Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak odzwyczaić od smoczka...4 letnie dziecko

Polecane posty

Gość gość

Wiem, zaraz posypie się grad uwag.. Moja córka ma 4 lata i nadal uzywa smoczka non stop, probowalam wiele razy odzwyczaic ale zawsze sie konczylo histerycznym placzem, ze prawie szyby pękały. tłumacze jej, ze jest duza, tylko dzidzie maja smoczka, Ona, wie jednak nadal swoje...Wychowuje ja sama, jak ja jestem w pracy do 15 jest z nia moja mama i ona chce spokoj a nie placz. Myslalam nawet zeby, wziasc kilka dni wolnego na odzwyczajanie tylko jak.. probowalam przecinac, moczyc w czyms nie dobrym, zawsze konczylo sie placzem ulegalam i dawalam jej inny;/ I jeszcze jedno pytanie ile moze plakac za smoczkiem? Raz wytrzymalam jeden dzien i noc zrobilo mi sie jej zal i dalam jej. Jestem zalamana zeby ma juz wystajace, wszyscy robia mi uwagi, ze taka duza i 'dydek" łatwo mowic.

Gość zabie uda na patelni
Sensacja! Mongolscy uczeni skrzyżowali królika z kotem. Zwierzę ugania się za myszami, ale... w zupełnie innym celu.

Gość gość
nie ulegaj !!!!!!!!!! niech ryczy ... przeciez nic zlego się jej nie dzieje ! zabierz, wyrzuć , spal , nie wiem co jeszcze...

Gość gość
nie odzwyczaisz jej maczaniem w czyms gorzkim I przecinaniem. ona jest za duza I rozumie ze jak zepsujesz jej jeden to mozna kupic drugi. musisz po prostu byc stanowcza: duze dzieci smoczkow nie maja. wsadz g do koperty, zaadresuj do smoczkowej wrozki, wrzuccie razem do skrzynki na listy, a po powrocie do domu niech mala zastanie super ekstra mega zabawke w przesylce od smoczkowej wrozki w podziekowaniu za smoczek. pewnie bedzie wyla masakrycznie ale nic ci nie pozostaje jak to przetrwac.

Gość ironicznietaktroche
Odpowiedź jest prosta: nie ulegać. Będzie ciężko ale musisz przez to przejść, w końcu się oduczy. Jak będziesz dalej ulegać to pójdzie do 1 klasy ze smoczkiem w buzi :)

Gość gość
moi znajomi starszą córkę oduczali tak, że dali smoczka małej dzidzi znajomych (córka bardzo empatyczna więc zrozumiała, 2 lata miała) i że teraz jest dzidzi, nie ma smoczka, i koniec. parę dni płaczu i spokój. drugie dziecko "zawiesiło" smoczek na smoczkowym drzewie :D dwóch lat nie ma. Ale też nie zadziałało, ulegli po jakimś czasie, tyle dobrze ze mały nie chodzi ze smoczkiem non stop tylko czasami. jak np. coś chce i próbuje powiedzieć to nie reagują tylko mówią "wyciągnij smoczka bo cię nie rozumiem", mały sam wyciąga i coś tam po swojemu gada, komunikuje sie jakoś z nimi. Albo jak się bawią, ma zajęcie, to teź bez smoczka. probuj na takiej zasadzie - jak coś, to ok, ale bez smoczka (zabawa, rozmowa, jedzenie). potem coraz więcej i więcej. i niech smoczki nie leżą na widoku, jak nie będzie widziała to rzadziej jej się będzie przypominać. i nie ulegaj po 1 dniu... poryczy i przestanie, zajmij ją czymś, tłumacz że smoczek poszedł do młodszych dzieci i nie ma go w domu itd.

Gość gość
wsadz g do koperty, zaadresuj do smoczkowej wrozki, wrzuccie razem do skrzynki na listy, a po powrocie do domu niech mala zastanie super ekstra mega zabawke w przesylce od smoczkowej wrozki w podziekowaniu za smoczek. --- SUPER POMYSŁ!!! tylko może nie z dnia na dzień. przyzwyczajaj ją przez miesiac np. wyznaczcie datę (1 marca). Ustaw to tak żeby mała najpierw dostała list od smoczkowej wróżki (z jakimś słodyczem w środku), że mała jest już duża i że nadszedł czas żeby otrzymała wspaniały prezent wzamian za smoczek, bo przecież jest dużą dziewczyną już. Ważne żeby to bylo z wydźwękiem pozytywnym (czyli "dostanie prezent", a nie "straci smoczek"), żeby na to czekała. A 1 marca - jak wyżej :)

Gość gość
moje dziecko ma prawie 2 lata i tez nie wiem jak odzwyczaic.... raz sprobowalam i zalje byly nawet wymioty i dlawienie sie flegma... chyba moje dziecko nie jest na to gotowe? 4 latka wiecej rozumie zabierz i wytrzymaj i kup jej cos jak nie bedzie ssac smoka w nagrode niech sama cos sobie wybierze z półki.....

Gość gość
wsadz g do koperty, zaadresuj do smoczkowej wrozki, wrzuccie razem do skrzynki na listy, a po powrocie do domu niech mala zastanie super ekstra mega zabawke w przesylce od smoczkowej wrozki w podziekowaniu za smoczek. --- SUPER POMYSŁ!!! tylko może nie z dnia na dzień. przyzwyczajaj ją przez miesiac np. wyznaczcie datę (1 marca). Ustaw to tak żeby mała najpierw dostała list od smoczkowej wróżki (z jakimś słodyczem w środku), że mała jest już duża i że nadszedł czas żeby otrzymała wspaniały prezent wzamian za smoczek, bo przecież jest dużą dziewczyną już. Ważne żeby to bylo z wydźwękiem pozytywnym (czyli "dostanie prezent", a nie "straci smoczek"), żeby na to czekała kolejny debilny pomysł ! Skąd sie biorą takie idiotki?

Gość gość
wytłumacz mi gościu, dlaczego uważasz że to debilny pomysł? lepiej zabrać nagle, bez słowa, przedmiot od którego dziecko jest uzależnione, żeby traumę przeszło i nie rozumiało dlaczego nagle nie ma smoczka?

Gość nejnananana
A ja nigdy nie rozumiałam, jak można dziecku wciskać takie bajki o wróżkach, smokach, czarownicach... Opowiadać jako fikcję jak najbardziej, ale udawać, że istnieją naprawdę? Później takie dziecko w szkole się dowiaduje, że rodzice go oszukiwali.... Ale to tylko moja opinia.

Gość gość
dziecka nie można mamić bajkami i innymi pierdołami to chore! Jaką traume bedzie mieć? Dziecko trzeba oswajać,że życie to nie bajka o wrózkach latających czy h*j wie jakich....

Gość gość
a kto w tym domu rządzi? dziecko czy ty? ona płacze i musi mieć? a jakby chciała zabawkę za 400 zł, a to by były twoje ostatnie pieniądze, do wypłaty tydzień i co? kupisz, bo będzie płakać, a potem będziesz jeść trawę? kobieto wychowujesz terrorystkę! dla mnie 2 latek ze smokiem to kiepski obrazek, ale 4 latka? ona jest upośledzona czy ty?

Gość gość
Zabierz i nie dawaj . Popłacze jeden ,dwa , trzy dni i będzie ok.

Gość gość
U mnie nie działało nic. I pewnego dnia moja trzyletnia córka oświadczyła że już smoczka nie chce i idzie go wyrzucić. Wyrzuciła sama. Dotąd jestem w szoku choć minął rok. W każdym razie wiem że dziecko samo dorośnie i że przydaje mu się dobry przykład i wjazd na ambicję. W przypadku mojej córki chodziło o opinie przedszkolnych koleżanek i pani. Może znajdź dziecku towarzystwo żeby poczuła się starsza i chciała umieć to wszystko, co rówieśnicy?

Gość gość
w domu rzadzi mąż a mąz zzawodu jest DYREKTOREM!!!!!

Gość gość
Mój syn w wieku 2,5 roku samo gdzieś włożył swoje smoczki, przerzuciłam cały dom i nic. Smoczka używał tylko do spania,ale obeszło sie bez histerii. Słyszałam o sposobie na na gwiazdora albo zajączka wielkanocnego. Zostawiasz smoczek dla owych gości a rano znajdujesz prezent. 4-latka to już rozumna istota. Jeżeli to nie pomoże to musisz przetrwać i wytrzymać tą histerie. Weź te parę dni wolnych tak żeby twoja mama nie dała jej smoczka i zaciśnij zęby. Nic się jej nie stanie jak poryczy dzień czy dwa,a tak wie że zawsze ulegniesz.

Gość gość
a dziecku prawie 2 letniemu jak zabrac smoka a może nie zabierac? doradzcie cos!

odruch ssania zanika u dzieci około roku.. potem to już jest uzależnienie. Im starsze dziecko tym silniejsze uzależnienie. Jestem jeszcze w stanie zrozumieć, że matki dają ponad rocznemu dziecku smoczek na noc- do spania.. ale smoczek w buzi podczas zabawy itp to przesada. Smoczek w buzi 4 latka? To zaniedbanie.

Gość gość
odruch ssania zanika zazwyczaj między 3 a 4 rokiem życia ale służy aby dziecko umiało ssać pierś matki a nie dziamgało kawałek plastiku.

Gość gość
a gdzie tatuś? puścił cię kantem? to powiedz jej że smoczka tatuś zabrał, jak go znajdzie to niech przy okazji przypomni o alimentach,

Gość gość
Boże kochane wygodnickie mamusie jak nie 3 latek w pampersie albo jeszcze lepiej 5 latek to znowu 4 latka ze smoczkiem . Jeszcze trochę to z wygody rodziców dzieci do pierwszej klasy będą miały smoczki i Pampersy a może jeszcze w plecaku butle z manną bo gryźć też nie będą potrafiły :(

1.01.14 [zgłoś do usunięcia] gość odruch ssania zanika zazwyczaj między 3 a 4 rokiem życia ale służy aby dziecko umiało ssać pierś matki a nie dziamgało kawałek plastiku. xxx taaa... między 3 a 4 rż :O

Gość gość
przecież to nie niemowlę, tylko duża, rozumna dziewczynka. powiedz, że koniec ze smokiem i tyle. co znaczy drze się aż szyby pękają? wymusza, a ty ustępujesz? kobiiiitoooo

Po pierwsze dziecko was niezle wytresowało swoim rykiem zobaczyła ,że to działa i ma teraz na was haka wpadając w histerie wiedząc, że w ten sposób swój cel osiąga .Jak dla mnie katastrofalna porażka wychowawcza Po drugie degradujesz dziecko i uwsteczniasz poprze traktowanie ją jak male dzidzi. Na dobrą sprawę do przedszkola powinna uczęszczać aby ,miała zobrazowanie jak dzieci rówieśnicy w tym wieku się zachowują. Dzieci uwielbiają naukę poprzez naśladownictwo i wzorowanie się na innych ,nie lubią odstawać-przedszkole by sprawę ułatwiło Po trzecie zabierz jej smoka najnormalniej w świecie i nie reaguj na jej histerie ,nie ma, koniec i kropka . Duże dziecko jest, a ty tylko jej wielką krzywdę wyrządzasz obchodząc się z córką jak z jajeczkiem i dając się tak terroryzować. Im szybciej tym lepiej Przespałaś co najmniej dobre 2 lata , bo jesteś leniwa i za miękka

Gość gość
Dziękuje za odpowiedzi, corka chodzi do przedszkola ale jak przychodzi pierwsze co smoooczeeeek !!! Sama jestem zalamana tym co ciekawe od pieluch odzwyczaiła się w nie cały tydzien. Gość:16:09:43 Tatuś, nie ulotnił się. Zginął w wypadku jak mala miala \nie całe 2 latka.:(

Gość gość
ja znam chlopaka poszedł do 1 klasy to pił jeszcze mleko z butelki przez smoczek!!!!!!! to jest dopiero porażka wychowawcza....

Nie ma smoczka, powiedz ze się zgubil,odkurzacz wciągnął , czy wyrzucilas, koniec z smoczkiem. Najwyższy czas. Na jej ryki nie zwracaj uwagi i więcej dyscypliny radze

autorko daj se spokój i nie zabieraj jej smoczka a raczej porozmawiaj dlaczego go tak lubi Może się okazac że smoczek to jej przyjaciel Jeśli tak to potraktuj smoczek jak jej przytulanke Będzie miał swoje honorowe miejsce na półeczce obok łóżka Swoje łóżeczko z pudełka na zapałki i takie tam ... Dajcie mu imie Mała nauczy się że nie musi tak bardzo pilnować tego smoczka i bać się że go jej zabierzesz Pewnego dnia nie bedzie jej już potrzebny taki smoczy przyjaciel i tyle Nie stresuj dziecka bo to niepotrzebne Posłuchaj mojej rady wiem co mówie bo pracuje z dziećmi