Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jak mam własną działalność mogę dorabiać sobie u kogoś

Polecane posty

Gość gość

Dopiero rozważam otwarcie własnej działalności i zastanawiam się czy gdyby nie do końca szło dobrze będę mógł dodatkowo zatrudnić się u kogoś przykładowo na pół etatu i czy pracodawca miałby wtedy mniejsze koszty zatrudnienia mnie skoro już opłacam wszystkie składki sam?

Gość gość
podnoszę

Gość gość
Tak, dokładnie tak jest i możesz tak zrobić.

Gość gość
Z tym że nie możesz się chyba zatrudnić na pół etatu, ale możesz dorabiać jako podwykonawca i wystawiać mu rachunki które on sobie odliczy A co do tego czy będziesz pracował u niego de fakto na pół etatu czy nie to się można doadać

Gość gość
Ale jako podwykonawca musiałbym robić coś w swojej branży a nie np. być hydraulikiem a zatrudniać się jako prowadzący sprzedaż internetową u kogoś, chyba że się mylę i to tak nie działa.

Gość gość
To jak to jest? Wie ktoś dokładnie?

Gość gość
oczywiście ze mozesz, tylko nie składasz pracodawcy pit 2 , mówisz ze masz swoją działalność bo w rocznych pitach pracodawca musi wykazać to

Gość gość
A czy pracodawcy finansowo opłaca się mnie zatrudnić bardziej niż innych?

Gość gość
nie ma to dla niego znaczenia, ale musi wiedzieć.

Gość gość
Jak nie ma znaczenia? Będę opłacał wszystkie swoje składki, a pracodawca musi opłacać za mnie osobno to samo drugi raz? Nie kumam :o

Gość gość
ale gdyby s nie miał działalności to i tak by płacił tak samo, pytasz sie "A czy pracodawcy finansowo opłaca się mnie zatrudnić bardziej niż innych?" nie ma znaczenia bo jesteś dla niego tak samo opłacalny jak każdy inny pracownik

Gość gość
Jezusie słodki :o w mojej okolicy nie można znaleźć pracy bo wszyscy zatrudniają rolników z opłaconym krusem i to się opłaca, a wy wmawiacie facetowi że jek wszystko sobie sam opłaci to pracodawca będzie musiał za niego i tak wszystko płacić tak jakby nie opłacał sobie niczego? Dlaczego w takim razie rolnika opłaca się zatrudnić a prywatnego przedsiębiorcę nie?

Gość gość
No właśnie, dlaczego?

Gość gość
zadzwoń do zus i zapytaj ale z tego co wiem to składki i opłaty sa zwiazane z kwota jaką zarobisz ,

Gość gość
Autorowi chodzi chyba o to, czy pracodawca miałby niższe składki, a nie o to czy byłby lepszym pracownikiem

Gość gość
rolnicy nie mają tak łatwo bo nie otrzymuja dochodu przez cały rok, regularnie z 1 hektara nie da sie wyzyc, po za tym ziemi nie uprawia sie cały rok

Gość gość
Zatrudniają rolników pewnie na czarno, a im nie zależy tak jak innym ludziom na składkach bo opłacają je sobie sami i stąd chęć zatrudniania rolników.