Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Piłam bo nie wiedziałam że jestem w ciąży martwię się

Polecane posty

Gość gość

Strasznie się martwię. Proszę pocieszcie mnie jakoś. Nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Dziecko nie było planowane, ale ciąża nie jest dla mnie problemem - los postanowił tak, a nie inaczej to niech tak będzie:). Bardzo się martwię, że alkohol, który spożyłam przez te 1,5 miesiąca niewiedzy trwale zaszkodzi dziecku. Akurat pechowo było to wyjątkowo "imprezowe" 1,5 miesiąca - obrona pracy mgr, moje urodziny, urodziny partnera, dwa wesela. ;/ Niech to szlag. :( Boję się.

Gość sylwunia234556
Idź do lekarza i się zapytaj

Gość gość
eee tam spoko, nic sie nie stanie

Gość gość
Ją też piłam. Tak do 4 tyg. Ciąży. Akurat pojechaliśmy do egiptu na wakacje i codziennie przez tydzień a wcześniej byliśmy na wycieczce po Izraelu i też trochę picia i dodatkowo codziennie pobudki o 6 i zwiedzanie non stop. Synek zdrowy, skończył rok niedawno. Rozwija się wzorowo. Zespołu poalkoholowego nie widać więc raczej ok.

Gość Fiona1973
Nie martw sie wszystko bedzie dobrze, duzo kobiet na poczatku pije i pali, nie wiedzac ze sa w ciazy.

Gość gość
są kobiety, które piją przez pierwsze 2,3 a nawet 4 miesiące bo nie wiedziały o ciąży i wszystko jest okey, skoro już wiesz, że jesteś w ciązy to więcej nie pij, zdrowo się odżywiaj, wysypiaj i odpoczywaj, ale nie unikaj też ruchu: chodź na spacery, basen :) wszystko będzie dobrze, nosek do góry :)

Gość gość
tez ostro balowałam 1wszy mc a dziecko zdrowe i zrównoważone emocjonalnie. Łożysko funkcjonuje w pełni dopiero w 12 tc... spokojnie...

Gość gość
ja do 6 tyg piłam, paliłam i chodzłam na solarke p. dr powiedziala ze nie ma co sie martwić bo w takim poczatkowym okresie płód jest chroniony przez jakas tam otoczke i te negatywne czynniki nie oddziałowywują na niego dodam ze w 39 tyg urodzilam śliczną zdrową córeczkę :-)

Gość gość
Ale kobiety tępe jesteście . To , że wy miałyście szczęście o niczym nie przesądza. Ile dzieci mają lat 1, 2 ? Efekty uszkodzenie często widać dużo póżniej, gdy okazuje się, że dziecko nie jest bystre w szkole. A tak poza tym zespół FAS nie dotyczy wyłącznie alkoholiczek, które przez całą ciążę piją alkohol, ale właśnie bardzo często kobiet które piły na początku ciąży, zanim się dowiedziały , że zaciążyły. Nikt nie ustalił "bezpiecznej " dawki alkoholu dla kobiety ciężarnej, i nie ma też granicy, że od tego i tego tygodnia nie wolno a wcześniej owszem. Z całego serca życzę autorce, żeby dziecko miała zdrowe, bo co się stało to się już nie odstanie.

Gość gość
gość z 18:03 już pokrzywdzone przez życie ( a raczej przez rodziców ! ) biedne dzieciątko DDA się odezwało, które uważa, że skoro ono nie pije to nikt na świecie nie ma prawa pić, hahahha

Gość gość
A to aby dopiero gdy pepowina sie wytworzy ( a nie na poziomie zygoty) dziecko przyjmuje to, co je i pije mama? pierwsze tygodnie nie są zagrożeniem ...

Gość gość
Czasu nie cofniesz, nie bij sie za to, wiele kobiet pije, nie wiedzac o ciazy. Moge powiedziec z perspektywy mojej pierwszej ciazy, moja corka ma 13 lat, tez pare razy zdarzylo mi sie zabalowac, kiedy jeszcze nie wiedzialam o ciazy. Jest madra, bardzo, jak na swoj wiek, urodzila sie zdrowa i o czasie, nigdy nie miala problemow z nauka ani tym bardziej zadnego z objawow FAS.

Gość gość
1,5 miesięczna ciąża to nie zygota.

Gość gość
Nie przejmuj się moja koleżanka dowiedziała się o ciąży w 3 miesiącu akurat był sylwester, parę imprez tak że co tydzień, dwa było mocniejsze picie a i po piwku dwa na tygodniu :P urodziła zdrowego chłopczyka :)

Gość gość
Do gości 18: 14 widzę , że twoja matka też piła będąc w ciąży z tobą. I sądząc po twojej inteligencji- obficie

Gość gość
Moze i nie zygota, ale czy juz plod? nie chodzi mi o to, by kogoś obrażać, ale stwierdzic, ze do momentu wytworzenia lozyska i pępowiny, chyba nie jest aż tak ważne, co matka je i pije..?

Gość gość
Co ty piszesz kobieto. Pierwsze 3 mieśiące to okres organogenezy właśnie, czyli najważniejszy etap w rozwoju. Jeśli chodzi o ścisłość, mogę się zgodzić , że pierwsze 2 tygodnie ciąży - alkohol nie szkodzi. Nie do końca. Pierwsze dni ciąży alkohol i inne czynniki uszkadzające działają na zasadzie "wszystko albo nic " - czyli albo uszkodzi i dojdzie do poronienia , o czy kobieta może nawet nie wiedzieć . Albo nie zaszkodzi wogóle. A twierdzenie, że do 12 tygodni nic się z płodem stać nie może bo nie ma pępowiny i łożyska - to bzdura.

Gość gość
zarodka ale zajmuje mu to troche czasu. Po raz pierwszy zaczyna pracowac między 8 a 10 tygodniem. Po dziesiątym już dziecko korzysta w pełni z łozyska ale swoją ostateczną dojrzałość uzyskuje ono do 12 tygodnia. Na poczatku dziecko odżywia się dzięki ciałku żółtemu i rzeczywiście nie ma dobrego połączenia z krwiobiegiem matki. Nie oznacza to że można pić, palić i brać narkotyki. Właściwie tylko pierwsze 2-3 tygodnie od zapłodnienia są bezpieczne jeżeli chodzi o przenikanie alkoholu. Potem jest coraz więcej połączeń krwionośnych i toksyczne substancje mogą przenikać do dziecka i szkodzić podziałom komórkowym." oto co znalazlam :D czyli mialam racje! autorko, mozesz spac spokojnie ;)

Gość gość
Nie do końca dobrze skopiowalam, brak slowa "lozysko"

Gość gość
Bez przesady, nie twierdzę ze autorka mogla bezkarnie sie upijać do nieprzytomności, ale ze kilka drinków wypitych w pierwszym miesiącu ciąży nie jest katastrofa

Gość gość
autorka pisze że 1,5 miesiąca nie wiedziała. Z tego co kiedyś przeczytałam, jeśli np wypije się alkohol na początku ciąży, kiedy jeszcze komórki się dzielą to nic się nie stanie bo te uszkodzone komórki będą zastąpione na zdrowe podczas podziału.

Gość gość
Poltora miesiąca czyli 6 tygodni, a lozysko zaczyna sie tworzyć od 6 tygodnia

Gość gość
Tylko chodzi o to, że nie ma dawki bezpiecznej. Nikt nie ustalił, czy można jednego drinka czy dwa ?? I wcale nie chodzi tu o picie do nieprzytomności .

Gość gość
ty z 18:43 a twoja matka nie piła tylko dawała d**y pijakowi i taki chlejus pił non stop i grzmocił twoją matkę a potem i pewnie ciebie, wiec teraz taka awersja do alkoholu hahahahaa

Gość gość
A p*****l to tak samo jak te k***y w temacie o paleniu w ciąży. Dzieciak ci się urodzi albo chory, albo zdrowy. Co za różnica przecież?

Gość gość
Nie martw Sie ja tez na poczatku nie wiedzialam ze jestem w ciazy i tez pilam. Rozmawialam na Ren temat z ginekologiem i zapewnil ze w poczatkowach hygienisch dziecko jest pod naturalna ochrona. Jestem pewna, ze wszystko Hertie ok. Zespol poalkoholowy Maja dzieci ktorych matki naduzywaja alkoholu do poznych miesiecy ciazy. Nie martw Sie! Gratulacje i dbaj o siebie o dzidziusia

Gość gość
Ja też miałam nieplanowaną ciążę i zanim się o niej dowiedziałam to dziecko dosłownie pływało w alkoholu. I to nie tylko piwko było, ale wóda i mega kac też ;) Taki imprezowy czas. Do tego ciężka praca, mnóstwo dźwigania ogromnych ciężarów i jeżdżenie na snowboardzie.

Gość gość
Ja czytałam, że na początku ciąży jest zasada wszystko albo nic. Jeśli płód ulegnie uszkodzeniu w powodu alkoholu to organizm go wydali i nawet nie będziesz wiedzieć, że byłaś w ciąży.

Gość gość
Skoro uważacie że na początku ciąży to co je i pije matka nie szkodzi dziecku to może powiecie dlaczego tak dużo się mówi o przyjmowaniu kwasu foliowego od samego początku??? Więc skoro stężenie kwasu foliowego w organizmie ma znaczenie to stężenie trucizny jaką jest alkohol tym bardziej!

Gość gość
tez tak mialam, imprezy potem zonk ze ciaza, 6 tydzien. Ale wszystko dobrze poszło. Mała ma 4 lata teraz i wszystko jest ok. Nie martw się, nie zrobiłas tego umyślnie