Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co dac rocznemu dziecku na dobranoc do jedzenia bo odrzuca mleko

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moja corka ma rok i zawsze wieczorem na dobranoc pila mleko ok.120-150ml. Jednak od pewnego czasu nie pije ( sadze ze nie jest glodna ) i zasypia zazwyczaj po wypiciu malutkiej ilosci mleka. Czym moglabym je zastapic bym nie miala poczucia ze dziecko idzie mi glodne spac ? Dodam ze mleko wypija rano 150ml zageszczone 3 miarkami kleiku./kaszki a po poludniu zjada kaszke na mm.

Gość gość
daj mu starte jablko albo banana

Gość gość
normalnie chlebek jajecznice lub cos takiego juz dawno mozna

Gość gsghhd
o ktorej je posilek, a o ktorej idzie spac?

Gość gość
Kanapke,moze kakao zrob? Albo kaszke lyzeczka. Jajecznica tez dobry pomysl.

Gość gsghhd
jajko na noc?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
kanapke je rano wiec wieczorem tez mi odrzuca, na sniadanie podaje jej jajecznica badz kanapke albo rogalika czasem parowke to juz wieczorem nie bede dawala.

Gość gość
A czemu nie na noc? Białko się dłużej trawi i daje uczucie sytości na dłuższy okres. Przecież nie dostanie tego przed pôjściem do łôżka. Ja wychowałem dwôjkę dzieci i ok skończenia roku moje côry jadły to co my, bez udziwnień. Dobrym pomysłem jest kanapka z chleba razowego z np twarożkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem.

Gość gość
ale moje dziecku tuz przed spaniem dostaje mleko i idzie spac.

Gość Gość Wrocław
A budzi się w nocy? Może jest najedzone. Co np dzisiaj jadło ? Na jakim centylion jest?

Gość bo jakka sa ciezkostrawne
Uwaga! Jaja na twardo nasilają dolegliwości trawienne. Dlatego osoby z wrażliwym układem pokarmowym powinny ich unikać. Bez obaw mogą za to sięgać po jaja na miękko oraz omlety i jajecznicę przygotowane na parze. Są one łatwo przyswajalne – pod warunkiem że mają dokładnie ścięte białko. Twoi domownicy lubią wyłącznie jaja smażone? Uwaga – są ciężkostrawne. Ale jeśli nie potraficie z nich zrezygnować, postarajcie się przynajmniej zadbać o inne zdrowotne walory. Zastąp masło i smalec olejem roślinnym lub odrobiną oliwy, bo tłuszcze zwierzęce obfitują w cholesterol, którego w jajkach i tak jest sporo. Nie dopuszczaj do tego, by jajka się spiekły – spalone białko ma działanie rakotwórcze W

Gość gość
moja corka jest w 50centylu. jadlospis wyglada nastepujaco: rano 6.00 - mleko mm 150ml + 3 miarki kleiku/kaszki ok.9.00 - II sniadanie - kanapka z serkiem bialym/wedlina/serem zoltym/pasta jajeczna/jogurt naturalny z owocami/parowka/jajecznica do wyboru + herbatka z miodem 11.30 - zupka ok.150g 14.30 - deserek badz drugie danie 17.00 - kaszka na mm 100ml no i wieczorem nie chce juz mleka ;/

Gość jajek nie jemy na noc
nie wiecie tego???

Gość gość
aha w miedzy czasie daje jej chrupki kukurydziane, czasem biszkopty, pije dosc sporo. deserek daje w postaci jablka/banana/gruszki, brzoskwin z puszki itp.

Gość Gość Wrocław
Ja bym jedynie o tej 14 trzymała się drugiego dania nie deseru. Dodatkowo brakuje mi owoców, warzywa dołuż do drugiego dania. Wagowo jest ok. Jeśli będzie przybierać to się niepotrzebnie nie stresuj. Może po prostu nie lubi jeść wieczorem. Jedni wtedy się napychają, inni kończą na obiedzie

Gość Gość Wrocław
Te owoce to ze słoiczków? Jeśli tak, to ja bym wprowadzała jednak świeże

Gość gość
to znaczy deser jest u nas w postaci owocu tak jak pisalam czyli : jablko/banan/gruszka/ brzoskwiniowy mus albo gotowy deserek, jesli natomiast daje drugie danie to daje: rybka z kasza/ziemniakami/ ryz z owocami/racuchy z jablkami. Zupy sa zawsze na miesku z warzywami - roznorodne robie takze mieso i warzywa dostaje w zupce. Z drugimi daniami mam problem bo nie wiem co robic.

Gość gość
nie chce nie dawaj, ja też się przejmowałam, a bo nie je, a bo to a bo tamto, ulewał strasznie, przestałam-proponuje jak chce to zje nie to nie i nie ulewa ;) będzie głodna to zje.

Gość gość
codziennie obowiazkowo dostaje swiezy owoc.

Gość Gość Wrocław
Kasze z sosami, makarony z sosami (warzywnymi, mięsnymi). Warzywa na parze zmasłem, do tego ryba, drób na parze, jajko po szkocku Ale ja napeawdę jestem za tym aby dziecko w tym wieku jadło to co rodzice. Mniej dopraw, odłuż dziecku, potem dla was dosmacz

Gość Gość Wrocław
Wrzuć w googla hasło obiady dla dziecka rocznego przepisy Sporo ci stron wyskoczy , może cię zainspirują:)

Gość gość
Jeśli dajesz dziecku o 14:30 obiad to jak wciśniesz o 17 kaszkę??? Po 2,5 godzinach?? I to rocznemu ? Taka krótka przerwa między posiłkami? Kiedy dziecko ma zgłodnieć? Po obiedzie zrób przynajmniej 3,5 godziny przerwy... poza tym nie dawaj o 17 kaszki!!! Za wcześnie (albo za późno) Daj np. o tej 14:30 drugie danie, a ok 17-17:30 deserek ze słoiczka (mały) lub jabłko czy też 2 paluchy kukurydziane. Na wieczór, przed kąpielą (19-20) daj kaszkę. Nic dziwnego, ze jak dziecko dostanie kaszkę o 17, to nic innego nie chce jeść!! Kaszka jest sycąca i powinna być podawana na noc.. a nie być przedostatnim posiłkiem. Mówię Ci ;) po obiedzie.. po południu daj coś na przekąskę.. a porządną porcje gęstej kaszki dopiero na kolację. Powodzenia!!

Gość gość
Aaa i jeszcze widzę, ze drugie dania ciągle na słodko.. Jak to nwie wiesz? Po pierwsze: dawaj dziecku normalną zupę, jaką Ty jesz.. bez mięsa- tzn. gotowaną z mięsem, ale samą zupę, bez mięsa. Na drugie danie.. oj jaki problem: ziemniaki (z masłem, jogurtem) lub ryż.. do tego ugotuj warzywa w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego (brokuł, marchewka, kalafior).. możesz też dać utarte buraczki. Mięso podaj z zupy, albo po prostu ugotuj z warzywami kawałek kurczaka czy indyka. Możesz też zrobić pulpety: jak będziesz sobie robiła mielone to jak włożysz wszystkie składniki do mięsa, to odłóż trochę zrób małe kuleczki i ugotuj w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Może być nawet samo mielone mięso ugotowane w wodzie z dodatkiem ziół, tylko wyłowić je sitkiem byś musiała. Jedynie nie powiem Ci jak z rybami.. bo rybę to daję dziecku w daniach ze słoiczka (ale i tak dorzucam wtedy jakieś gotowane warzywa)

Gość gość
pamiętajcie na kolację nie dajemy już żadnych owoców. U nas od ok. roku są normalne kolacje trochę chleba z masłem, jajko/ mięso pieczone/ wędlina/ ryba natka pietruszki i do tego brokuł lub pomidor czy inne warzywo z czasem również sałata ale to bliżej 1,5 roku.

Gość gość
Dziewczyno masz miszmasz w tym menu. Na obiad deser a na deser kolacje. Dawaj drugie danie a w kolicach 17 owoce,cos do nich,np.chrupka albo biszkopt,moze to byc np.ryz z jablkiem,ale nie wielka porcja. Albo kawalek biszkoptu upieczoego samemu i do popicia sok z jablka i marchwi. A na kolacje daj kasze dopiero na mleku. Np.ugotuj zwykla manne,wymieszaj z mm i podaj lyzeczeka.

Gość gość
kasza glutenowa na noc, to kiepski pomysł. Po cholerę w ogóle kasza manna, jest tyle dobrych zdrowych kasz.

Gość gość
daj zwyekłe mleko w kubku, lub kakao

Gość gość
Moj po mannie spi jak susel:) cala noc. Po ryzowych i kukurydzianych,jaglanych miota sie po calym lozeczku. Ma przerwy w snie. Ja na mannie wychowana i zdrowa jestem. Nie przesadzajmy. Zreszta codziennie kaszy nie musi dawac. To sa propozycje.