Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z NAUKA JEZYKA OBCEGO prosze o porady i rozwiazanie problemu

Polecane posty

Gość gość

Witam! A więc tak jak w temacie mam olbrzymi problem z nauka jezyka..... Napisze teraz co sprawia mi największy problem. A więc formułowanie i tłumaczenie zdań. Bierzemy jakieś tam przykładowe zdanie z języka obcego (nieco bardziej złożone) i co..... nie jestem w stanie go przetłumaczyć aby miało logiczny sens (na polski). Sprawdzam polskie tłumaczenie tego zdania ok... i kiedy probuje je tłumaczyć z polskiego znowu na j.obcy zachowując przy tym wszystkie reguły gramatyczne wygląda ono zupełnie inaczej niż te wcześniejsze, którego nie mogłem właśnie przetłumaczyć..... PROSZĘ O PORADĘ JAK "ZLAPAĆ" TEN RYTM JEZYKOWY TAK ABY MI TO PRZYCHODZIŁO NATURALNIE. W JEDNYM ZDANIU "ŻE" W J.OBCYM ZNACZY WLASNIE "ŻE" A W DRUGIM "DO"......... PO POLSKU JAK JEST "ŻE' TO JEST I WIADOMO O CO CHODZI...... ZNOWU "DO" A CZASAMI TO DO ZNACZY "W"....W JĘZYKU OBCYM

Gość gość
???

Gość Fantazyjna wróblica
Autorze nie każdemu język przychodzi naturalnie; jak dla mnie masz opcje 1)spróbować innego jęz. obcego (może masz opory przed właśnie tym językiem a z innym będzie lepiej?) 2)Kuć kuć kuć i jeszcze raz kuć... i to nie 1 godz na tydz. żeby złapać na prawdę język musisz mieć z nim kontakt na co dzień (może korepetycje?)

Gość gość
Przede wszystkim to mit, że potrzeba jakichś szczególnych talentów do nauki języka. Jeśli nauczyłaś się języka ojczystego, nie jesteś upośledzona umysłowo - to poradzisz sobie z każdym językiem obcym. Oczywiście potrzebny jest czas, cierpliwość i systematyczność i regularny kontakt z językiem: książki, filmy, piosenki, rozmowy. Być może problemem jest, że Twój mózg rejestruje język obcy jako niezrozumiały i nie pracuje nad nim (np. słysząc nową piosenkę, którą teoretycznie mogłabyś rozumieć, bo znasz wszystkie słowa traktuje jako niezrozumiały, podczas gdy oczywiście slysząc każdy tekst po polsku od razu go rozumiesz) - z tym należy walczyć i sukcesywnie próbować rozumieć wszystko co czytasz lub słyszysz w obcym języku.

Gość gość
Krok 1: kup sobie podręcznik do gramatyki języka polskiego. Krok 2: przeczytaj ze zrozumieniem Krok 3: ucz się języków obcych

Gość gość
Po pierwsze musisz myśleć w języku którego się uczysz, a po drugie to jest mnóstwo pracy zanim osiagniesz poziom, w ktprycm będziesz swobodnie tłumaczyć. Mnóstwo ćwiczeń gramatycznych, czytania książek w oryginalnej wersji językowej, oglądania filmów. Nie wiem od jak dawna się uczysz, ale yo kilka lat intensywnej nauki.

Gość gość
Nie można nigdy tłumaczyć dosłownie, właśnie nauka obcego języka uświadamia nam idiomatycznosc wyrażeń i wieloznacznoasc oraz zakres semantyczny wyrazów. I nigdy nie jest tak, ze da się przetłumaczyć CS słowo w słowo, to podstawowy błąd w myśleniu.

Gość gość
ciekawe...

Gość gloryana
rytm złapiesz, jak zaczniesz rozmawiać, serio! zapisz się na kurs do szkoły, gdzie uczą native spekerzy, np. Długi Język. tam w mig zaczniesz łapać idiomy :)

Gość gość
Tez uwazam, ze najwiecej rytmu i pewnosci siebie sie nabiera jak sie zaczyna mowic i nie trzeba sie martwic popelnianymi błedami. jak chodzilam na niemiecki do http://www.warszawa.oei.org.pl/ to głównie mowilismy i mimo ze moze gramatyka gdzies tam u mnie kuśtyka to za to dogadam się z prawie każdym, bo znam duzo słow i nie mam bariery przed mowieniem.

Gość gość
moim zdaniem, najlepiej pójść na jakiś kurs języka angielskiego, dobry lektor pomoże Ci wyeliminować błędy, które popełniasz, ja odkąd chodzę do http://www.snatch-school-legnica.edu.pl/ robię bardzo duże postępy

Gość gość
nie skupiaj sie za bardzo na dokladnym tlumaczeniu na jezyk polski, bo naprwde nie da sie wszystkiego idelanie przetlumaczyc a szczegolnie zdania zlozone, na poczatek wazne abys wiedziala o co chodzi, sens. praktyka, praktyka i bedzie coraz lepiej. wiecej mysl o jezyku obcym niz polskim przy nauce obcego.

Gość gość
Najszybciej języka można nauczyć się podczas kursów oraz rozmów. Wiem po sobie, uczę się wiele lat języka angielskiego i dużo mi brakuje do perfekcji, natomiast mój znajomy z Ukrainy chodzi na kurs do szkoły www.makilen.pl i po polsku mówi już całkiem nieźle.