Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

JOGURT SMAKOWY_jak zrobić_co dodać do jogurtu naturalnego

Polecane posty

Gość gość

Mój 11 miesięczny synek od jakiegoś czasu je nabiał, taki jak twarożek, gładki biały serek czy jogurt naturalny. Co proponujecie dodać do jogurtu naturalnego, żeby był "smakowy, owocowy"? Dziecko je wszystko co dostanie, więc zwykły też je, ale czasem chciałabym połączyć jakieś witaminy z jogurtem Wiadomo.. będzie starszy i będzie sezon- to truskawki. a teraz? Mam w tej chwili w domu: -deserki w słoiczkach (kupne i swój mus jabłkowy i jabłkowo-gruszkowy) - jabłka -mandarynki -nektar bobovity "żółte owoce" (otwarty) i inne soki bobovity (z tych gęstych) -soki w butelkach od rodziców (jakaś tam porzeczka, bez, i inne). Co z tego by się nadawało?? A może jakieś propozycje,.. jakieś owoce (surowe? z puszek?), których nie mam.

Gość gość
możesz zblendowac owoce i dodać do jogurtu

Gość gość
ja robiłam z dodatkiem bananów, suszonych moreli ,malin ,truskawek jak nie ze świeżych to mrożonych ,młody miał 8 mies

Gość gość
Nie mam blendera.. więc w grę wchodzi (jeśli mówimy o surowych) tylko pokrojenie na kawałki czy tarka. Ale to nie problem.. moje dziecko je oprócz dań ze słoiczków też normalne dania (gotowane warzywa, mięso, pulpety, ryż, makaron, kanapki), więc z gryzieniem sobie radzi. Bardziej się zastanawiam, które surowe owoce pasują :) ps.Mam też biszkopty.

Gość gość
jabłka pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z odrobiną miodu i cynamonu. Podobnie robię z ananasem tylko cynamonu nie dodaję. Lubię też jogurt z konfiturą np. wiśniową z Łowicza.

Gość gość
do jogurtu naturalnego pasują każde, próbuj po kolei i zobaczysz co małemu najbardziej posmakuje, możesz tez zamiast owoców dodać trochę soku malinowego i tez będzie jogurt smakowy

Gość gość
Synek zjada wszystko :) Dałam mały deserek "sałatka owocowa", dodałam pokrojone 2 biszkopty i jogurt. Już zjadł. (u nas to jako posiłek było). A anasasy, brzoskwinie czy mandarynki z puszki? Będą ok? Właśnie chciałabym by w tym jogurcie były kawałki do gryzienia, a jak dodam musu owocowego (tego mojego) czy deserku ze słoiczka to papka jest :-/

Gość gość
Zmiksowałabym banana.

Gość gość
owoce z puszki to syf, sam cukier zero witamin, weź juz lepiej tego banana albo jabłko z miodem, cynamon może uczulić, więc może nie warto ryzykować. Możesz tez zetrzec gruszkę, albo kup mrozone owoce w biedronce jest mieszanka kompotowa za 4zł i ta są różne fajne owoce ktore mozesz dodac.

Gość gość
Cynamonu nie dodawaj, bo może uczulić, ale jabłka podsmaż z miodem :D:D:D Gratuluję logiki i inteligencji pani powyżej :D 🖐️

Gość gość
Ja bym dodała raczej zmiksowanego banana lub jakieś owoce z mrożonki zamiast tych z puszki bo tam wiadomo,że dużo cukru.

Gość gość
ja dodaję dżemy i konfitury domowej roboty. Z truskawkowym dżemem jest pyyyycha! a konfitury z wiśni + jogurt naturalny to w ogóle marzenie. Zawsze dobry jest też zmiksowany z bananem :)

Gość gość
Z tym miodem to też mnie rozbawiło :)

Gość gość
Ok.. dzięki.. w sumie raz na jakiś czas taki ananas pewnie by nie zaszkodził. To i tak chyba lepsze niż "owocowy" jogurt ze sklepu (nie mówię o tych dla niemowląt, ale zwykłych). Ale chyba najlepsze rzeczywiście będą kawałki podgotowanego jabłka czy gruszki. Może coś z tą mrożonką wykombinuję. :) Niedawno synek jadł trochę mandarynki (bez błonki), to w sumie też trochę chyba będę mogła dać, bo nic się po niej nie działo. Ok.. dzięki.

Gość gość
no na miód to za wcześnie jeszcze.. Ale dżemy od rodziców też mam. Ok.. mam już cały zestaw, co mogę czasem do jogurty dodać. I tak czekam na truskawki hihi :) bo wtedy będzie można robić też dla siebie (mniam).

Gość gość
Pierwsze słyszę o tym cynamonie. Przeciez mona go dawac w 9 czy 10 miesiacu. A uczulic moze wszystko,trzeba po prostu obserwowac a nie nie dawac bo uczuli....

Gość gość
Ja dodaje to co akurat mam w domu. Córka jest trochę młodsza od twojego ale też je wszystko. Zęba nie ma żadnego ale świetnie radzi sobie z gryzieniem. Daje do jogurtu banana , pokrojone podgotowane lub surowe starte na tarce jabłko, gruszke, brzoskwinie, nektarynki, mam mrożone jagody i truskawki, lub Poprostu biszkopty i sok malinowy.

Gość damdamdamdfreakfreak
Ja blenduje wszystko co mam pod ręką i mieszam te owoce z serkiem naturalnym (Bieluch np.). W okresie zimowym często to są jabłka pieczone albo banany i ananasy. Młody zdecydowanie najbardziej lubi Bielucha z jabłkami.