Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka patka

roczne dziecko POCIESZCIE POMOCY

Polecane posty

Gość matka patka

Mój syn niedługo skończy rok. Chodzi o jego umiejętności. Widziałam dziewczynki w wieku 10 miesięcy i potrafiły same usiąść, wstać, raczkować itd. Robiły to z taka łatwością i delikatnością. Mój syn robi wszystko sztywnie jakby miał pal zamiast kręgosłupa. Nie raczkuje tylko się czołga, tylko czasem sam siada, nie wstaje przy kanapie czy meblach. Jak położę go na ziemie to sam nie usiądzie bo jest jakby sztywny i mu to nie wychodzi, wtedy się kładzie i marudzi. Umie pokazać gdzie co jest, chodzi tylko gdy go trzymam za dwie ręce. Ogólnie jest pogodny i grzeczny ale jak patrzę na inne dzieci to widzę ze mój mały jakis dziki i nadpobudliwy. Jestem stanowcza i ucze syna wielu rzeczy i zabraniam tego czego nie wolno i on słucha A i czasem wybrzdaka mama, tata , co, gdzie. Co jest z nim ? A moze tylko przesadzam.

Gość gość
przesadzasz

Gość gość
chlopcy rozwijaja sie wolniej wiec nie porownuj go do dziewczynek

Gość gość
a u lekarza byłaś? nie jest prawdą, że roczne dziecko musi już zacząć chodzić, ale skoro dziecko tylko się czołga, to warto, żeby chociaż pediatra się wypowiedział, czy tak może być, czy trzeba iść do specjalisty. Moje dziecko mając rok też nie chodziło, pierwsze kroczki postawiła mając 16m-cy, ale chodzić zaczęła mając 18 m-cy i to też podobno jest taka "późna norma". Ja bym pokazała dziecko chociaż pediatrze, niech się wypowie

Gość gość
może potrzebna rehabilitacja lub ćwiczenia.

Gość gość
mam synka w tym samym wieku po jutrze skończy roczek też sam nie chodzi trzymany za rączki idzie kawałek ale po chwili siada raczkuje od 10 mca sam siada wstaje przy meblach - to bez żadnego problemu jest u niego, ale np sam ustać nie umie pokaż dziecko dla spokoju pediatrze ale myślę że wszystko jest ok każde dziecko jest inne i ma swoje tempo rozwoju

Gość gość
dziecko roczne nie musi chodzić , ale samo siadać i raczkować powinno, moim zdaniem powinnaś skonsultować się z pediatrą może nic mu nie jest , ale zawsze warto sprawdzić , im szybciej tym lepiej. Mam 2 dzieci , córka była grubaskiem , późno zaczęła raczkować, ale zaraz po skończeniu roczku zaczęła chodzić, synek ledwo skończył 6 m-cy i już raczkował , miał taki ulubiony stołek , który pchał przed sobą i szedł , zanim skończył 11 m-cy już sam chodził. dzieci rozwijają się różnie , ale jak coś niepokoi to warto zasięgnąć porady lekarza.