całej czwórki przepuklinę. Jak najstarszy był niemowlakiem to jeszcze w PL takich plastrów nie było i mi koleżanka listem z Anglii wysłała kilka, potem zaklejaliśmy zwykłymi, w środek wsadzając jakiś grosik w opatrunku ;P Teraz dzieci mają 6-15 lat, żadne nie wymagało operacji. Ale nie wiem czy 3 letnie dziecko już na zaklejanie nie jest za duże :o Z drugiej strony i tak macie jeszcze co najmniej rok więc zaklejaj, bo nie masz nic do stracenia ;) Gorzej nie będzie.

Gość gość
A mozna samemu zaklejac czy musze isc najpierw do chirurga?

Gość gość
nam najpierw chirurg pokazal jak zaklejac a potem juz sami zaklejalismy. specjalne plastry na przepukline troche ciezko dostac i sa dosc drogie. mozna kupic w aptece zwyczajny plaster, ktory nie powoduje odparzen. szczerze mowiac, to chyba bardziej nam odpowiadal niz ten specjalny. u nas trzymal sie okolo tygodnia. jak juz zaczynal sie odklejac, to podcinalimy brzegi a potem smarowalimy oliwka, zeby sam sie odkleil. lepiej na sile nie odrywac, bo mozna uszkodzic skore