Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zwierciadło duszy

Wyjazd z niemowlakiem do Danii

Polecane posty

Gość zwierciadło duszy

Witam się ciepło .Jestem 20 letnią mamą 2 miesięcznego chłopca, którego sama wychowuję tzn. bez Jego ojca. Mieszkam u rodziców .Ojciec dziecka nie ma praw do małego . Wracając do tematu ...W Danii mieszka moja starsza siostra i chce bym do niej przyjechała bo twierdzi , że w Polsce nic dobrego mnie nie spotka .Mówi , że dopóki synek jest maleńki to będę mogła spokojnie nauczyć się języka i podjąć pracę gdy mały podrośnie . Chciałabym pójść na studia ale czy w obcym kraju to będzie możliwe ? Przecież wszystkiego trzeba się nauczyć od nowa na emigracji . Co zrobilibyście na moim miejscu ?

Gość gość
Dania potrafi się bardziej zaopiekować cudzoziemcem bez duńskiego obywatelstwa niż polski rząd własnym rodakiem, Dania ma bardzo solidny rząd i prawo. ma swoje wady jak rasizm i sztuczne jedzenie ( o cenach nie wspomnę) na kazdym kroku, ale z pewnością będzie Ci się lepiej żyło tam niż w PL. Spróbuj a nuż Ci się uda, duński jezyk pod względem gramatycznym jest prosty ale wymowa jest tragiczna, jest to jakby mieszanka niemieckiego z francuskim

Gość gamon forumowy
podziekuj siostrze,ze sie o Ciebie troszczy,bo moje rodzenstwo dooopska powipinali.Ale do rzeczy,do odwaznych swiat nalezy,sama nie bedziesz,bo masz wsparcie:)kiedys byc moze podziekujesz Jej za to,ze dostalas szanse.Jedz dziewczyno i sie nie zastanawiaj,bo ten kto w miejscu stoi,ten sie nie rozwija:p

Gość gość
Ależ ja Ci zazdroszczę. Sama bardzo bym chciała wyemigrować na północ. Może kiedyś się uda. Myślę, że powinnaś jechać. Zawsze przecież możesz wrócić, choć sądze że nie będziesz chciała :)

Gość gość
rasizm w Danii?! Do bólu są poprawni politycznie, więc nie wiem skąd takie stwierdzenie. @autorka O studiach możesz raczej zapomnieć. Studia 1. stopnia są z językiem wykładowym duńskim (nie mówię o jakiejś filologii). A kraj sam w sobie fajny. Pogoda do bani, ale przy tych zarobkach można wytrzymać ;). Jeśli masz możliwość, to przyjeżdżaj - będziesz żyć jak człowiek, a i dziecku będzie w życiu łatwiej.

Gość gość
Osobiscie wie wyjezdzala bym z tak malenkim dzieckiem do obcego kraju.Poczekaj az podrosnie ! Dania ci nie ucieknie

Właśnie jedź z jak najmniejszym dzieckiem, bo mały będzie naturalnie się uczył języka - bedzie mu później łatwiej. W Polsce mamy samotnej z dzieckiem nic dobrego raczej nie spotka ;), a studia w Polsce zrobisz - (no chyba, że programowanie/kierunki techniczne), a i tak pracy nie będziesz miała. Masz tak fajna szansę, wykorzystaj ją póki jestes młoda :), właśnie wrócić możesz zawsze, a juz w drugą strone niezbyt.

Gość gość
" rasizm w Danii?! Do bólu są poprawni politycznie, więc nie wiem skąd takie stwierdzenie." tak w Danii jest wielu rasistów, ktorzy się nawet z tym nie kryją, ale za to wszyscy twierdzą ze Dania jest nalepszym krajem na swiecie, mam podstawy aby tak twierdzic, nie martw się gdybym nie miała podstaw to bym, nie pisała prawda?

Gość gość
PS. duńczycy są bardzo dumnym narodem do tego stopnia, ze wielu z nich moze na Ciebie patrzec lekko z wyzszoscią, ale naturalnie beda sie do Ciebie usmiechac i pomagac ale jedno drugiego nie wyklucza

Gość zwierciadło duszy
Dziękuję wszystkim za odpowiedz ! Najbardziej właśnie przeraża mnie to , że będę w tej Danii tą "obcą" a więc wg większości tą gorszą .Nie wiem co robić .Rodzice nie chcą bym wyjeżdzała...

Gość gość
twoja siostra ile lat tam zyje?

Gość gość
Rodzice nie chcą, żebyś wyjechała, bo już jedno dziecko wybyło, tu moja droga mimo, że w Polsce - jesteś uważana przez państwo za gorszą - ale to zobaczysz jak przyjdzie się zapytać o jakąś pomoc dla dziecka, zasiłki, czy jak będziesz szukać pracy - Polska to ciężki kraj do życia i niestety tak to wszytsko ewoluuje, że prawie każdy kraj w UE na pewno jest lepszy ;D, runie system emerytalny, bo ogromna liczba młodych ludzi emigruje, nie decyduje sie na dzieci, nawet jak tu zostaniesz, to raczej nawet jak masz dużo sił, zapału, pomysł na siebie, to mało tu mozna zrealizować ;). Najbardziej przykre jest w Polsce to, że jak człowiek pracuje uczciwie, ciężko to nie może sobie pozwolić na wszystko - kredyt już nawet więcej niż na 30 lat, jak wynajmuje się mieszkanie to kwota równa minimalnej pensji(a w UK osoba, która zarabia minimum i tak może sobie pozowlić na wynajem mieszkania, nawet najmniejszego ale jednak i stać ja jeszcze na kupno jedzenia ;D), może w innych krajach są droższe usługi (ale tzn, że Ludziom tez się więcej płaci za ich pracę) to ma się więcej w portfelu, może dzieciakom i sobie zapewnić dobrą przyszłość, samotnej mamie z dzieckiem różowej przyszłości w naszym kraju nie wróże, no chyba, że jesteś zaje****ie rezolutna ;) - życzę powodzenia.

Gość zwierciadło duszy
Moja siostra wyjechała zaraz po studiach w wieku 22 lat . Czyli już 5 lat minęło jak tam mieszka . Z moimi rodzicami to fakt, nie chcą bym i ja wyjechała bo wtedy zostaną sami bez córek i wnuka