Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie umiem kroić w kostkę

Sałatka jarzynowa na święta

Polecane posty

Problem śmieszny i możecie się ze mnie śmiać, ale nie umiem kroić ładnie warzyw w kostkę, a sałatkę na wigilię trzeba zrobić. Czy któraś z Was próbowała użyć do tego celu blendera albo innej maszyny kuchennej? Jeśli tak to jakiej? - mogłabym zrobić próbę, ale nie chcę marnować warzyw.

Gość gość
Sa takie specjalne sitka do krojenia warzyw na salatke,no ogorkow tym juz nie pokroisz bo za twarde,ale ziemniaki marchewke czy jajka jak najbardziej.

Gość gość
Ja tam szatkuje tak jak potrafię.

Gość gość
nie da się blenderem. Mozes zkupic pokrojone warzywa mrożone lub w słoiku to będą ładne, albo popros kogos zeby pokroił.

Gość gość
W sklepach z wyposażeniem do kuchni i drobnym agd zawsze to mają

blenderem to ci wyjdzie papka dla niemowlaka, polecam siateczke do krojenia miekkich warzyw..takie kolko z kratka..idealna do gotowanej marchewki, pietruszki,selera, jajka, ziemniakow,jablek..ogorka kiszonego jednak musisz nozykiem. a w kostke ja kroje tak, warzywo najpierw w plasterki wzdluz, rozdzielam na polowy i krooje wzdluz na paski..wychodza w miare rowne slupki. teraz te slupki kroje razem w poprzek i wychodzi mi kosteczka.

Gość gość
Taką okrągłą "kratkę" kup.. wkładasz przekręcasz, wkładasz przekręcasz... oczywiście ugotowane warzywa do sałatki: marchewka, ziemniaki i jajka. Ogórki kiszone pokrój w kostkę lub ewentualnie zetrzyj na tarce. A cebuli nie dodawaj wcale, albo troszkę daj.. ja jakoś poszatkuj byle jak.. na malutkie kawałki.

Gość gość
potwierdzam- kółko z drucianą kratką w środku, przyspiesza pracę i są drobne kostki, tylko raczej się w nie wciska, a później ruch ścierający- jak na tarce, przynajmniej ja tak robię- ale każdy znajdzie swój sposób jak już będzie miał to w ręce a co do ogórków- kiedyś starłam i mi trochę wiórki w sałatce przeszkadzały, więc radzę jeszcze dosiekać nożem to co zetrzesz

Gość gość
ja sie absolutnie nie smieje, ale no nie rozumiem- jak nie umiesz? Przeciez to nie chodzi o zachowanie idealnej harmonii w kazdej kostce, nikt z linijka nad nia stal nie bedzie ;)

nie wiedziałam, że takie sitka istnieją - pójdę do 1001 drobiazgów i poszukam - DZIĘKI :-) Normalnie - nie umiem. Zgodnie z porzekadłem - czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał. Jestem leworęczna i jak byłam mała, to wszyscy trzymali noże z dala ode mnie, bo "przecież się potnę lewą ręką a nie obiorę ziemniaki". Poza tym za komuny, to noże chyba były tylko przystosowane dla osób praworęcznych i stąd to zabieranie mi noża. W międzyczasie nauczyłam się obierać warzywa tymi obieraczkami (mają obustronne ostrza), ale nie mam już tyle sprawności manualnej, żeby ładnie w kostkę pokroić. Jak w przepisie jest napisane, żeby pokroić w kostkę, to sobie siekam drobno, ale w sałatce musi być ładnie pokrojone.

a co do zachowania harmonii, to niestety, ale jak się całe życie człowiek napatrzy jak własny tata idealnie kroi kosteczkę do sałatki, to potem ma kompleksy i się frustruje, że nie umie :-)

Gość janek533
Sam skonstruowałem taką maszynkę którą używamy w kuchni Film pokazujący moją krajarkę podczas pracy dostępny jest na serwisie You Tube po wpisaniu wyszukiwarce ``jak szybko pokroić w kostkę warzywa na sałatkę`` albo pod linkiem: https://www.youtube.com/watch?v=aUNprykWaEY