Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość migdałki

mleko migdałowe zamiast piersi i MM

Polecane posty

Gość migdałki

słyszałyście o tym? podobno mleko migdałowe jest składem najbardziej zbliżone do mleka kobiecego! jest przez to lepsze od zapychającego MM. czy któras z Was korzystała z takiego mleka?

Gość migdałki
dodam jeszcze: "Mleko migdałowe na przykład jest skarbnicą wapnia. Zawiera około 400 mg wapnia na 100 g mleka, kiedy mleko krowie ma jedynie od 90 mg do 120 mg. Migdały zwierają w sobie również bogactwo witamin w tym B, E, wapń, potas, selen jak również żelazo."

Gość gość
ja raz zrobiłam żeby w przyszłości zrobić dziecku. moja bratowa robiła córce i mówiła że mała z chęcią jadła. ja próbowałam i mi nie smakowało. możesz spróbować podać dziecku. są różne mleka roślinne, ryżowe, ze zbóż.

Gość migdałki
no właśnie bardzo chętnie bym spróbowała bo zaraz córka kończy 4 miesiące, musiałam ją niestety dokarmiać MM a po 4 mc można zamienić sztuczne na roślinne. strasznie mnie to ucieszyło, o ryżowym też poszukam:) nie wiecie czy młodszym dzieciom też można podawać mleczka roślinne?

ja często, odkąd synek skończył 8 miesięcy podaję na śniadanie płatki owsiane na mleku ryżowym, bardzo je lubi i bardzo lubi smak tego mleka, nic mu po nim nie jest :)

Gość gość
Dzieki za inspiracje dziewczyny :-) moj synek ma 9 miesiecy, do 8m wylacznie kp (poza normalnym rozszerzaniem diety), teraz troche probujemy znalezc mm, ktore mu nie zaszkodzi i troche kiepsko nam idzie, bo maly ma skaze bialkowa, pepti i nutramigenu nie chce pic w ogole. Najbardziej smakuje mu niestety zwykle bebiko. Sprobuje z mlekami roslinnymi, rano i wieczorem karmiedalej piersia, ale czasem chce mu sie mleka w ciagu dnia, kiedy jestem w pracy. Porozmawiam z naszym gastroenterologiem, czy mozna by mu takie mleko wprowadzic.

Gość gość
polecam książkę bożeny-żak cyran, tam są przepisy na roślinne mleka. to mleko migdałowe które zrobiłam ma dziwny smak, myślałam że będzie słodsze. a ryżowe polecam gotować z brązowego ryżu, bo po białym dziecko może mieć zaparcia. ja też nie chciałam dokarmiać, ale niestety dokarmiałam bebilonem ok. 2 miesiące, ale z każdym tygodniem mojego mleka było więcej. już 5 miesiąc karmię głównie moim mlekiem, gotuję kleik ryżowy (bo syn się krztusi i musi mieć bardziej gęste), ale dokarmiam co 5- 6 posiłek mlekiem eko Holle i jest dobrze. mleko migdałowe może zacznę robić jak przestanę karmić moim. nie jest to trudne do zrobienia. szklankę migdałów trzeba sparzyć, po kilku min zdjąć skórkę (bardzo łatwo, jak bób) potem przepłukać 2, 3 razy, namoczyć na noc ok 3-4 szklanki, rano zmiksować. a mleko ryżowe można dosłodzić syropkiem klonowym lub słodem.

Gość gość
w ostatnim zdaniu powinnam dopisać "namoczyć na noc ok 3-4 szklanki WODY, rano zmiksować. a mleko ryżowe można dosłodzić syropkiem klonowym lub słodem."

Gość gość
Mój synek po zakończeniu karmienia piersią, pił kozie mleko do piątego roku życia. Też miał skazę białkową. Potem miał zrobione testy i okazało się, że nietolerancja mleka krowiego minęła:). Zapomniał organizm, że białko mleka krowiego traktował jak wroga.