Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko koleżanki mózgowe porażenie dziecięce

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam koleżankę, która ma 4 letniego syna. Chłopiec ewidentnie nie jest taki jak inne zdrowe dzieci, widoczne jest napięcie mięśniowe, ponadto jego zachowanie znacznie odbiega od normy, ma wadę wymowy, "dziwnie" się śmieje, nie nawiązuje kontaktów z innymi dziećmi, tak jakby boi się ich, każde sprawne oko zauważy, że coś jest nie tak. Była ostatnio u lekarza, ponieważ mały cały czas chodzi na palcach i ten powiedział jej, że chłopiec ma porażenie mózgowe, a ona się na niego obraziła i powiedziała, że sam jest porażony. Jak jej delikatnie powiedzieć, że jej syn nie jest zdrowym dzieckiem, że potrzebuje rehabilitacji. Jestem pewna, że to by mu bardzo pomogło, a ona nie dopuszcza tej myśli i uważa, że lekarz zmyśla. Szkoda mi tego dziecka, bo to bardzo fajny chłopczyk.

Gość gość
I robi mu straszną krzywdę .Słabe napięcie mięśniowe to poważny problem.Dziecko nawet nie będzie wstanie nauczyć się mówić ,nie mówiąc o innych konsekwencjach.

Gość jozfe23
Mózgowe porażenie dziecięce (MPD) jest bardzo złożoną chorobą. U niejednego młodszego lub starszego dziecka przebiegać może zupełnie inaczej. Wszystko zależy od rozmiaru uszkodzenia mózgu oraz czasu postawienia diagnozy. Choroba ta oznacza stałe lecz niepostępujące uszkodzenie mózgu, które powoduje różnorodne zaburzenia. Do uszkodzenia tego może dojść w czasie ciąży, podczas porodu lub nawet po tym okresie. MPDZ jest stanem nieodwracalnym, jednakże intensywny trening i ćwiczenia pozwalają skompensować wiele funkcji, a nawet uniknąć trwałych zniekształceń narządów ruchu. W pomocy dzieciom z MPD najważniejsza jest fizjoterapia. Najczęściej stosowane techniki to: metoda Vojty, Bobathów lub Peto. Dobrze jest jeśli w terapię ruchem włączają się rodzice. Skutki i objawy można z powodzeniem w znacznym stopniu niwelować: http://dzieci-rehabilitacja.pl/oferta/mozgowe-porazenie-dzieciece/