Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo zmartwiona mamaaaa

skierowanie do por genetycznej z pow wysuwania jezyka jestem przerazona

Polecane posty

Byłam dzis z moim małym u neurologa z powodu neiznacznie opoznionego rozwoju (tylko pełza i siedzi posadzony, nie siada sam, nie wstaje, nie raczkuje) i dostalam skierowanie do genetyka. zwalilo mnie to z nóg powodem jest widziana przez neurologa "mięsistość" buzi i wystawianie języka. czy któras z was miala takie przejscia? jak to sie skonczylo?

Gość gość
w jakim wieku jest syn?

10 miesiecy :( dzwonilam do poradni termin mam na listopad!! smieszne. chce znalezc prywatna klinike czy ktos moze cos podpowiedziec (okolice legnicy) czy ktoras z was robila prywatnei takie badania? ile one ksoztuja?

prosze neich ktos sie wypowie

Gość gość
moje dziecko nie miało opóxnionego rozwoju psycho-ruchowego, ale język wysuwało między wargi dopóki zęby sie nie pojawiły. Zreszta nadal śmiesznie sepleni jak mówi, ale myślę, ze to dlatego, ze jeszce nie do końca potrafi język ułozyć w odpowiedni sposób. Ma 1,5 roku.

Gość gość
Ja byłam ostatnio w poradni genetycznej kolejek nie ma prywatnie 100 zł wizyta ale to Zabrze. Mnie lekarz nastraszył że córka moze mieć zespół wiliamsa - 4 dni ryczałam załatwiałam na szybko wszystko. Moja córka jest bardzo ładna, drobna ma mały zgrabny nosek i tego uczepiła sie lekarka pojechałam do genetyka i wszystko dobrze się skończyło ten test kosztuje 1000 zł prywatnie ale my nie robiliśmy

Gość gość
Do Wrocławia masz niedaleko. tam jest kilku lekarzy genetyków.. Znalazłam coś takiego. http://www.kopexmed.pl/lekarz/smigiel/ Wizyta 150zł. Myślę, że na badania skieruje Cię do szpitala, bo pewnie są drogie. Jest podany nr. tel. zadzwoń i wszystkiego się dowiesz.Na razie nie panikuj, ale koniecznie trzeba to sprawdzić. A może na pierwszej konsultacji już okaże się ,że wszystko w normie.

Gość gość
Dziekuje wam bardzo za pomoc juz znalazlam klinike wewroclawiu wlasnie za tydzien wizyta nie wiem jak dozyje:( jestem nerwowo na skraju :( prosze o wypowiedz inne mamy ktore mialy podobne problemy. Co to moze byc? Czy jest szansa ze synek jest zdrowy?

Gość gość
Gosciu z Zabrza a w jaki sposob wykluczono wady genetyczne bez testow?

Gość gość
autorko dziecko może mieć po prostu przerośnięty 3 migdał, genetyka nie trzeba się bać.

Gość gość
Genetyk obejrzała córkę od stóp do głów- a jeśli tyczy się zespołu który inny lekarz się dopatrzył to genetyk zauważył by to od razu te dzieci są inne teraz już to wiem - mają inne palce u dłoni inny nos inne usta i ząbki i sa opóżnione psycho-ruchowo , nawet narządy wew małej sprawdziła. Oczywiście ja się upierałam na test ale genetyk stwierdziła że to wyrzucenie pieniędzy w błoto bo mamy zdrowe dziecko mam to wpisane do książeczki córki.

Gość gość
Ale padło takie podejrzenie więc musiałam dla swojego spokoju doprowadzić to do końca nawet u kardiologa w Katowicach byłam zrobili małej echo serca i nnne badania bo te dzieci mają szumy w sercu a mała ma serduszko zdrowe. Ale co przeżyłam to moje.

Gość gość
Kurcze dziewczyny :( ja nie boje sie genetyka boje sie czego moge od niego sie dowiedziec... I to oczekiwanie tydzien :( a boje sie bo synek jest ewidentnie ruchowo opozniony:(

Gość gość
nie bój się - genetyk wypyta Cię o wszystko- kiedy zaczął siadać, raczkować czy gaworzy pewnie bedzie ok ale akurat ja Cię rozumię diskonale ja do wizyty spać nie mogłam.

Gość gość
Miałaś robione w ciąży jakieś badania genetyczne? Z krwi lub usg genetyczne?

Gość gość
autorko a dawałaś synka do takiej zabawki jak skoczek centrum aktywności lub do chodzika? moze to głupio zabrzmi ale tak się zdarza u dzieci których matki przesadnie czekają aż dziecko samo: samo usiądzie, samo wstanie, samo raczkuje itd.. a prawda jest taka że mój synek siadł sam w wieku 11 m-cy a od dawna umiał siedzieć, nie raczkował długo dopóki nie dostał zabawki z tunelem - nauczył się od ręki, wstał szybko bo wypionował się w tej zabawce skoczku - mimo że w nim siedzial to zaczął opierac nóżki do stania i potem gonił w chodziku - nie jakoś długo ale jak np. odkurzałam to tam siedział..

Gość gość
mam znajomą której synek zaczął siadać w wieku 11 miesięcy chodzić -parę kroków 13 miesięcy - wszystko robi wolniej ale jest zdrowy - jak to ujął któryś tam z kolei lekarz po prostu jest leniwy i mu się nie chce - jak ktoś napisał może potrzebuje żeby go czymś zmotywować jakaś zabawka itp ale oczywiście idź do tej poradni i sprawdź wszystko dokładnie bo takich rzeczy nie powinno się zaniedbywać i słuchać zawsze że każde dziecko jest inne i niektóre robią coś wcześniej inne później bo czasem można się pomylić a potem jest już za późno na jakąś terapię itp

droga autorko, moja córka ok. 10 miesiąca nie siadała sama, jedynie siedziała posadzona, nie stawała na nóżki, nie raczkowała (nie raczkuje nadal a ma ponad rok). Potem w połowie października w ciągu tygodnia sama zaczęła siadać, pełzać po podłodze - ona akurat nie raczkuje, a porusza się jak małpka podwijając nogę pod siebie, porusza się na pupie opierajac się na 1 rączce, wtedy też zaczęła stawać i chodzić przy meblach. wszystko w ciagu 1 tygodnia. Pediatra - pozal sie boze - sugerowała asymetrię kończyn nieprawidlowe napiecie - tak modne obecnie. Booooze. Byliśmy u neurologa, u rehabilitanta itd. Jest całkiem zdrowa, a że porusza sie w tak patologicznym stylu to - jak powiedziała nam neurolog- jej uroda. Nie mamy na to wpływu. Ćwiczylismy z nią czworakowanie, ale odmawia współpracy ;) a ze ruszyła tak późno wynika z tego, ze jest bardzo ostroznym dzieckiem. uspokój się moja droga, dzieci są naprawde różne. Ale genetyka zalicz jeśli trzeba - przecież to nie zaszkodzi. a

Gość gość
W tym wszystkim nie chodzi kiedy zaczął chodzić czy siedzieć ale o pewne wzorce morficzne które genetyk wychwyci od razu u mojej dopatrzyła się pediatra małego noska i wydatnych ust a u niej to taka uroda. Dlatego poczekaj do wizyty u genetyka i jakoś sie trzymaj.

Gość gość
moja córa ma 9 mc i też siedzi posadzona i jedynie pełza do tyłu i wokół siebie Nie widze w tym opóźnienia u twojego dziecka też go nie widze Pozrdawiam

Gość gość
Wlasnie usg genetycznego nie mialam:( wlasnie dlatego jeszcze gorzej sie boje. Ale co to moze byc za wada ktorej nikt nie zauwazyl tyle czasu :( a opoznienie jest nieznaczne ale ten jezyk tak zaniepokoil lekarza. A raczej wyglada to u niego jakby ten jezyk ssal, ciagle nim rusza to nie tak ze po prostu go trzyma na zewnatrz. I dotyka nim ciagle dolnych zabkow. Nie wiem jak dotrwam do tej wizyty ta miesistosc to nie wiem co oznacza ale zadnego pediatry a chodIlam do roznych lekarzy jakos nigdy nie zaniepokoil ksztalt jego buzi :( ciaza bez problemoq, porod tez i nagle taka bomba :(

Gość gość
Moj maly wlasnie tez ma usta wydatne ale kurcze ja tez, zawsze wszyscy mowia ze usta po mamie :(

Gość gość
Tutaj nie chodzi o rozwój dziecka. Genetyk często po budowie ciała, twarzy i pewnych zachowaniach podejrzewa chorobe genetyczną. Jako ciekawostkę powiem, że na naszym ślubie była obecna moja kuzynka ze swoją kilkumiesięczną córką oraz przyszła bratowa która jest właśnie genetykiem. Kilka tygodni później się dowiedziałam, że bratowa zasugerowała kuzynce, że jej dziecko może mieć zespół Williamsa i te obawy się potwierdziły

Gość gość
Może Wrocław - Promyk Słońca ul. Swobodna, wizyta prywatna 100 zł, na NFZ trzeba czekać ok. pół roku

Gość gość
Ale to nie genetyk cos mi zasugerowal a neurolog ktory go ogladal moze z minute. Tej wizyty i tak nie odpuszcze za nic na swiecie chodzi mi o wypowiedzi mam w podobbej sytuacji jak sie to skonczyla, co to za wady, czy da sie z nimi normalnie zyc... A mysle ze rozwoj opozniony tez swoje robi bo przeciez nie samo macanie jezykiem nowych zabkow :(

Gość gość
Gosciu b dziekuje za adres ale juz znalazlam lekarza ii omowilam wizyte

Gość gość
Wcześniej C****sałam i ktoś inny tez napisał, że genetyk już po wyglądzie może zauważyć pewne anomalia i wtedy zleci badania. Myśl pozytywnie i pewnie bedzie dobrze. Nie czytaj nic w necie bo sobie wkręcisz tak jak ja`sobie.