Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Kejtusia

spadek po rodzicach problem z podzialem

Polecane posty

Gość Kejtusia

Witam. Sama nie wiem jak opisać problem gdyż jest to bardzo skomplikowana sytuacja. Piszę w imieniu moich rodziców. Sprawa wygląda tak: Moj dziadek (Gzegorz) i babcia (Maria) wybudowali piętrowy dom. Mieli dwoje dzieci -mojego tatę (Mirosław) oraz moja ciocie Iwone. Dziadek Grzegorz zmarł w 1986 roku nie zostawiając testamentu. Z domem nie był robiony żaden porządek względem prawnym aż do listopada 2013 roku. W listopadzie babcia Maria założyła sprawe o podział cześci domu która nalezala do dziadka Grzegorza na nią i dzieci. W wyniku czego Babcia Marysia dostala 4/6 części nieruchomości, córka Iwona 1/6 i syn Mirek 1/6. NA nieruchomości mieszkają moi rodzice tj Mirek z żoną i dwojką nieletnich dzieci oraz ja(córka) z mężem. BAbcia Marysia ma wykupione mieszkanie na blokach które przepisała na corke iwone ( po slownym ustaleniu,ze corka iwona dostanie mieszkanie na wlasnosc ale zrzeknie się na rzecz brata domu w ktorym on mieszka teraz). Teraz Iwonie "odwidziało" się i posiadajac juz przepisanemieszkanie domaga sie jeszcze czesci za ten dom. Dodam ze nie jestesmy osobami majętnymi-nie stać nas by spłacić jej część, której miala się ona zrzec. Iwona straszy nas,że pojdzie do sądu by sprzedac dom i by dostała swoją część. Nie chcemy sprzedawać nieruchomosci i za wszelka cene chcemy by zostala w rodzinie. Babcia marysia ktora powinna miec najwiecej do powiedzenia ulega presji corki iwony i umywa ręce od wszystkiego-jest niezdecydowana,nie wie co zrobic z zaistniala sytuacja by nie wchodzic w konflikt z dziećmi chociaz byla by przychylna nam. Jest zastraszana i szantazowana przez corke. Moje pytania brzmią następująco: Czy iwona moze domagac sie sadownie sprzedazy domu w ktorym my mieszkamy i wyslac nas na bruk? czy jest cos takiego jak zasiedzenie,ze nie moze nas wyrzucic nikt ?(mieszkamy w tym domu od ponad 25 lat). nie wiem co zrobic zyje pod ciągłą presja. Czy gdyby babcia przepisala swoje 4/6 domu na rzecz wnuka ( syna mojego taty) i moj tata zrzekl sie swojej 1/6 czesci na niego to czy ona moze cos wskórać z tym jej 1/6? Iwona na sile chce sprzedac bo jest chytra na kase a my dwie rodziny na bruk... prosze o pomoc,o jakas porade co z tym zrobic,jak rozwiazac polubownie problem. Przepraszam za bledy,rzadko udzielam sie na tego typu forach.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować