Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kami123

niemowlę nie robi kupy

Polecane posty

Gość kami123

Witam, moje przeszlo 2miesieczne niemowlę nie robi kupy, mamy ten problem juz od początku, pomijając oczywiscie smulke. Bylsmy juz u kilku pediatrów ivrozmawialisny z różnymi poloznymi. Problem jest taki ze maly potrafi nie robic kupy bardzo dlugo. Jest karmiony na samej piersi.dodam ze od początku trzymam dietę, praktycznie jen gotowane rzeczy, jem dużo nabialowych rzeczy no w sumie to co wolno, od niedawnego czasu zaczelam jesc po troszku cos nowego.no i oczywiscie pije tylko wodę niegazowana, nieraz moze sok z jablka. A wiec tak, kiedy przyjechaliśmy domu z szpitala wszystko,bylo ok do czasu kiedy okazali sie ze 5dnu maly kupy nie robil, zadzwonilam do poloznej i powiedziała ze naly moze10dnu nie robić.. Ale bylo,coraz gorzej malemu zaczął sie robić taki brzuszek nadęty i twardy,pojechalismy do pediatry i powiedział ze jest to normalne ale nie powinno sie trzymac kupy u dziecka dluzej niż 3dni i dlatego lozna dać czopek i nic on nie przeszkadza bo sie rozplyqa itp itd.. No dobra 1raz spoko zrobil ale potem pomimo czopku on nic.. Na opakowaniu pusalo ze do godziny a ty 4godziny i nic wiec jak tam troszke termometrem to zrobil i dość dużo tylko ze ten czopek nie rozpuscil sie a wyszedl taki bialy :\ teraz probuje tylko mu tak termometrem troszeczke z ta oliwka a on prze a potem zaczyna plakac i koniec.. Dodam ze kazdy pedriatra z ktorymi rozmawialam kazal lewatywę albo czopek, a polozne kazaly czekac, wiec stwoerdzilam czekam.. Czekalam 8dni maly mial taki nadęty brzuszek I twardy wiec zlitowalam sie I zrobilam.. A teraz juz jestem w kropce.. Co mam dalej robić :(.dodam ze wszystkie kupki nie byly twarde tylko miekie

Gość gość
polecam gastroenterologa dziecięcego i badanie usg jamy brzusznej. Moja po drugim miesiącu zaczęła wcześniej miała dyschezję, słabe mięśnie brzucha i nie umiała przeć. ale kiedys zobił sam?

Gość gość
a próbowałaś podać herbatke z koperkiem włoskim? córce pomagało bo też nie raz kupy z 5 dni nie było

Gość kami123
No wlasnie problem z tym ze on nie chce ani wody ani herbatek, daje mu caly czas a on pluje, ksztusi sie po czym placze i i odpycha butelke :( sprobuje z tym lekarzem.. Moze rzeczywiście jest cos nie tak :\

Gość gość
Coreczka ma/miala ten sam problem. Ma 2,5 mies.Bez pomocy kupy nie zrobila. Od kilku dni dopiero zdarza sie jej zrobic. Co za szczescie znalezc kupe w pieluszce :) choc z drugiej strony byla szansa ze od razu na nocnik zacznie robic ;) a tak serio to bylam u gastrologa i lekarz kazal poczekac do konca 3 mies. Gdyby sie to nie unormowalo miala miec robiona ph- metrie w celu wykluczenia choroby hipszpurga czy jakos tak. Coreczka dostaje Debridat ns unormowanie od 4 t.z. To wlasnie na kupke lek. Moze warto poprosic o niego pefiatre bo jedt ns recepte. Pozdr

Gość gość
to może ty spróbuj pić herbatki z tym koperkiem. Pij dużo to i dzidziusiowi się dostanie

Gość kami123
To moze sprobuje ten lek.. Ale zapytam wcześniej lekarza:) naprawdę chyba bym skakala z radosci jakby zrobil sam :) i juz szukam jakiegoś specjalisty. Dziękuję z góry za wszystkie rady, dobrze wiedzieć ze nie tylkomy mamy ten problem :)

Moja córka nie robiła kupy, bo urodziła się z zapaleniem płuc, a antybiotyk zniszczył jej florę bakteryjną w jelitach, która dopiero, co powstawała. Brała w tym czasie probiotyk, ale okazało się, że to za krótko, bo po antybiotyku powinna była brać probiotyk jeszcze z 2 m-ce. Wmówili jej przy okazji skazę białkową:P Kupiłam Latopic (probiotyk), piła Nutramigen i kupy się unormowały. Bez pytania lekarzy ok. 6 m-ca zm Wiem, że przyczyną nierobienia kupy jest często niewytworzona flora bakteryjna, słaba perystaltyka jelit (to się dziedziczy). Durne położne i lekarze też nam mówili, że dziecko może nie robić kupy do tygodnia- kretyni. Przecież kał to toksyna, a jeszcze u takiego maluszka. Ja podawałam Małej czopki, kiedy nie robiła dłużej niż dwa dni i wbrew temu, co mówią, nie przyzwyczaiłam jej do nich i teraz ma 1,5 roku i sama robi kupkę do nocnika nawet jak się jej zdarza lekkie zaparcie.