Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o co moze chodzic

nietypowa rozmowa o prace

Polecane posty

Gość o co moze chodzic

hejka, chcialabym sie Was poradzic. Ostatnio rozgladam sie za praca i bylam dzisiaj na bardzo nietypowej rozmowie. Moze zacznę od początku. Dostalam telefon, ze firma x jest zainteresowana wspolpraca ze mna. To firma logistyczna. Dostalam adres i po sprawdzeniu zapalila mi sie czerwona lampka, okazalo sie, ze rozmowa ma odbyc sie w bloku, w mieszkaniu prywatnym! Troche bylam zaniepokojona, przy wejsciu do bloku zadnej reklamy, nawet na domofonie nie bylo nazwy firmy. Na wszelki wypadek chlopak odprowadzil mnie pod same drzwi. Gdy weszlam do srodka zobaczylam duzy stol, na nim 4 laptopy i 4 pracujace osoby- 2 mezczyzn i dwie dziewczyny. Zaproponowali mi prace na pelen etat, jednak na umowie ma byc jedynie pol etatu- reszta pieniedzy "pod stolem". Nie do konca m to odpowiada, bo nie zaproponowali specjalnie wysokiej stawki, ani podwyzszenia tej kwoty, ktora mialabym dostac "na lewo"- chocby do "wyrownania" z podatkiem. 3 miesieczny okres probny, pozniej niby umowa o prace. Sama praca wydaje sie do ogarniecia- lekko nudnawa, ale mozna podszlifowac jezyk, no i na miejscu. Teraz pracuje na pol etatu i dojezdzam dosc daleko do pracy, ale przynajmniej wiem, ze nikt mnie nie oszukuje. Co byscie zrobili na moim miejscu? Czy takie praktyki sa czesto stosowane? Co mam myslec o tej "kryjowce"- dlaczego nie mozna pracowac w normalnym biurze? Napiszcie prosze co o tym myslicie, bo ja mam metlik w glowie, ale byc moze jestem zbyt podejrzliwa....

Gość Gieniek w gomaczkach
Jakaś sekta?

Gość o co moze chodzic
NIkt nie byl w podobnej sytuacji? prosze o pomoc...

Gość o co moze chodzic
sekta? to mi do glowy nie wpadlo... dlaczego tak myslisz?

Gość gość
Zostaw to -- jak na samym poczatku takie kretactwo, to co bedzie dalej?

Gość gość
Widać, że to jakaś lewizna. Zrobia później z Ciebie słupa, będą prac kasę, a później kontrola skarbowa o 6.00 Cie odwiedzi.

Gość o co moze chodzic
zastanawia mnie to mieszkanie prywatne.... sprawdzilam ich a internecie, nie maja oficjalnej strony, ale mozna ich znaleźć w katalogu firm, tkie podstawowe dane jak NIP, czy nazwiska zalozycieli...

Gość Gieniek w gomaczkach
Dźender to są dźenderowcy!

Gość gość
jaka ma byc umowa?? gdzie siedziba ? co bbys miala robic?

Gość gość
tym sie polska powinna zajac a nie ukaina

Gość o co moze chodzic
tak jak pisalam, umowa najpierw na okres probny 3msc, a pozniej niby umowa o prace na pol etatu. Siedziba jest na obrzezach miasta, a to mieszkanie w ktorym bylam na osiedlu prawie w centrum (odleglosc ok 20 km). Co mialabym robic? to nie ma wiekszego znaczenia, praca na sluchawce- nie sprzedaz.

Gość o co moze chodzic
Pewnie nie zastanawialabym sie, gdybym byla bez pracy, jednak mimo, ze zarabiam teraz grosze, to jednak mam staly dochod, no i mam odprowadzane podatki.... Jak mozna ich sprawdzic?

Gość o co moze chodzic
ma ktos pomysl jak to rozgryzc? byc moze ktos byl w podobnej sytuacji?

Gość gość
Olej to! Wyglada na to, ze kant i pewnie ci nie zaplaca.

Gość o co moze chodzic
i cos dosłyszałam jak mówili o jakims emłeju

Gość gość
mają wpis w bazie danych przedsiębiorców (urząd miejski) ? w katalogach internetowych każdy sobie może wpisać co tam mu ślina na klawiaturę przyniesie

Gość gość
Mose cho dzi o sprzedaż kosmetyków w firmie amway????

Gość gość
Co do lokalu - jeśli firma na dorobku mogą dla taniośc**pracować na początku w mieszkaniu. To nie jest zakazane jeśli działalność spokojna, biurowa Pół wypłaty pod stołem też jest zrozumiałe chociaż niezgodne z prawem. Chyba że chcesz od tej drugiej połowy zapłacić ok 50% podatku i zusu.

Gość o co moze chodzic
jak juz to pracodawca by zaplacil, a nie ja;) wg danych ktore znalazlam, firma istnieje juz od 2008 roku, wiec juz jakis czas dziala.

Gość gość
Przecież pracodawca nie odejmie dzieciom od gęby żeby zapłacić twoje podatki tylko odpowiednio ograniczy wynagrodzenie w umowie jeśli jaśnie pani ma wolę pracować na cały etat.

Gość o co moze chodzic
nie rozumie skad ta uszczypliwosc? to cos zlego, ze chce miec legalna i uczciwa prace?

Gość gość
nietypowe jest, że się na rozmowie nie dowiedziałaś co robią i co Ty będziesz robić

Gość o co moze chodzic
acha, wiem oczywiscie, ze prawo nie pomaga pracodawcy i zdaje sobie sprawe, ze jest ciezko utrzymac pracownika, ale wtedy zatrudnia sie osobe na pol etatu, a skoro praca jest, sa potrezbne rece do roboty, to czegos tu nie rozumiem...

Gość gość
Nic złego że chcesz mieć pełen etat i wysokie wynagrodzenie szukaj dalej. Źle zabrzmiało hasło "przecież to oni zapłacą" Uwaga o mętnym wyjaśnieniu charakteru pracy słuszna

Gość o co moze chodzic
wiem dokladnie co robia i czym mialabym sie zajmowac, tylko nie widze sensu opisywania tego tutaj. Nie oczekuje "wysokiego" wynagrodzenia, wiem jak jest w Polsce, ale nie widze powodu, zeby pozwalac komus jawnie mnie oszukiwac. Ludzie, nie dajmy soba pomiatac.

Gość gość
Sprawdź ich koniecznie w bazie urzędu albo w krsie czy w ogóle na legalu robią. Żebyś chociaż wiedziała od kogo upomnieć się o wynagrodzenie jakby co.

Gość o co moze chodzic
dzieki, wlasnie takiej wskazowki potrzebowalam, zaraz sprawdze.

Gość gość
podaj nip to rzucę na nich okiem Tak na marginesie dla ścisłości - połowa wypłaty pod stołem nie oszukuje Ciebie a "jedynie" urząd skarbowy czy zus. Policz sama. Co oczywiście jest niezgodne z prawem i niedopuszczalne.

Gość o co moze chodzic
właśnie sprawdziłam na krsie, wynik: "pusta lista". No to się sprawa wyjaśniła.

Gość gość
a w bazie urzędu ? nie każda firma jest w krsie a tylko spółki handlowe