Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stroiki świąteczne13

Handel na targowisku bez działaności gospodarczej

Polecane posty

Gość stroiki świąteczne13

Witam, Już od dawna lubuję się w wykonywaniu ozdób świątecznych, są to wszelkiego rodzaju stroiki, choinki, bombki, zawieszki zarówno w klimacie bożonarodzeniowym jak i wielkanocnym. Wszyscy znajomi i rodzina są zachwyceni moimi wyrobami i zachęcają mnie do ich sprzedawania. Rzeczywiście mam zdolności manualne i moje rękodzieła są dość oryginalne i spodziewam się zainteresowania ze strony kupujących. Po znajomych, rodzinie udało mi się sprzedać pojedyncze sztuki, teraz jednak chciałabym spróbować na targu. Moje pytanie dotyczy sprzedaży na targowisku. Jak to wygląda? Wiem, że będę musiała opłacić tzw. placowe/ targowe, są to niewielkie pieniądze zależne od ilości miejsca jakie się znajduje. Obawiam się jednak kontroli skarbowej itp. Czy muszę mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą aby móc spokojnie stanąć na takim targu? Często widzę, że niektóre Panie/Panowie stoją ze słoikami miodu, własnymi warzywami i owocami, używanymi ubraniami, kapciami itp , nie wydaje mi się ( w niektórych przypadkach jestem tego pewna) aby te osoby miały jakiekolwiek pozwolenia a mimo to zajmują skrawek targowiska i sprzedają różne rzeczy. Czy ja również mogłabym tak zrobić? Moja sprzedaż na pewno nie przekroczyłaby 500zł. Na takim targowisku chciałabym pojawić się max. 1 -3 razy przed świętami. Czy jest sens zakładać na taką okoliczność działalność gospodarczą? Tak z własnej ciekawości, bardzo proszę w skrócie opisać jak wygląda założenie takiej działalność i ile wynoszą opłaty z tym związane? Z góry dziękuje za odpowiedzi

Gość gość
Nie musisz mieć, przychodzisz rozkładasz stragan i płacisz opłatę targową od metra kwadratowego lub od stoiska ( zależy od targowiska ) później sprzedajesz. Nic Ci nie zrobią, natomiast jeśli straż miejska przyjdzie Cię sprawdzić i będą chcieli od Ciebie zaświadczenie o działalności a Ty naturalnie go nie masz to wlepią Ci mandat 50-100zł i tyle.

Gość alo alo ans
a ja słyszałem ze jak sprzedaż nie przekracza 1000zł to niema żadnych konsekwencji... podobno

Gość bzduryyyyyyyyyyyy
ale bzdury gadacie, tzreba zarejestrowac dzialalnosc gosoodarcza jak chce sie sprzedawac na targu bo sa mandaty nawet do 5tys zł.