Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozszerzanie diety po 4 miesiacu dziewczyny pomozcie

Polecane posty

Gość gość

no wlasnie bo jestem zielona ;) moj maluszek skonczyl 4 miesiące i zaczełam podawac mu marchewke przez pare dni pozniej dolozylam ziemniaczka wsuwał az mu sie uszy trzesły ;) dodam że od poczatku jest na bebilonie 1 i moje pytanie jak i kiedy mu podawac posilki? kupilam tez kaszke ryzowa taka co sie robi na mleku firmy nestle no i nie wiem jak po kolei to zgrac czy np mozna juz na takim etapie zrezygnowac z jednej porcji mleka na rzecz czegos innego? jakby ktoras dobra moglaby mi to ladnie rozpisac bylabym wdzieczna

Gość gość
Ja też zaczęłam rozszerzać dietę u swojego 4miesięczniaka i podłączam się pod pytanie ;) Jemy słoik marchewkowy od 4 dni, dzisiaj wsunęła już pół słoiczka. Póki co to dla niej za mało - po ok pół h dopija sobie ok 60-90 mm. Kaszki jeszcze nie kupuję, gluten wolałabym wprowadzić później.

Gość gość
ale kaszki sa bezglutenowe

Gość gość
I zauważyłam jeszcze, że odkąd zaczęłam dawać małej tę marchewkę, znacznie więcej pije, ale przez to jakieś dwa karmienia mm są mniejsze niż do tej pory (oscylują w okolicach 100ml, do tej pory piła 120)

Należy właśnie dążyć do tego, żeby posiłek stały zastępował karmienie mlekiem. Warzywa podawaj w porze obiadowej. Jak maluch zje Tobie około 130 g obiadu to już nie dawaj mleka. Stopniowo zwiększaj porcje, bo i apetyt będzie większy. Kaszę możesz podać albo na śniadanie, albo przed snem zamiast mleka wieczornego. I zacznij od 1 łyżki na 30 ml wody, i dokarm mlekiem. Stopniowo zwiększaj porcję kaszy i zmniejszaj mleka, tak samo jak z obiadem, żeby kasza zastąpiła jedno karmienie mlekiem. ---- Kaszki ryżowe są bez glutenu, śmiało można podawać po 4 miesiącu.

Gość gość
aha czyli np jak karmienie wychodzi powiedzmy na godzine 13:00 wtedy podac mu marchewke z ziemniaczkiem i jak duzo zje to mleko podac ok 16:00 (karmie tak co 3godziny je po 120ml-150) ? a czy wtedy rano o 7 jak sie budzi podac mu mleko z kaszka?

Rano o 7 podaj mu normalnie mleko. O 10 je później? To wtedy kasza - łyżeczką, na gęsto, nie do mleka. Na początku z jednej łyżki, i dokarmienie mlekiem i stopniowo coraz więcej. Jak dojdzie do 90 ml kaszy (3 łyżki) to bez mleka już, chyba, że będzie dziecko chciało, wtedy zawsze miej przygotowane te 60ml. O tej 13 obiadek, o 16 mleko - tak jak napisałaś. Jeśli obiadu zje mało to dokarm mlekiem. Ale jak będzie jadł już dużo to dokarmienie odpuszczasz i mleko podajesz na kolejne posiłek.

Gość gość
Ja też rozszerzam diętę córki :-) A można zacząć podawać kaszkę ryżową do mleka mm np. na 180 ml (bo tyle je) dodać najpierw 1 łyzkę,późiej 2 a potem dopiero łyżeczką gestą kaszkę? I jeszcze chciałam zapytać,czy kaszki podajecie już na początku,czy dopiero później po np. 3 tygodniach żeby dziecko przyzwyczaiło się do warzyw?

Gość gość
to zalezy czy kaszka jest na mleku. jesli jest mleczna to juz raczej nie mieszaj jej z mlekiem ktore pije dziecko

tak, mozesz dodawać powoli, i robić mm coraz gęstsze, gestsze aż dojdzie do jedzenia łyżką. 180 strasssznie duzo, moja roczna nie daje rady tyle wypić (!) dobrze ktoś powyzej napisał, warzywa podaje się zeby zastąpić karmienie mlekiem. Czyli jesli po podudce pije mleko, to potem 2 sniadanie moze być mleko z kaszą lub kleikiem potem na obiad warzywko (marchewka,ziemniaczek, dynia - dzieci ją lubią bardzo, i to co jest dobre dla 4 miesięczniaków), potem dodajesz kaszkę mannę gdy chcesz wprowadzić gluten po łyzeczce do mleka lub marchewki. Potem na podwieczorek np. jabluszko upieczone lub ugotowane z kleikiem ryzowym na kolację mleko zageszczone to dłuzej dziecko pośpi. Ja wprowadzałam na kolację sinlac, i tak nauczyłam malą przesypiać noce, bo to jest kaloryczne mocno.

Można kaszkę dosypywać do mleka, oczywiście, że tak. Ja tego nie robiłam z racji tego, że butelka była od mleka, tylko i wyłącznie. Syn mi z mleka wyszedł a kaszę je dalej (mając 3 lata) i nie wyobrażam sobie, żeby miał ciągnąć butle w tym wieku. Z butelki kaszkę jest wygodniej dawać jak łyżeczką, ale łyżeczka procentuje, dziecko wie później, że butla=mleko/picie, żadne "stałe" jedzenie. Jeśli jednak chciałabyś zagęścić mleko, np. żeby dziecko dużej było syte to możesz dodawać kleik ryżowy/kukurydziany. Naprawdę kaszę polecam jako posiłek stały, choć wiem, że wiele dziec***ija ją z butelki i ok, jednak dla mnie kasza to kasza, żadne zagęszczenie.

Gość gość
30.12.13 [zgłoś do usunięcia] tryczka Można kaszkę dosypywać do mleka, oczywiście, że tak. -------- no ale chyba jakas ryzowa co najwyzej? bo dosypywanie kaszki mlecznej do mleka to chyba niezbyt dobry pomysl kobieto.

Gość gość
Dzięki. Tak miałam na myśli kaszkę ryżową robioną na mm :-) Mleko z kleikiem podaję już wbutli na noc...

Ale to chyba logiczne, ze ryżową... bądź ryżowo-kukurydzianą. Raczej mi by do głowy nie przyszło, żeby dodawać kaszkę mleczną do mleka. To się wyklucza samo przez się. Proszę nie przypisywać mi rzeczy, których nie pisałam.

Droga Mamo, jeżeli karmisz swoje Maleństwo mlekiem modyfikowanym to zgodnie z obowiązującym schematem żywienia w 5 miesiącu życia w diecie Twojego Maluszka powinny znaleźć się 4 porcje mleka modyfikowanego (po ok. 180 ml), a także 1 porcja przecieru warzywnego i skrobane jabłko lub sok (50-100g). Wprowadzanie pierwszych nowych produktów do diety dziecka powinno odbywać się pojedynczo i stopniowo. Proponuję, abyś każdy nowy pokarm wprowadzała nie częściej niż co 3-4 dni, dokładnie obserwując reakcję dziecka. Jeżeli Maluszek dobrze przyjął już marchewkę i ziemniaczka, możesz przejść do posiłków bardziej złożonych jak gotowe zupki ciągle obserwując reakcję dziecka. Kolejną grupą produktów, którą możesz wprowadzić do diety dziecka są przeciery owocowe lub sok i kaszki bezglutenowe (porcja kaszki zastępuje porcję mleka). Kiedy Maluszek rozpocznie 6 miesiąc życia zupkę warzywną powinnaś wzbogacać codziennie o dodatek mięsa (ok. 10g) lub ryby (1-2 razy w tygodniu). W 6 miesiącu zaleca się rozpocząć także ekspozycję na gluten. Maluszek powinien otrzymywać jeden posiłek z glutenem w ciągu doby. Wprowadzamy go za pomocą 2-3 g produktu glutenowego (np. ugotowanej kaszki manny) dodanego do ok. 100 ml posiłku - zupki, mleka lub deserku. Od 7 miesiąca należy wprowadzić do diety żółtko jaja podając ½ żółtka co drugi dzień, najlepiej jako dodatek do zupki. Ekspert.Nestlé --- Ekspert.Nestlé, udziela porad i odpowiada na pytania związane z produktami NESTLÉ, a także kwestiami dotyczącymi żywienia dzieci. Zachęcamy do kontaktu z Centrum Informacji dla Rodziców. Adres e-mail oraz numer kontaktowy dostępne są naszych oficjalnych stronach.

Gość gość
Najpierw marchewka. Później (po kilku dniach podaania samwj marchwi )lepiej podać marchew + ziemniak czy może zupkę marchewkową z ryżem?

Gość gość
gluten NALEŻY zacząc podawac w 4-5miesiącu właśnie, a nie zwlekac z tym.