Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ubezpieczenie na urlopie macierzynskim

Polecane posty

Gość gość

witam mam takie pytanie : czy nedec na rocznym urlopieacierzynskim jestem ubezpieczoma ? dodam ze umowa konczy mi sie z dniem porodu dlatego bardzo to dla mnie wazne bo nie chce placic za pobyt w szpitalu przeciez

Gość joa883
Też bym chciała wiedzieć, bo jestem w identycznej sytuacji . Wiem tyle że jak kończy ci się umowa z dniem porodu to nie idziesz na roczny URLOP macierzyński, tylko pobierasz roczny ZASIŁEK macierzyński. Urlop wliczałby się do lat pracy, zasiłek nie. Ale pytałam znajomej z urzędu pracy i pobierając zasiłek nie możesz się zarejestrować jako bezrobotna, czyli oni cię nie ubezpieczą, a przecież nie każda kobieta ma męża który może podciągnąć ją pod swoje ubezpieczenie w pracy.

Gość gość
Jeżeli umowa kończy się w dniu porodu, to nie masz urlopu macierzyńskiego, masz jedynie zasiłek macierzyński, taki jaki miałabyś przez czas trwania urlopu. Dopytaj w ZUS, jestem praktycznie pewna że masz wtedy ubezpieczenie, tzn. nie masz opłaconych składek ale możesz korzystać ze świadczeń.

Gość gość
to tak samo jakbyś była zarejestrowana jako bezrobotna

Gość gość
w takim przypadku ubezpieczenie sie posiada wiem to na pewno bo bylam w takiej samej sytuacji

Gość gość
A jeśli chodzi o pobyt w szpitalu- kobiety w ciąży, w czasie porodu i połogu (czyli 6 tyg. po porodzie) mają automatycznie prawo do świadczeń zdrowotnych, bez względu na to gdzie, na jakiej umowie i czy w ogóle są ubezpieczone, mogą nie być zarejestrowane nawet w PUP, więc tym się możesz nie przejmować.