Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Anee

torbiel na jajniku i gronkowiec

Polecane posty

Gość Anee

Witam W lipcu okazało się, ze miałam ponad 5cm torbiel na jajniku. Nie cały rok wcześniej robiłam USG i wtedy jeszcze nic nie było. Lekarka natychmiast skierowała mnie na operację. Powiedziano mi, że operacja będzie laparoskopowa, jednak po wszystkim obudziłam się z raną jak po cesarskim cięciu. Dowiedziałam się, że usunięto mi cały jajnik, ale został jajowód. Bardzo ciężko przeszłam operację, długo nie mogłam chodzić, jedynie krótkie spacery po pokoju, rana nie chciała się goić, ciągle wypływała z niej ciecz przypominająca ropę. W końcu rana się zabliźniła, jednak miesiąc po operacji blizna pękła i znów wylała się z niej ta ciecz. Wieczorem była to jedna mała dziurka, rano były już dwie, znów trafiłam do szpitala. W szpitalu pojawiła się trzecia dziurka, aż w końcu połączyły się w jedną dużą. Okazało się, że skóra się zrosła, ale w środku już nie. Założono mi szwy, wzięto próbkę na posiew, gdy wyszłam ze szpitala kilka razy w tygodniu musiałam przyjeżdżać, by lekarz obejrzał ranę. Podczas wizyty nawet nie poinformował mnie, że były już wyniki posiewu, w końcu udało mi się od niego wyciągnąć, że zarażono mnie gronkowcem podczas operacji. Gdy poprosiłam o wynik, zdenerwowany nie chciał mi go wydać, mówił, że nie jest mi on do niczego potrzebny. Wymigiwał się ciągle, że nie ma czasu go szukać, musi iść do pacjentki, albo jeszcze coś innego. Nie rozumiem jak lekarz może odmowić wydania pacjentce wyników badań? jednak nalegałam i dostałam wynik. Gronkowiec jest wrażliwy, ale oprócz tego dowiedziałam się tylko, że już go nie wyleczę. I tu zaczynają się moje pytania, proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał do czynienia już z takim przypadkiem, albo po prostu się na tym zna. 1. Czy jest duże prawdopodobieństwo, że torbiel pojawi się również na drugim jajniku? Ta urosła bardzo szybko i zniszczyła mi jajnik, a mam dopiero 19 lat i trochę się martwię. 2. Czy jajowód bez jajnika ma jeszcze sens? Lekarka chciała mnie chyba pocieszyć tym, że został, ale nie bardzo wiem po co mi on teraz? 3. Jakie mogą być skutki zakażenia gronkowcem? Tylko rany będą mi się dłużej goiły, czy może wywołać coś groźniejszego? Z góry dziękuję za odpowiedz.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować