Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość POLIO444444444

JAKIE KOSMETYKI DLA NOWORODKA SA NAJLEPSZE

Polecane posty

Gość POLIO444444444

czy moze byc mydlo bambino ,oliwka i krem z tej serii?bardzo prosze o porade...

Gość gość
W temacie mowa o najlepszych kosmetykach dla noworodka? Marka Bambino nią nie jest. Najważniejsze by w kosmetykach było jak najmniej składników chemicznych. Unikaj konserwantów, parabenów, barwników, olejów mineralnych (ropopochodne) takich jak parafina . Najlepsze bo o takie pytałaś są Weleda, potem inne ekologiczne w tym tani Hipp . Dobre są też kosmetyki Eubos Baby. Szczerze to ja na początku stosowałam napar z rumianku do kąpieli i przemywania oraz oliwę z oliwek do natłuszczania pupki , stóp i buzi. Dziecko miało zdrową, gładziutką skórę. Jak córka miała 3 miesiące to pierwszy raz zastosowałam Weledę i stosujemy ją do dziś (córka ma dwa lata).

Gość gość
Akurat Bambino są tak perfumowane że zmarłego by obudziły i uciekł by z grobu. Są niestety firmy które bardziej przypodobać chcą się matkom (zapach) niż niemowlętom.

Gość gość
Bambino oliwka jest zbyt mocna w zapachu i zawiera parafinę a krem jest tak tłusty że zbyt bardzo obciąża skórę i ona nie oddycha.

Gość gość
z tych powszechnie dostępnych bardzo dobry jest HIPP. Chusteczki metodą prób i błędów (hipp ma fajne ale bardzo drogie)

Gość gość
Ja używałam hippa i mogę z czystym sumieniem polecić. Używałam płynu do kąpieli z oliwką i balsamu do ciała. Oliwki nigdy nie używałam bo nie było takiej potrzeby. A krem bambino to porażka kupiłam i wylądował w koszu. Od oliwki tez się odchodzi bo zapycha pory skóry.

Gość gość
oilatum jest ok i nic wiecej nie trzeba; przy maluszku i tak odpuscisz sobie wklepywania, masaze; bez przesady - nie zapycha; albo cutis helm emulsja albo ziajka emulsja klementyna (chyba) - placilam tydzien temu 11,80 za 370ml; a na baardzo sucha skorke (bywa na poczatku) ciekla parafina z apteki - kilka kropel do wanienki; a pozniej (jak nie ma atopowej skory itp) to mozna eksperymentowac, Ja polecam Ziajke, bo tania i fajna oraz to wygoda. Wlosy myje w hippie 3w1

Gość gość
Babydream z Rosmana ponoć mają "dobry" skład jak Hipp a są o wiele tańsze. Jestem w ciąży i Babydream mam zamiar wypróbować na początku

Gość gość
wszystkie jakie uzywalam i ktore naprawde sie sprawdzaja na 100% to firma Bepanthen

Gość gość
ja uzywam kosmetykow Jonhsons&Jonhsons mydelko i szamponik

Gość gość
dobry skład ma alphanova bebe- kosmetyki ekologiczne, drogie bo od 30-60 zł. ale ja na dziecku nie oszczędzam. a do smarowania zamiast oliwki olej ze słodkich migdałów też ekologiczny ok 50 zł.

Gość gość
alphanova to kosm. bez chemii, parabenów itp.

Gość to ja ja ja
dla noworodka najleposza jest czysta woda.

Gość gość
La Roche Lipikar, świetna seria kosmetyków, nie jest to najtańszy produkt ,ale są bardzo wydajne i idealne dla skóry niemowlaka. Mój syn miał do roku uczulenie na parafinę,którą większość kosmetyków posiada w składzie.

Gość gość
OD BARDZO uznanej i znanej profesor dermatologii usłyszałam, że absolutnie żaden spożywczy olejek czy oliwa nie nadają sie do pielęgnacji skóry. Natłuszczanie w przypadku noworodków i niemowląt polega na uzupełnianiu lipidowych braków, a przede wszystkim zabronic powinno sie codziennych kąpieli. O ile latem można co drugi dzień, to zimą czy jesienią zupełnie wystarcza raz na 3 czy 4 dni. Bez piany, olejków woda ma być czysta a najlepiej przefiltrowana.Ja miałam dziecko z okropnymi problemami skórnymi, i wszystko przeszło kiedy zastosowałam się do powyższych rad!

Gość gość
Żaden spożywczy olej czy oliwa nie nadają się do pielęgnacji skóry dziecka? Ale przecież lipidów zawierają te oleje mnóstwo! Ja z kolei usłyszałam od swojego lekarza zupełnie co innego! Oleje naturalne, tłoczone na zimno prosto do ciemnej, szklanej butelki są najzdrowszym kosmetykiem dla dziecięcej i dorosłej skóry! Olej z migdałów, olej lniany, oliwa z oliwek to pogactwo lipidów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin. Oliwa ma dodatkowe działanie antybakteryjne i działa ochronnie przeciw odparzeniom skóry dlatego tu gdzie mieszkam polecana jest zamiast kremu na odparzenia pieluszkowe. Wszsytko co nautra w niezmienionej postaci dała to jest najlepsze. Kosmetyki ekologiczne są ekologiczne, to Prawda ale odpowiednio spreparowane i poddawane procesom produkcyjnym które pozbawiają je witamin i składników mineralnych i niektórych właściwości. Napewno nie nalezy smarować skóry dziecka olejami rafinowanymi np rafinowanym olejem słonecznikowym kiepskiej jakości ale już wosokogatunkowy tłoczony na zimno olej słonecznikowy jest bardzo wartościowy i dodawany do maści natłuszczających dla noworodków na oddziale szpitala w którym rodziłam córkę. Zupełnie inna opinia i mentalność jak widzę.

Gość gość
Co do kąpieli to w zupełności się zgadzam !!! :)

Gość gość
Sofia Loren też od dziecka natłuszczała skórę jedynie oliwą z oliwek, żadnymi kremami i mówiła że to jest tajemnica jej wyglądu a jak na swoje lata to przecież skórę miała długo świetnie zachwaną. Ja natłuszczam się sama i miesięcznej córce skórę ekologiczną oliwą z oliwek . Córka wprawdzie lada dzień kończy miesiąc więc już będę oliwę odstawiać i smarować jedynie buzię i pupę ale do tej pory olej ten świetnie się spełniał .

Ją w 1 miesiącu życia stosowałam oilatum i żadne balsamy nie były potrzebne. W 2 miesiącu życia kupiłam zamiennik czyli atoperal. Też jest fajny ale zamiast jednej nakretki jak w oilatumie trzeba wlac dwie do trzech aby był dobry efekt natluszczenia skóry. Teraz jesteśmy na płynie do kąpieli dla niemowląt "ja i mama" i do tego balsam z tej samej serii. Dostaliśmy w prezencie więc też trzeba zuźyc powiem tak płyn do kąpieli nie natluszcza wcale i nie ma też zapachu co do balsamu jest naprawdę fajny i bardzo fajnie nawilza skórę praktycznie na 24 godz. Tego płynu do kąpieli jest chyba 500 ml taka mała butelka i jest bardzo wydajny . Więc z czystym sumieniem moge polecić . Po skończeniu wracam do atoperalu może wcześniej była jakąś wadliwa seria która mało nawilzała skórę bo ciotki córka jest też w tym kapana i ona nie widzi żadnej różnicy pomiędzy tymi dwoma emolientami

Gość Haniaaa323
Łagodne! ;) Ja po przeczytaniu masy opinii zdecydowałam się na dermedic baby (emulsja do mycia, krem ochrony i masełko natłuszczające) i jestem zadowolona. Cena ok, wydajność również, a do tego polska marka i dobry skład ;)