Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy palac drewnem w kominku rowniez powinnam obawiac sie czadu

Polecane posty

Gość gość

Czy czad to tylko od piecykow gazowych i wegla?

Gość gość
tak więc zainwestuj w czujniki czadu, bo my też nigdy byśmy się nie spodziewali. Tym bardziej, że w tym kominku paliło się już przez kilka lat i nigdy nie było żadnych problemów.

Gość gość
palac tylko drewnem nie masz sie czego obawiac.

Gość gość
Wlasnie nie wiem gdzie go schowalam. Ide szukac.

Gość gość
Tylko drewnem. W internecie znalazlam rozne opinie na ten temat i teraz nie wiem czy czad od drewna tez?

Gość gość
Tlenek wegla powstaje w procesie niepelnego spalania,przy niedoborze tlenu,wiec mozesz palic nawet papier i teoretycznie zatruc sie czade,a chodzilyscie w ogole do szkoly ze takie pytania zadajecie

Gość gość
Kominy trzeba czyścić przy kominku regularnie. My palimy wyłącznie drewnem lisciastym, cały komin mamy nowy wymurowany, a i tak sadzą się osadza i raz jak nie dopilnowismy, bo śnieg czy deszcz padał i nie chciało się nikomu na dach wchodzić, to się nam ta sadzą w kominów zapaliła. Wydaje mi się, ze prędzej się sadzą zapali, aniżeli czad rozejdzie. Chyba, ze będzie kiepski dopływ świeżego powietrza. My pod podłoga mamy taki kanał, który zastaw świeże powietrze z dworu.

Gość lolakM
Trzeba też być przy tym ostrożnym, jednakże nie ma się z tej strony takiego zagrożenia jak z pieca... Poza tym, teraz te nowoczesne kominki wyposażone są w drzwiczki, aby iskry się nie wydostały. Albo w sumie żeby uniknąć możliwośc***ożaru, to dobrze jest wziąć biokominek, jak np. http://arteabc.pl/. Przy takim kominku nie ma co się obawiać czady ;)

Informacja ze strony KGPSP Tlenek węgla powstaje w wyniku niepełnego spalania wielu paliw m.in.: drewna, oleju, gazu, benzyny, nafty, propanu, węgla, ropy, spowodowanego brakiem odpowiedniej ilości tlenu, niezbędnej do zupełnego spalania.

Gość Tuuuuaaa
ten tlenek to okropna sprawa, można dostać zawrotu głowy od tych informacji. Widzę, że słusznie ktoś zauważył, że warto z kominiarzem mieć kontakt...generelnie bardzo mądra rada, ja też mogę coś od siebie dorzucić w zakresie kontaktu: http://www.kominiarze-warszawa.pl/kontakt - zawsze to lepiej się polecać niż trafić na jakiś patałachów

Gość gość
ajj.. jak ma sie dobre wyjscie wentylacyjne i dobre zabezpieczenie to nie ma opcji, zeby sie zatruć czadem... ja mam kominek firmy www.arteabc.eu i przy zakupie dodali mi wszystkie niezbedne przybory, ktore ochronia mnie przed czadem

Gość gość
Jeśli się nie wentyluje i pali zawilgoconym drewnem to tak. Można dodatkowo uszczelnić rury na przykład taką taśmą aluminiową - http://www.intra.biz.pl/_tasmy_aluminiowe.html – wtedy jest ok. Natomiast podstawą jest dobry montaż kominka i wietrzenie pomieszczeń.

Gość gość
Jeśli kominek jest dobrej jakości i naprawdę dobrze zamontowany to żadnego czadu nie ma prawa być. ZObacz sobie kominki w ofercie: www.lechma.com.pl . My mamy taki w domu i problemu nie ma. A jeśli się martwisz to może zainwestruj w jakiś czujnik czadu?

Gość gość
Żeby było bezpiecznie musisz pamiętać o przeglądach kominiarskich a podczas takiej wizyty możesz o wszystko wypytać kominiarza. Solidną firmą jest www.kominiarz.biz.pl, która u nas robi przeglądy, cenowo tez przyzwoicie.

Gość gość
Jakby ta firma kominiarska rzeczywiście byla tak dobra,to by nie musiala sie tak naretnie reklamowac

Gość gość
Ja rozumiem, że lepiej zapytać niż niewiedzę przyplacic życiem... Ale nie ukrywam, że ręce mi opadły... Naprawdę??? Aż takie braki w edukacji???

Gość gość
Ten spam jest obrzydliwy. Niedługo co drugi temat na forum to bedzie spam i kryptoreklama czegoś.

Gość natineczka
u mnie miesiąc temu włączył się czujnik w nocy, a paliliśmy właśnie drewnem w kominku. Dlatego polecam używać tego cudeńka i co jakiś czas sprawdzać czy działa jeżeli masz na baterie.

Gość gość
Jedyne pocueszenie w tym smutnym temacie jest tylko takie, że przynajmniej jest to bezbolesna śmierć ;(

Gość murvenol
Polecam Ci zamówić np. ze sklepu https://smarthome24.pl/ czujniki czadu przynajmniej bedziesz mogla spac spokojnie i nie obawiac sie, ze ktos sie czadem zatruje. Lepiej byc ubezpieczonym... wole wydac 300zl na czujnik niz przyplacic to zyciem.

Gość paulinasdf
Ja bym tez nie ryzykowała wolę wydać te parę groszy mieć głowę spokojną niż cały czas myśleć że może coś się ulatnia tym bardziej gdy mam 3 malutkich dzieci. Moja siostra ma ten czujnik czady ze smarthome ja mam zwykły ale też planuję kupić ten za 300 i mieć spokój

Gość Weronika1887
Ryzyko jest większe, kiedy kupujesz drewno, które jest jeszcze wilgotne. Przede wszystkim poszukaj firmy, która sprzedaje towar dobrej jakości - czyli odpowiednio suchy. Jeżeli jesteś z Opola lub okolic to sprawdź drewnex24. Ja u nich często kupuję drewno do kominka i nie zdarzyło mi się narzekać. Jest to też wygodne, bo Panowie dowiozą i rozładują. Nie muszę też martwić się ceną, bo uważam, że są niewygórowane.