Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozne wyniki glukometru ciaza pomocy

Polecane posty

Gość gość

Witam. Dziś po kolacji mierzyłam cukier, z 4 różnych palców. Wyniki natępujące : 134 151 142 120. Norma dla kobiet w ciąży jest do 130 więc jak dla mnie różnica tych 31 jest dla mnie dość ważna. Ponieważ z wynikim 120 nie przekraczam ale już z każdym następnym tak. Więc jest to dość istotne. Dodam że myję ręce przed każdym nakłuciem, pomiar w tym samym czasie. jak się do tego odnieść ?? czy kto tak miał??

Gość gość
ile czasu po jedzeniu mierzyłaś cukier?

Gość gość
mam zalecone 1h - wszystkie te pomiary w tym samym czasie. tzn odstęp między nimi to dosłownie sekundy

Gość gość
może glukometr szwankuje?? i dlaczego sprawdzasz aż 4 razy?

Gość gość
od kazdego pomiaru musi byc ok 10 minut przerwy, inaczej glukometr podaje zafałszowany wynik

Gość gość
to chyba wina glukometra, ponieważ jak czytała m na innych forach tak być nie może tzn nie aż taka duża różnica. Poza tym ten glukometr słynie z tego że podaje różne wyniki. A dlatego 4 razy żeby sprawdzić czy wyniki są przybliżone.

Gość anka_gsw
nie zgadzam się że od każdego pomiaru ma być min 10 min przerwy. Bzdura. Jeżeli mierzyć z jednego palca, to w tym samym czasie na innym palcu powinien być wynik zbliżony

Gość gość
anka, guzik wiesz jak widac,osoba wyzej dobrze pisze,musi byc odstep bo kazdy glukometr użyty raz po razie poda fałszywy wynik podobnie rzecz sie ma z cisnieniomierzem ps.pracuję jako pielegniarka od 12 lat :)

Gość gość
no dobrze, ale co mam robić. w takim razie jak będę mierzyć cukier i wyjdzie mi 140 ( czyli za dużo ) to odczekam sobie 10 min i wtedy wyjdzie 125 i taki sobie wpisze ?? będę sobie wybierać te niższe ?? Dla porównania : zmierzony przed chwilą 110 a 10 min wcześniej 136.

Gość gość
no to raczej oczywiste ze wpisujesz PIERWSZY POMIAR!!! i ewidentnie to wskazuje na problem z glukoza!! masz diete???

Gość gość
no nie wiem, teraz na stronie producenta czytam ze wyniki mierzone w tym samym czasie ( a wiec jednak można ) nie powinny być większe o 20. Wiec raczej problem nie leży po mojej stronie. Tym bardziej że tak jak już pisałam - poczytałam i nie ja jedna miałam taki problem z tym sprzętem wiec raczej o problemach z glukoza nie ma mowy. ale dzięki za pomoc :)

Gość gość
dziewczyno ewidentnie masz cukrzyce ciezarnych, wez sie ogarnij a nie kombinuj z wynikami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!zaszkodzisz dziecku swoim glupim podejsciem

Gość gość
wiem ze mam cukrzyce, przeciez pisalam ! Czytaj ze zrozumieniem. Czym mam zaszkodzic, bo nie rozumiem ??? Tym ze mam rozbe wyniki ? Matko boska co za ludzie

Gość gość
gdzie napisalas niedojdo? gdzie???

Gość gość
Autorko nie przejmuj sie, mialam podobnie. Lekarz zaproponowal mi wyniane na inny. Nie ma co pytac o takie rzeczy na kafe bo nawiedzone mamuski zaraz wyskakuja z takimi tekstami jak gosc powyzej. Zaszkodzic to ty bys mogla gdybys miala non stop za wysoki cukier. Jezeli tak nie jest - spokojnie. Zapytaj swojego lekarza i nie patrz na "nawiedzone mamuski". Aaa i jeszcze jedno. Tutaj co druga jest pielegniarka albo lekarka :)

Gość gość
ja tez tak mialam, tak poprostu jest ze w kazdym palcu inny cukier

Gość gość
"Norma dla kobiet w ciazy jest do 130 wiec jak dla mnie różnica tych 31 jest dość ważna. " Radze się cofnąć do podstawówki skoro wniosków nie umiemy wyciągać i czytać ze zrozumieniem. Niedojda to cie robila ;) Gościu dzięki za wypowiedz, jutro podejde do lekarza :) Masz racje, pierwszy i ost raz zakładam tu wątek bo to jednak prawda - nawiedzone wariatki mądre w necie przy anonimowości. Jak to mówią " kozak w necie - piz*a w świecie " :D Dobranoc !!!

Gość gość
dobre z tym kozakiem :P ja mialam accu check czy jakos tak i tez mi czasem roznie wskazywal, rada? Zaczelam mierzyc tylko jeden raz, bo juz bym zwariowala jest tu temat cukrzyca ciezarnych, w swoim czasie bardzo mi pomogl zniesc cc ;) wiec moze zajrzyj zaciekawilo mnie natomiast, ze cisnieniomierz bez odpowiedniej przerwy wskazuje bledne wyniki! Nawet pielegniarki w szpitalu mierzyly nam, pacjentkom, raz za razem, a tu taki news? Moj swiat niskocisnieniowca zachwial sie w posadach :D

Gość gość
Bo jak tu ktoś napisał - co drugi gość to lekarz czy pielęgniarka z xxx letnim stażem . Ja również radzę autorce mierzyć tylko raz i nie wpadać w panikę.

Gość gość
To jescze ja sie wypowiem,jako diagnosta laboratoryjny :P Zaczne od tego,ze kropla kropli nie rowna. Poza tym krew wlosniczkowa.jest najmniej wiarygodnym materialem do pomiarow.w zaleznosci jak nacisniesz palec to w roznych proporcjach zmiesza sie z plynem tkankowym . Zeby w miare ujednolicic warunki to nalezy prztrzec palec gazikiem nasaczonym spirytusen,potem na sucho, potem pierwsza krople.zetrzec na.sucho i dopiero wycisnac.delikatnie kropelke. Roznie tez mozna nakluc palec i to tez ma wplyw na wynik. U nas stosujemy tylko orientacyjnie pierwszy pomiar i tylko uzywamy przed obciazeniem glukoza do sprawdzenia czy mozemy podac napoj do wypicia bo jak ktos ma.za wysoki cukier to glukozy wypic nie moze. Jak nakluwalismy kilka razy np. dla sprawdzenia to tez byly cyrki i to bez wzgledu na firme wyniki roznily sie. A wiec opieraj sie tylko na pierwszym nakluciu.

Gość gośćgośćemilka
czy coś z glukometrem nie tak - polecam te od diagnostic - popytaj w aptece, powinny być ;)