Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skoro mówicie że Bóg istnieje to dlaczego pozwala na cierpienie ludzi

Polecane posty

Gość gość
"piąta klepka Bóg nie tyle pozwala, co po prostu nie interweniuje trudno żeby ogarniał miliardy istnień równocześnie " - ogarnia je wszystkie

wg wiary hinduskiej taki karp inkarnuje w wyzsze formy bytu Nie wierzę w to ale ale jestem przekonany że może istnieć stan w którym mogę być i karpiem i człowiekiem zarazem.

A wszelkie sądy pośmiertne zmyślili ludzie prymitywni na wzór swoich sądów, byli to ludzie którzy nie potrafili ogarnąć chaosu siły wyższej, inaczej mówiąc tępaki którzy nie znali nawet dobrze astronomii.

Gość gość
taki sąd istnieje ale jest to tylko przegląd danego życia, jak się zachowaliśmy w danej sytuacji i czy okazaliśmy miłość czy nie

Gość gość
Znałem Cię jeszcze zanim się począłeś (Jeremiasza 1,4-5)

Gość gość
wszystko jest Bogiem, stąd ta pewność

Więc jak mnie znał zanim się poczęłem to po co ma mnie/lub innych obwiniać jeszcze za coś co dobrze wiedział że zrobię? Jeśli stworzył świat z każdym jego detalem i sytuacją to on jest za wszystko odpowiedzialny a nie ludzie. To jahwe jest szatanem. Ale podziwiam siłę wyższą za to że udało jej się wcisnąć kit całym miliardom pokoleń religijnych cymbałów. I nie odkręci im zaworu w mózgu bo wiedział że ma być zakręcony jeszcze zanim ich stworzył.

Gość gość
nie wiedział ze to zrobisz, ale ze mozesz to zrobic on wie co było, co jest a nawet co mogłoby być, gdybyś postąpił inaczej to jest wolna wola, świat jest cały czas stwarzany, możemy zrobić że będzie jak piękny sen albo jak koszmar w każdym razie tak czy inaczej kiedyś sie obudzimy

Ja już jestem przebudzony i widzę rzeczy których inni nie widzą choć są przecież logiczne. Jak to się dzieje? Dlaczego jestem geniuszem a inni są żałosnymi kretynami?

Gość gość
każdy jest na innym etapie, niektórzy dopiero się uczą, inni są opiekunami

nie wiedział ze to zrobisz, ale ze mozesz to zrobic Bzdura adwokacie pana boga, teraz ja jestem oskarżycielem. Szatan jest oskarżycielem w biblii - nie czytałeś? Jeśli nie wiedział że to zrobię ale mogę zrobić to skąd twój Jezus wiedział że Piotr zaprze się go 3 razy a nie np 2 razy albo jeden raz? Skąd jahwe wiedział co kto zrobi w starym testamencie i ostrzegał ludzi, mało tego do Mojżesza powiedział - że on sam sprawi że serce Faraona stwardnieje - też nie czytałeś? Wasz świętobliwy i nieskończenie dobry bożek jahwe nagle staje się złym? Jakże to możliwe! To nieprawda! Jeśli on sam sobie sprawia że człowiek jest zły i podły to chyba ma z tego świetny ubaw nie sądzisz?

Gość gość
religia jest po to żeby ludzie stosowali się tu i teraz na ziemi do nakazów i zakazów a co jest po śmierci to się okaże, nie da się udowodnić czy Bóg istnieje bo to jest kwestia wiary a nie wiedzy

Gość gość
bóg wie co będzie a nawet co mogłoby być - zawsze jest możliwość wyboru ale gdybys miał np. wehikuł czasu i przeniósł sie o 100 lat do przodu to wiedziałbys np. z gazet, co ludzie zrobili przez ten czas mając wolną wolę nie ma więc sprzeczności, oni mieli wolną wolę a bóg patrząc na to z perspektywy kilku lat do przodu wie co zrobili wg Einsteina podróz w czasie jest teoretycznie mozliwa

Gość gość
to nie jest tylko kwesia wiary, sa pewne dowody ale to nie miejsce na to

Gość gość
nie, to tylko szukanie prawdy