Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spóźnianie się na lekcje

Polecane posty

Gość gość

Chodzę do liceum i od dłuższego czasu zastanawia mnie pewien fakt a mianowicie: obecność na lekcjach. Moje liceum jest dużą szkołą, do której chodzą ludzie z różnych miejscowości, także wsi. Często wiąże się to z dojazdem autobusem lub pociągiem. I tu pojawia się moje pytanie. Czy osoby dojeżdżające mają prawo spóźniać się na lekcje 10 minut lub wychodzić z niej 15 minut wcześniej? Twierdzą, że nie mają wcześniejszego/ późniejszego pociągu lub autobusu. Rzeczywiście może być to kłopotliwe. Z drugiej jednak strony, taką szkołę sobie wybrali a dyrekcja zabrania zwalniana się pod pretekstem dojazdu. Czy stała nieobecność na lekcjach może być usprawiedliwiana dojazdami? Czy jest tu ktoś, kto może ma podobną sytuację i zna się na tym???

Gość gość
Nikt nie miał takiego problemu???

Gość gość
W żadnym wypadku! Masz rację, stała nieobecność nie może być usprawiedliwiona dojazdami! Dla osób z trudnym dojazdem są bursy,internaty...mieszkania!

Gość gość
A co jeżeli rodzic napisze odpowiednie oświadczenie?

Gość gość
to powinien odrobić z inną klasą!! musisz mieć ponad 50% obecnosc żeby zaliczyc przedmiot, jak to tak wogole nie chodzic?? co ty jestes jakis lepszy, uprzywilejowany????? szok

Gość gość
Ja akurat nie mówię o sobie. Po prostu zastanawia mnie tylko, czy tak można.

Gość dfgdfsdfsd
do wychowawczyni próbować załatwiać sprawę u mnie w lo tolerowało się 15 min spóźnienia na pierwszą lekcję i 15 minut wychodzenia przed (po 14:00) końcem żeby na busa zdążyć

Gość gość nr 137
To nic, rodzic może sobie pisać, co chce. Tak naprawdę zależy to wyłącznie od woli nauczyciela, natomiast statut większości szkół stanowi jasno: ucznia ma cechować punktualność. Ja też dojeżdżałam i były dni, że musiałam być godzinę przed zajęciami, bo tak miałam pociąg. Trudno, takie życie.