Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 17latkaaaaaaaaaa

Czy jeśli zdecyduję się oddać dziecko do adopcji to potrzebuję zgody rodzica

Polecane posty

Gość 17latkaaaaaaaaaa

Jestem niepełnoletnia

Gość 17latkaaaaaaaaaa
Proszę o odpowiedź to bardzo ważne dla mnie

Gość gość
na religii nauczyli ciebie tego, dać komuś dziecko, może jakiemuś pedofilowi, i jak żyć z takim ciężarem?????

Gość 17latkaaaaaaaaaa
Jestem w ciężkiej sytuacji. Dziecku będzie lepiej w rodzinie zastepczej niż ze mna. Boję się tylko czy aby nie jest do takiej decyzji wymagana zgoda opiekuna

Gość gość
...ty wyrodna matko!!!!!!......pies,kot...o swoje potomstwo sie troszczy a ty co ...nie myślałaś co robisz???????....szkoda słów...

Gość gość
Niie wiem czy jesy wymagana czy nie, ale wiem że zmusić ciebie do wychowywania nie mogą więc jak ty nie będziesz chciała być to oni staną się opieką zastępczą dla twojego dziecka

Gość gość
a co z ojcem dziecka tez jest niepelnoletni i chce oddac?

Gość 17latkaaaaaaaaaa
Gdybym była wyrodną matką to nie oddałabym dziecka. Moi rodzice nie mogą się nim zajmować. Oboje są alkoholikami. Jeśli jest wymagana zgoda rodziców to oni mi jej nie dadzą.

Gość 17latkaaaaaaaaaa
Tak, mój chłopak też jest niepełnoletni a jego ojciec (matka nie żyje) to złodziej i pijak. Kochamy się ale sami sobie nie poradzimy, tym bardziej ze nasze rodziny nas rujnują. Najlepsze w tej sytuacji jest oddanie dziecka

Gość gość
nie moga cie zmusic do wychowywania.

Gość dywanem w morde
wejdz na google i poszukaj telefonu , są instytucje udzielające bezpłatnych porad m.in prawnych w takich wlaśnie sytuacjach. ps. co z ojcem dziecka? znany? uznał dziecko za swoje? Kobieta, która nie ukończyła 18 lat i urodziła dziecko, nie posiada pełnej zdolności do czynnośc**prawnych. Przypomnieć należy, iż zgodnie z prawem, osoba, która ukończyła lat 13, a nie osiągnęła jeszcze pełnoletniości, ma ograniczoną zdolność do czynnośc**prawnych – o czym stanowi Kodeks cywilny w art. 15. W sytuacji, gdy jeden z rodziców nie dysponuje pełną zdolnością do czynnośc**prawnych, wówczas władza rodzicielska przysługuje drugiemu. Jeśli jednak zarówno matka jak i ojciec nie posiadają pełnej zdolności do czynnośc**prawnych wówczas ani ojciec ani matka nie posiadają władzy rodzicielskiej nad dzieckiem. Co więcej pozostają oni wciąż pod władzą rodzicielską swoich rodziców, gdyż – zgodne z art. 92 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego – dziecko pozostaje aż do pełnoletniośc***od władzą rodzicielską Czytaj więcej na Infor.pl: http://www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/wladza-rodzicielska/308960,Opiekun-prawny-dla-dziecka-nieletniej-matki.html#ixzz2rVauMwNI

Gość gość
trzeba mu było skórką zaruszać, bo wiadomo, gówniaro, że z ch***em żartów niema

Gość fjkncjkren
Możesz zostawić w oknie życia, i po problemie (bez zadnej kartki itp)

Gość 17latkaaaaaaaaaa
Może wam się to wydawać dziwne ale nie chce zeby dziecko przeżywało to samo co ja w takim patologicznym domu. Dużo lepiej mu bedzie u innej rodziny. Jak skoncze 18 lat bede sie musiala wyprowadzic tak jak moje starsze rodzienstwo

Gość dywanem w morde
Prawny opiekun dziecka Opiekun prawny dziecka musi być pełnoletni. Dlatego Sąd rodzinny najprawdopodobniej ustanowi nim jednego z Twoich rodziców. Osoba chcąca sprawować opiekę prawną nad Twoim dzieckiem musi złożyć do sądu stosowny wniosek o ustanowienie jej opiekunem dziecka. Jeżeli żadne z Twoich rodziców nie może lub z jakiegoś powodu nie chce, opiekę nad dzieckiem może przejąć ustanowiony przez sąd kurator. Sąd może także ustanowić rodzinę zastępczą dla Twojego dziecka. Mogą to być Twoi rodzice lub inni krewni. Każda rodzina zastępcza otrzymuje pieniądze na pokrycie części kosztów związanych z wychowywaniem dziecka. Wraz z osiągnięciem pełnoletności matka dziecka nabywa·prawną władze rodzicielską nad swoim dzieckiem. Wówczas sąd umorzy postępowanie opiekuńcze i zwolni opiekuna z jego obowiązków. Czytaj wiecej: Jakie prawa ma nieletnia matka - Dzidziusiowo.pl

Gość gość
uznane za spam, ksiądz pedofil się ucieszy w oknie życia

Gość 17latkaaaaaaaaaa
No tak, nie pomyślałam o oknie życia. To bedzie chyba najlepsze. Nie bede musiała nic podpisywac i zrzekac sie dziecka

Gość dywanem w morde
autorko obczaj to: Jeśli masz skończone 16 lat za zgodą sądu możesz wstąpić w związek małżeński. Mężczyźni mogą żenić się dopiero po ukończeniu 18 lat. Zamążpójście zmienia status prawny młodej mamy, gdyż jako mężatka uzyskuje ona pełną władzę rodzicielską i ma prawo do wypłaty świadczeń na dziecko. - zawierając związek małżeński (cywilny ofc) staniesz się niejko osobą pełnoletnią tak jak wyzej napisane. moim zdaniem nie powinnaś oddawać dziecka do adopcji , gdy załóżmy , będziesz miała taką możliwość , tylko dać dziecko do rodziny zastępczej. skonczyc szkołę, ukończyć 18 lat, znaleść prace i wtedy zastanowisz się co dalej. nie zrzekaj się praw do dziecka zbyt pochopnie bo później będziesz żałowała.

Gość 17latkaaaaaaaaaa
Nie chce zeby moi rodzice ani ojciec mojego chłopaka dostali opieke nad dzieckiem. Moi rodzice dobrze zarabiaja, maja emerytury. Wszystko przepijaja, bija. Sąd może uznac ich za dobrych opiekunów własnie ze wzgledu na zarobki

Gość 17latkaaaaaaaaaa
Ja nie mam sie jak nim zajac. Za rok bede sie musiała wyprowadzic z domu.

Gość 17latkaaaaaaaaaa
W każdym razie nie ważne. Dziekuje za pomoc. Nie chce się tu rozpisywac o mojej historii. Oddam dziecko do okna zycia

Gość dywanem w morde
ale twoje zdanie sąd bierze pod uwagę przy wyznaczaniu opieki zastępczej. nie wiem, nie jestem pewien ale mam wątpliwości czy niepełnoletnia matka może skutecznie zrzec się prawa do dziecka. dlatego chyba przed osiągnieciem przez ciebie 18 roku życia nie dojdzie do adopcji. mowie ci , rodzina zastępcza inna niż twoi rodzice lub rodzice ojca. idz do mopsu i tam zaciągnij porady. pomogą ci rozwiązać sytuacje.

Gość dywanem w morde
jak oddasz do okna życia mozesz go juz nigdy nie zobaczyc i będziesz żałowała🖐️ twój wybór🖐️ ja bym to odradzł no ale ok.

Gość 17latkaaaaaaaaaa
Wiem, mój chłopak też mnie namawia żeby zostawic dziecko ale on nie zdaje sobie sprawy jak by to wygladało. Nie mamy nic. On nawet jeśli pójdzie do pracy to mało zarobi, oleje szkołe. Ja też musiałabym rzucic nauke i w efekcie skonczymy jak moi rodzice.

Gość gość
a zostawienie dziecka w szpitalu???

Gość 17latkaaaaaaaaaa
W szpitalu trzeba sie zrzec praw do dziecka a ja jako niepełnoletnia nie moge tego zrobic. Moi rodzice nie wyrażą zgody.