Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Z tego co obserwuje jest moda na dwojke lub trojke dzieci

Polecane posty

Gość gość

tez to obserwujecie?

Gość gość
Tego nie da się nazawc modą.

Gość gość
Każda moda przemija, potem zostają dzieci które trzeba ubrać i wykształcić. Tak, obserwuję taką tendencję ale za granicą gdzie w sumie ludzi na to stać i mają po troje, czworo dzieci. W Polsce ludzie bogaci lub zwyczajnie dobrze sytuowani moga sobie pozwolić na większą rodzinę ale pozostali których stać max na jedno, dwoje? Po co trzecie , tego nie rozumiem. Większośc jednak stać na jedno lub wogóle.

Gość gość
A ja obserwuje odwrotny trend-znajomi maja po 1 dziecku, niektorzy nawet nie chca miec dzieci. Powody-finanse, brak mieszkania, niepewna sytuacja na rynku pracy.

Gość gość
a ja widze to co autorka - koleżanki wszystkie mają już po dwoje dzieci - jedna myśli o trzecim - ja póki co myśle o drugim ale kto wie czy nie będzie kiedyś trzeciego..

Gość gość
ja mam pelno kolezanek z jednym i ze 4 z dwojka, ponadto mam kilka dalszych znajomych, z ktorych tylko jedna ma troje, a jedna czworo - wpadki.

Gość gość
Moda? Teraz to jest moda na nazywanie wszystko moda.

Gość gość
Nie,wiekszosc ma 1 dziecko

Gość gość
Ja widzę najczęściej jedno, ewentualnie dwoje dzieci u znajomych. 3 bardzo rzadko.

Gość gość
Kiedyś trójka czwórka dzieci była normą. Później trójka to była patologia. Dziś trójka to wyznacznik wysokiego statusu społecznego.

Gość gość
ja też zauważam to dwoje dzieci z małą różnicą wieku...

Gość gość
też to zauważyłam, szczególnie "moda" na dzieci z mała różnicą wieku. Jeszcze 5 lat temu wózek podwójny był tylko dla bliźniaków, teraz cała masa wózków podwójnych dla malucha i starszaka.

Gość gość
zgadzam się, niby tak gadają że teraz dużo jedynaków, nie znam nikogo w swoim towarzystwie z jedynakiem. Najczęściej dwójka.

Gość gość
Bo to jest tak-kto jest jedynakiem ten zrozumie co czuje jedynak. Rzadko kogo stać na trójkę lub więcej dzieci, a żeby dziecko nie było jedynakiem decydują się na dwoje.

Gość gość
mi też sie wydaje że nastała era dwójki min a wyznacznikiem dobrobytu jest trójka. Nie mówię tu i jakiś patologiach ale rodzinach żyjących na poziomie, z własnej pracy. sama mam dwoje i jakieś głupie parcie na trzecie. Z jednej strony jest mi już wygodnie z odchowaną dwójką ale trójka.... brzmi dumnie dla mnie.... tak wiem że mnie zaraz zjedziecie za to... ale ja tak mam, jak widzę matkę z trójką zadbanych, ładnie ubranych dzieci to naparwde jej zazdroszczę.

Gość gość
ja mam dwoje ale tak naprawde ze względów finansowych powinnam mieć jedno... ale nie chciałam aby moje dziecko było jedynakiem więc jest drugie. Gdybym miała dobra syt finansową bez wahania zdecydowałbym się na trzecie.

Gość gość
ja wsrod znajomych widze mode na jedno dziecko, gora dwoje. troje maja ludzie albo dobrze sytuowani albo glupi ;). ja mam jedno, planuje drugie, moze kiedys chcialabym trzecie, ale boje sie, ze pogorszy nam sie i wowczas nie bedzie mnie stac na to, zeby zapewnic im dobre warunki.

Gość gość
Większość moich znajomych ma jedno ..max 2.Jedna rodzinę znam co maja 4 dzieci ale bieda u nich taka ze nie ma czego zazdrościć . .My mamy jedno bo wole więcej zapewnic jednemu dziecku niz dzielić wszytko na 2 dzieci.

Gość ucijuuuuuu
13:34] , a jak ty z mezem wykitujesz to pomyslalas, ze twoj jedynak zostanie sam jak palec? Bez rodzenstwa :(

Gość gość
a jak mu narobi rodzenstwa, to zostanie z klocacym sie o kase rodzenstwem, z ktorych kazde bedzie chcialo wydrzec jak najwiecej dla siebie. no i zostanie mu w takiej sytuacji po rodzicach jakis smieszny spadek.

Gość gość
Czy uważacie, że dwójka dzieci przy stabilnej sytuacji finansowej, ale w wynajętym mieszkaniu i bez samochodu to głupota?

Gość ucijuuuuuu
, a co to pieniadze sa najwazniejsze? A gdzie relacje z rodzenstwem? Ja mam 2 synow ktorzy by za soba w ogien skoczyly. o ile ich zycie bylo ubozsze o te relacje gdyby byli jedynakami. a teraz jest super. Choc faktycznie finansowo lepiej bysmy stali gdybysmy z mezem mieli tylko 1 syna, ale mimo wszytsko nie zaluje bo jestesmy super rodzinka :(

Gość gość
ja mam jedno i pieniadze na styk glupota byloby planowac drugie ..

Gość gość
uciuju... nie, pieniadze nie sa najwzniejsze, ale jedynak ma o wiele lepszy start w zycie, wiec sorry, ale na wypadek smierci rodzicow jest znacznie lepiej zabepzieczony. jestem jedynaczka i wiem, jak mi dobrze z tego powodu. mimo wszystko sama chce miec wiecej niz jedno dziecko,, ale nie uwazam, ze robie mu tym przysluge.

Gość ucijuuuuuu
14:01] to tak ci dobrze ze jestes jednaczka a jednak chcesz by twoj jedynak mial rodzenstwo... cos krecisz:d chyba ci jednak nie bylo az tak dobrze.

Gość gość
nie rozumiesz :). mnie jest dobrze jako jedynaczce, ale chce miec wiecej dzieci. ja CHCE, nie robie tego dla corki, bo uwazam, ze jej to tylko obnizy standard zycia.

Gość ucijuuuuuu
no wiec jednak jej standart zycia zostanie obnizony :D wiec po co jej rodzenstwo? :D

Gość gość
no zostanie, bo w spadku po nas dostanie polowe tego, co dostalaby bedac sama. jak to po co jej? przeciez napisalam, ze ja chce miec dziecko kolejne, bo chce byc matka po raz kolejny. nie pytam corki o zdanie. ona bedzie decydowac, ile bedzie miec dzieci, a ja i jej ojciec decydujemy za siebie.

Gość gość
tzw autorytety kaza kobietom rodzic co rok lub 2 i miec stado dzieci, najlepiej kilkanascioro, 20 lub 30

Gość gość
moda ! hehe ale wymyslilas