Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZY INTERNISTA MOZE DAC SKIERO NA GASTROSKOPIE na zdrowiu nie odp

Polecane posty

Gość gość

bo chyba mam wrzody, zoladek mnie tak boli. czy ktos z was ma wrzody? co robicie jak zaczyna was bolec?

Gość gość
nie może, musisz iść do specjalisty. Takie badanie może zlecić tylko gastrolog. W razie wątpliwości skontaktuj się ze swoim oddziałem nfz.

Gość gość
o boze... a ile sie czeka na wizyte u gastrologa?

Gość gość
na nfz pewnie z 2 m-ce

Gość gość
To zależy gdzie. U mnie 3 miesiące ale jeśli lekarz rodzinny dopisze na skierowaniu PILNE gastrolog przyjmie Cię po kilku dniach.

Gość gość
kurcze dlaczego internista nie moze dac skierowania na gastroskopie :( tak czy inaczej dzieki za info.. a jest tu ktos kto ma wrzody?

Gość gość
Kiedy mnie bolał żołądek i czekałam na wizytę u gastrologa ulgę przynosiło mi zażywanie bioprazolu. Hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego i ten nie gryzie ścianek tego organu :D Zapytaj w aptece o jakiś preparat z omeoprazolem, bo to o niego chodzi.

Gość gość
Niestety interniści nie mogą dawać skierowań na badania specjalistycze, jedynie na te podstawowe. Wiem to, bo poważnie choruję...:O Z gastrologiem też miałam do czynienia ale nie z powodu wrzodów.

Gość gość
kiedys bralam jakis lek z omeprazolem i strasznie po tym mialam silne zawroty glowy, nie bylam w stanie tego brac i normalnie funkcjonowac :( a przeciez musze chodzic do pracy :(

Gość gość
a na Urodzie mi odpisali ze na gastro moga :O kolezanka jedna tez mi mowila ze ona od internisty dostala? tak czy inaczej w przyszlym tyg sie zapisze do swojego lekarza ogolnego i pogadam z nim o moim zoladku

Gość gość
Jeśli tak masz farmaceuta może doradzi lek o takim działaniu z innym składnikiem...:)

Gość gość
To wal śmiało do internisty;) Kto pyta nie błądzi...:)

Gość gość
z tego co wiem to jest z tym lipa bo wszystkie takie to omeprazol jest tym glownym sklanikiem. ale wydawalo mi sie ze on w ogole na recepte. poki co ratuje sie tumsami i siemieniem lnianym :O

Gość gość
pojde pojde, bo cos ewidentnie jest nie tak. dzieki za wszelkie rady :)

Gość gość
Magda to ty?

Gość nie moze rodzinny wystawić
''Lekarz podstawowej opieki zdrowotnej ma prawo wystawić skierowanie na określone bezpłatne badania, jeżeli wymaga tego postawienie diagnozy, czyli gdy pacjent zgłasza się z jakimiś problemem zdrowotnym. Na tej liście znajdują się laboratoryjne badania krwi, moczu i kału (także posiewowe, np. z wymazu z gardła). Z badań RTG są to prześwietlenia kośćca (łącznie z czaszką i zatokami), klatki piersiowej i jamy brzusznej. Nie mogą być to jednak zdjęcia wykonane z zastosowaniem kontrastu, np. prześwietlenie przewodu pokarmowego z kontrastem. Od lekarza POZ otrzymamy również skierowanie na badanie USG, ale tylko wówczas, gdy dotyczy ono jamy brzusznej. Nie dostaniemy natomiast zlecenia na USG tarczycy, ślinianek czy węzłów chłonnych. Uwaga: od stycznia 2010 r. lekarz POZ nie może kierować chorych na tzw. badania kosztochłonne, czyli tomografię komputerową, rezonans magnetyczny, ocenę przepływu krwi metodą Dopplera. W jego gestii pozostały zaś badania endoskopowe górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego, czyli np. kolonoskopia i gastroskopia. poradnikzdrowie.pl/niezbednik-pacjenta/skierowania-na-jakie-badania-moze-wystawic-lekarz-rodzinny_37704.html''

Gość gość
No to jest problem. Mnie omeoprazol odpowiadał a lekarz przepisywał chyba 40mg. Bez recepty można kupić tylko 20mg. Z domowej apteki pomogą Ci banany i sok ze świeżej kapusty.:)

Gość nie moze rodzinny wystawić
czy lekarz poz może dać skierowanie na gastroskopię Tak. Lekarz POZ może dać skierowanie na gastroskopię i kolonoskopię.

Gość gość
no to czyli internista moze na gastro skoro w jego gestii.

Gość gość
sok ze swiezej kapusty? a na necie jak szukalam info co mzona a co nie to ze kapuchy zadnej nie mzona bylo :( a banany to wiem, staram sie jesc je, lubie banany. tez kasze staram sie jesc, ziemniaki gotowane. nic smazonego ani pieczonego.

Gość gość
lae to dobrze ze internista mze, nie bede tyle musiala czekac moze co jak do gastrologa i dopiero pozniej na badanie. a kasy na prywatne niestety nie mam. trzeba zobaczyc co mi tam w brzuchu siedzi :(