Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nurleila

FANI KEBABOW

Polecane posty

Gość gość
nigdy nie jadlam i szczerze mowiac nie mam ochoty, zwlaszcza jak przechodze kolo jakiejs knajpki z kebabami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
baaaaaaardzo, ale dobre kebaby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Analina
Tak, najbardziej Dürüm Döner, ten w nalesniku :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tez lubie kebaby, najlepszy w polsce jadlam kiedys w krakowie, teraz kupuje tu gdzie mieszkam za granica i sa pyszne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość August the 1st
Uwielbiam kebaby. Moj absolutny nr 1 to kebab iskender (chlebek pide, na to masełko, pokrojone w cieńkie paski mięso, i polane to wszystko sosem pomidorowym, a obok dla złagodzenia smaku jogurt naturalny. Na drugi miejscu jest kebab ali nazik - najlepiej z baraniną, przekładany bakłażanem, też z jogurtem lub sosem jogurtowym - są różne wersje. Adana/Urfa kebab - opiekane na ruszcie podłużne kawałki mięsa mielonego. Beyti sarma - kebab zawinięty w cieńki placek i pokrojony na małe kawałki. A jak będziecie kiedyś w Turcji to spróbujcie sac kavurma - mięso smażone na takiej płaskiej "tacy" po przekładane warzywami. Najlepsze oczywiście z owieczki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość August the 1st
aaa no i do kebaba zawsze najlepszy jest ayran :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Analina
August the 1st - wlasnie mi przypomniales, Ufra Kebab tez uwielbiam, Adana jest dla mnie zbyt pikantny. I te ich pyszne salatki do tego mniaamm rozmazylam sie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
najlepszy tradycyjny kebab w chrupiacej bulce z warzywami i sosem czoskowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moim zdaniem najlepszy kebab to ten z hasira w chrupiacej bułce z zesmażonymi w przyprawach kawałkami drobiu i świeżym ogorkiem,pomidorem,cebulką,kapustą pekińska polane sosem czosnkowym przepyszne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość August the 1st
Niestety bardzo rzadko w Polsce, ale zdarza się. Nie trzeba szukać kebabowni tylko restauracji tureckiej. W Turcji nie ma takich kebabów jak u nas. A w restauracji jedzenie się celebruje. Najpierw woda, na zachętę, później starterek:sałatka np. z drobniutko pokrojonych pomidorów, ogórków, mnóstwa pietruszki, z cebulką i cytryną. Do tego na całą długość stołu podają chleb pide ale bardzo cieniutki do rwania i maczania w maśle, twarogu z czarnuszką, oliwie, i wielu innych a po tym wjeżdża taki iskender np. A na koniec herbatka i baklava z lodami ;) , albo sutlac (ryż z mlekiem o konsystencji budyniu)..Można tak siedzieć i jeść 2 godziny, a czas lec***owoli, cieplutko, gwarno. ach rozmarzyłam się..Uwielbiam turecką kuchnię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie cierpie kebabow, jak przechodze kolo kebabowni to mi sie niedobrze robi... nie wiem ak mozna to jesc, syf bleee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość August the 1st
niestety w Polsce ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Felixtus
a kto odpowie na moje pytanie, czy prawdziwy kebab jest tylko z baraniną a oszukany kebab z kurczakiem , jak powinien wyglądać prawdziwy kebab u prawdziwego 'turka' ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość August the 1st
Nie, prawdziwy kebab to nie tylko z baraniną. Kebab jada się z mięsa wołowego, jagnięcego i drobiowego. Jak kto lubi. Prawdziwy u Turka to taki jak np. napisałam wyżej. Turcy np. nie dodają to kebaba żadnych warzyw, sosów itd. U nich jest tylko placek gozleme i mięsko, ewentualnie liść sałaty i plaster pomidora. I najlepszy taki z ulicy w Stambule, zawinięty w szary papier.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Felixtus
kebab - kebabowi nie jest równy i zauważyłem, że 'Turcy' w Polsce nie podchodzą rzetelnie do kuchni tureckiej, prawdopodobnie kuchnia turecka została 'spolszczona' do polskiego klienta, ciekawy jestem co na ten temat sądzą tureccy restauratorzy, czy istnieje tak zwany ranking tureckich restauracji i kto jest najlepszym restauratorem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Analina
Ja mieszkam w Niemczech i tutaj kazdy wie, gdzie zjesz najlepszego kebaba, ale ranking najlepszych raczej nie istnieje. Niektore restauracje polecili mi znajomi, niektore sama "odkrylam" metoda prob i bledow.. I tak jak mowisz, polskie kebaby (i niemieckie niektore tez)nie maja sie wcale do tych prawdziwych tureckich.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Felixtus
a powiedz Analina ile w Niemczech należy zapłacić za super kebab taki z baraninką i surówkami ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość August the 1st
Większość tych Turków w Polsce to Turcy z Niemiec. Tam rynek na kebaby dawno miał swój boom. Dlatego od kilku lat nas osaczają. Ja cały czas czekam na restaurację turecką z prawdziwego zdarzenia. Z uśmiechniętą miłą obsługą i pysznym jedzeniem. U mnie otworzyli coś nowego i muszę iść w końcu spróbować. Jest tez mój iskender ulubiony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Analina
Felixstus - a to mi zadales zagadke :D Tak naprawde, to nie wiem.. Nigdy nie przywiazuje wagi do cen. Tak w przyblizeniu, to moj ulubiony Dürüm Döner od 4 ,50€, a Adana Kebab jakies 10,50€ czy jakos tak :) Ale Adana to danie na talerzu, z dodatkami, np. pilav (ni to kasza ni ryz) smazona na masle z orzeszkami piniowymi, albo frytki, co kto lubi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to jest śmieciowe jedzenie zamien chemie na jedzenie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kebabow nie lubia ci, ktorzy nigdy nie sprobowali

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja uwielbiam falafel zawinięty w chleb raz w niemczech jadłem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Analina
O, falafel to akurat arabska kuchnia, ale tez smaczny, tyle ze bez miesa :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uwielbiam kebaby a najbardziej o nad ranem w niedziele po wyjściu z klubu :)) Spalone kalorie - odzyskane kalorie. ps. A tak po za tym co tam jest śmieciowego ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no wlasnie co w tym śmieciowego? pieczywo? warzywa? mięso?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zle o kebabach pisza ludzie bez pojecia o tym temacie, ja uwielbiam kebaby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×