Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy jest czas na pierwsze usg szczegółowe

Polecane posty

Gość gość

Aktualnie jestem w 11tyg 6dn ciąży i na dokładnie za dwa tygodnie mam zaplanowane usg szczegółowe (13 tyg 6 dn). Nie jest to przypadkiem za późno? Czy powinnam spróbować przyspieszyć badania o tydzień?

Gość gość
to bardzo dobry czas na usg nie jest za późno .

Gość gość
Na styk bardzo. Pewnie chciałabyś żeby ocenione zostało ryzyko chorób genetycznych, a to się robi właśnie do 13t6d, tyle że są też ograniczenia CRL (do iluś tam) i może się zdarzyć, że płód będzie już za duży. Ja bym przyspieszyła o tydzień.

Gość gość
12 tydzień - robi się badanie przesiewowe w celu wykluczenia wad genetycznych. W niektórych przypadkach można też ustalić już płeć dziecka. :) Ale 13 tydzień też jest chyba spoko. :)

Gość gość
Tylko dlatego badanie PRENATALNE zalecane jest pomiędzy 11 a 14 tc, bo dokładnie na ten przedział wieku płodu są określone dokładne normy dotyczące fałdu karkowego (przezierności). Dobry lekarz tak samo w 15 czy 19 tygodniu będzie umiał rozpoznać nieprawidłowość bo to się nie zmienia z tygodnia na tydzień jakoś diametralnie, przy okazji usg prenatalnego są sprawdzane też przepływy itp, ale to teraz norma u każdego dobrego lekarza wykonującego usg, podkreślam dobrego! U mnie takie rzeczy są kontrolowane podczas każdego usg, jedyne co odróżniało w moim przypadku usg prenatalne od pozostałych to właśnie dokładne określenie fałdu karkowego i przyjrzenie sie kości nosowej tzn stwierdzenie jej obecności. A serce i pozostałe narządy lekarz ogląda i ocenia na każdym usg, co do płci to z reguły jest za wcześnie i nawet jeśli lekarz coś tam dojrzy, to granica błędu jest zbyt duża żeby informować rodziców.

Gość goscautorka
Właśnie z tego co wiem, badania robi się między 11 a 14 tyg. U mnie ginekolog zagląda za każdym razem do malucha, żeby sprawdzić czy serduszko bije i takie tam. Z tego co czytałam na innych forach, to kobitki w tym samym czasie co ja mam usg, bez problemu dostawały odpowiedź na wszystkie pytania dot. przezierności itp. O płci i tak póki co nie myślę - ważne żeby było zdrowe! Chociaż jak pokaże na badania swoje małe tajemnice, to się nie obrazimy z mężem ;) Dzięki za odpowiedzi ;)

Gość Little M
Ja wiedziałam już 12 tygodniu jaka będzie płeć. :) A byłam u lekarki, która pomyliła się co płci maluszka tylko raz w życiu. :)

Gość gość
Ja wiedziałam w 14 tc, ale nie zawsze da się to ocenić tak wcześnie. Pamietam miny znajomych którym powiedziałam o ciąży i o płci dziecka bo mysleli ze dopiero co zaszłam, nic nie było widać do połowy ciąży nikt nie wiedział że sie udało, a my juz dawno znaliśmy płeć. Płeć drugiego dziecka podejrzeliśmy w 20 tc.