Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowamamaQ

Ile kosztuje miesiecznie dziecko

Polecane posty

Gość nowamamaQ

dajmy na to taki niemowlak? NA jakie wydatki mam się przygotować?

Gość gość
To zależy czy wybierzesz szczepienia płatne czy dziecko nie choruje czy karmisz piersią itp . Ogólny wydatek to pampersy kosmetyki które starczają na długo . U mnie jakieś 200 zł plus szczepienia płatne podaje.

Gość Justann
Zgadzam się z przedmówczynią, wszystko zależy od różnych czynników (nawet od tego jakiej marki pieluch będziesz używać, bo są droższe i tańsze) Na początek musisz się liczyć z wydatkami większymi (wózek, łóżeczko, fotelik), do tego na początek jednorazowo sporo jakiś kosmetyków, ubranek. Potem pieluchy (no chyba, że używasz wielorazowych), chusteczki do pupki, jakieś witaminy, lekarstwa, szczepionki. I słoiczki +kaszki. jak się zacznie okres wprowadzania stałych pokarmów

Gość poczytaj na blogach
dużo info znajdziesz na blogach, ja proponuję zwłaszcza na bloxie "wszystko o byciu matką" czy coś takiego, dużo tam postów o wyprawce i opiece nad maluchem itp. magda w.

Gość Ewa2356
ja wydałam niecałe 2 tysiące na wyprawkę (w tym używany wózek). przez pierwsze 6 mies niemowlę kosztowało mnie jakieś 150 - 200 zł miesięcznie - pieluchy, waciki, chusteczki, kosmetyki do kąpieli, sól fizjologiczna, witaminy i tyle. dodatkowo dochodziły płatne szczepionki. teraz zaczynam wprowadzać stałe pokarmy, więc koszt wzrośnie pewnie do około 350. jeśli dziecko jest zdrowe to nie trzeba się liczyć z dużymi wydatkami.

Gość gość
A skąd wiesz że dziecko będzie zdrowe. Zawsze trzeba się liczyć z tym, że może zachorować.

Gość Ewa2356
no nigdy właśnie nie wiadomo, ale napisałam tylko, że przy zdrowym dziecku nie trzeba się liczyć z wydatkami. a czy będzie zdrowe czy nie, to już ciężko przewidzieć - tym bardziej ciężko przewidzieć koszt leczenia.

Gość Ewa2356
ps. znalazłam tego bloga, o którym była mowa wcześniej. akurat na tym blogu nie ma żadnych cen podanych, ale jest dużo ciekawych postów, więc jak się komuś nudzi to warto zajrzeć ;) http://grzeczneczyniegrzeczne.blox.pl/html

Gość gość
ja wydałam na wyprawkę osiem koła. niby dużo, ale zrobiłam takie zapasy, że przez 9 miesięcy życia dziecka (tyle teraz mam) wydawałam jakieś 50 zł m-cznie. pozdrawiam

Gość gość
Dziecko zapewne kosztuje dużo. Poza tym nie wiem czy wiesz ale kupowanie dzieci jest mało legalne :D

Gość gość
Ok.200zl.

Gość gość
Mnie miesięcznie dziecko kosztuje sporo. Bo 800- 1000zł. Powiem szczerze, nie wiem na co to się rozpływa. Pampersy, apteka,emolienty. Mleko mamy najtańsze za 3,20zł opakowanie na receptę. Płatne szczepionki a to krzesełko do karmienia, sloiczki, ciuszki kupuje nowe co prawda ale nie z jakiś sieciówek tylko w zwykłych sklepach dziecięcych.

Gość gość
mleko modyfikowane 180 zł pampersy 120 zł (dady) kosmetyki na atopową skóre 90 zł wyprawka kosztowała dużo i trochę a i tak na wózku zaoszczedzilismy bo kupiłam na licytacji za 280 zł nówkę (już niemodny, ale nigdy nie patrzyłam na modę) ciuszki podostawałam, trochę dokupiłam, ale i tak doszło parę wydatków które musiałam dodać jak np laktator (150 zł)

Gość gość
Miesieczne dziecko nie potrzebuje sloiczkow i krzeselka do karmienia

Gość gość
Moja 4 miesięczna córka. -Mleko pierś+36,99 Hipp bio (dostaje jak jestem na studiach lub czasem w wyjątkowych syt) -Pampersy oryginalne zielone plus na noc białe 150zł /msc -Witamina D w kropelkach 4zł na 3miesiące -Krem oilatum oliwka puder chusteczki nawilżane waciki balneum do kąpieli -50zł /msc -Smoczek 7zł/msc chicco cały z lateksu- musiałam dac bo przy każdym wychodzeniu na dór ubieraniu i usypianiu był krzyk. -ubranka -nic, tyle mam od przyjaciółki z ciucholandu same next gap disney h&m ze do roku nic nie musze kupowac.(kosztowało mnie to 200zł za 200sztuk.(naszykowała mi z nowej dostawy i przyszłam w dniu jak było najtaniej czyli po 1zł /sztuka i kupiłam jakby nigdy nic) Szczepionki 5w1 ale tylko obowiązkowe. Narazie kosztowało mnie to 105zł*2. Oczywiście nie wpisuje tu wydatków na wyprawke z wyjątkiem ubranek. Wyprawka to był koszt 3000 tysięcy w tym wózek 1400 3w1 i 370 łózeczko z szufladą.

Gość gość
tanie te matki... Ja ci moge swoje sprzedac za 200 kafli

Gość Mama_Leti
Karmiąc piersią myślę, że jesteś w stanie zmieścić się w tych 200 zł miesięcznie. Główny wydatek to pieluchy i chusteczki. Nie daj sobie wmówić, że dziecko potrzebuje stosu gadżetów i kosmetyków. Kaszki w proszku i słoiczki też można pominąć. Ciuszki w dużych ilościach można zorganizować od znajomych. Moja córka ma 6 lat i teraz kosztuje więcej:) Przedszkole, jakieś zajęcia, wyjścia, imprezy, sprzęt sportowy:)- ok - 500 zł. Ciuchy dostaję, lub kupuję używane zazwyczaj, oprócz butów...

Gość gość
a gdzie ta od krzeselka napisala ze jej dziecko ma miesiac? pytanie bylo ile kosztuje dzieciak w zl/-m-c

Gość gość
to zależy od wielu, wielu czynników, u mnie to była kwota ok 800-1000zł/m-c (krótko karmiłam piersią, więc MM, pieluchy tylko Pampers bo się łatwo odparza, kosmetyki też tylko specjalne bo ma AZS, więc emolienty itp, a to niestety spory koszt, no i coś tam do ubrania, ale to rzadko, bo obie babcie ciągle coś mu kupują), teraz jak mały ma 1,5 roku to idzie ok 500zł bo już je w większości to co my i nie trzeba mu specjalnie gotować czy tam kupować słoiczki, ale lubi np ciasteczka HIP które jedno kosztuje 3zł, więc też jest na co wydawać, owoce itp. No ja przyznam, ze nie oszczędzamy na takich rzeczach, gdybyśmy MUSIELI to pewnie i za 200zł dałoby się 1,5 roczniaka utrzymać, ale małe niemowlę trochę więcej potrzebuje ;)

u mnie było tak: 3x paczka Dada ok 90 zł / miesiąc 12 x bebiko na all 179zł /miesiac chusteczki do pupy 4x 6 zł + niespodziewane wydatki inhalator 100 zł frida do noska 30 zł leki z apteki ok 50 zł :D spray do pępka octenisept ok 20 zł

Gość gość
a na wyprawkę poszło mi ok 4tys

krem do pupy, butelkę dostałam w szpitalu, smoczka nie używałam.

Gość gość
3 paczki pieluch na miesiąc? Biedne dziecko.

Zapomniałabym o praniu - najlepszy był płyn do prania BiałyJeleń 10 zł butelka.

Gość gość
yyyy jakby moje dziecko chcialo ciastko za 3zl ktorego wyprodukowanie pewnie nie przekracza 50gr to sorry ale nie kupilabym mu mimo iz mam sporo ponad srednia krajowa - bo to idiotyzm.

do gość 3 paczki po 78 szt = 234 szt / 30 dni = ok 8 szt dziennie

Gość gość
gościu 14:27 moje dziecko nie ma "zachcianek", tylko czasem kupuję mu te ciastka bo ****ardzo lubi i są fajne, bo prawie w 100% składają się z owoców, zero chemii :) nie je ich codziennie, ale czasem kilka mu kupuję (wiadomo, że jakby nie było mnie stać to bym nie kupowała ;) )

Gość gość
pieluchy 130zł mleko enfamil 150zł chusteczki 20zł kosmetyki do kąpieli, po kąpieli, do pupy, 40zł vit D-15zł deserki, słoiczki, kaszki- 150zł zabawki, ubrania, nowy smoczek, jakaś butelka nawet do 400zł( jak trzeba kupic buty czy kombinezon... do tego wpadną jakies leki, lekarz( u nas często ortopeda i neurolog-wizyty po 120zł każda) przez 6 miesięcy rehabilitacja na onm - raz w tyg na fundusz raz prywatnie(4x80zł) bywają miesiące że na dziecko i 1000 zł idzie ale wszystko zależy czy np. masz po kimś zabawki, ubrania, czy karmisz jeszcze piersią, czy dziecko choruje itd

Gość gość
a gdzie można kupić i za ile i czy na raty się da ?? bo ja sama jestem ciekawaile kosztuje dzieciak ??