Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Denerwują mnie matki, które się żalą, że ich dzieci to szkolne ofiary

Polecane posty

Gość gość

Do kogo pretensje, ze dziecko to c***a? No do samej siebie chyba :D

Gość gość
Masz rację, dzieci upatrują sobie w grupie ofiarę nie przypadkowo. I gdy tak patrzę na sposób wychowywania dziecka przez matkę czy innych w rodzinie, to już gdy dziecko ma 2-3 lata i dopiero zaczyna kontakty w grupie rówieśniczej, to i tak już mogę wskazać które będzie ofiarą w szkole i będzie miało bardzo trudno w dorosłym życiu.

Gość gość
ale pitolicie psycholożki z kafe

Gość gość
takie szkolne ofiary pozniej sa ludzmi a ci co ich terroryzowali zazwyczaj zyja z opieki spolecznej

Gość gość
A mnie wkurzają matki, których dzieci są gnębicielami a czyja to wina? Matki.

Gość gość
Tyz prawda!

Gość gość
Gnębienie dzieci przez rówieśników jest ok? Coś chyba z nimi nie tak skoro muszą się wyżywać na innych. LECZ SIĘ PSYCHOPATKO-SADYSTKO Nikt nie ma prawa robić takich rzeczy, no ale autorka to skończona kretynka dla której przemoc to nic złego, to wręcz wina gnębionego i jego rodziców, zasłużył sobie na gnębienie, bo tak..... Żal.pl po prostu

Gość gość
E tam, ja bylam wychowana na zasadzie "dzieci i ryby glosu nie maja", cale zycie z dziadkami, bo przedszkole to zuooooo, jak poszlam do szkoly to geby nie umialam otworzyc. Ale sobie szybko system rozkminilam i zjechac sie nie dalam. Zadne placze, zadne skargi, ale tez NIE dreczenie innych.Wiec to zalezy od charakteru. Choc przyznaje, jak ktos z natury jest delikatny i niesmialy, to faktycznie rodzice powinni jednak mu pomoc, a nie dolowac, spychac i cieszyc sie (do czasu), ze taki grzeczny.

Gość gość
Nie wolno nikogo gnębić i jeszcze usprawiedliwiać dziecka w ten sposób, że tamten to c**a, więc można mu dokuczać, chore to i mam nadzieję, że to prowo

Gość gość
Jak można popierać gnębienie kogoś? normalna ty jesteś? weź pigułkę :P

Gość gość
Szkolne ofiary to maminsynki, które spały z matkami w łozkach, którym matki nie pozwalały kolan rozbić, wszystko robiły za nie. te dzieci to c/i/io/t/y

Gość gość
Gnębienie dzieci przez rówieśników jest ok? Coś chyba z nimi nie tak skoro muszą się wyżywać na innych. LECZ SIĘ PSYCHOPATKO-SADYSTKO Nikt nie ma prawa robić takich rzeczy, no ale autorka to skończona kretynka dla której przemoc to nic złego, to wręcz wina gnębionego i jego rodziców, zasłużył sobie na gnębienie, bo tak..... Żal.pl po prostu x nic takiego nie napisałam idiotko :o

Gość gość
Dziecko nie jest winne, że inni je gnębią. Ja nie byłam maminsynkiem, nie mogłam nim być, bo byłam z domu dziecka i to już wystarczało, żeby sobie ze mnie zrobić kozła ofiarnego, bo nie miał kto mnie bronić. Powodem były niemodne ciuchy z bidula i wzorowe świadectwa. Zmieniło się dopiero gdy poszłam do liceum, a potem na studia ale wy wyżywajcie się dalej :(

Gość gość
:d

Gość gość
Moje dziecko jest w przedszkolu. Moze nie mogę powiedzieć, ze jest gnębione ale w razie zaczepek nie radzi sobie. Taki ma charakter. Nigdy nie miał ciągot do bicia- ani nie zaczepiał ani nie oddawał. Na pewno nie jestem matka, która trzyma dziecko za rączkę. Kolana pozdzierane są mu nie straszne. Wszędzie wlezie, jest stosunkowo pewny siebie- ale w razie bezpośredniego starcia nie radzi sobie. Nie daja tu nic tłumaczenia- młody nie potrafi się odgryźć. Nie zawsze wiec jest to kwestia złego wychowania, chuchania i dmuchania na dziecko. Ludzie są różni- istnieją urodzeni przywódcy i ci mniej przebojowi.

Gość gość
do pani wyżej- moje dzieci było podobne, bardzo uczuciowe, zawsze myślałam że będzie przez to w szkole miało gorzej jako jedyny z chłopców płakał w 1 dniu lekcji a co się po paru dniach okazało? że mój syn odnalazł się po drugiej stronie...czyli sam z kolegami gnębił inne dzieci myślałam że pani pomyliła mnie z inną matką jak mi oznajmiła że syn w 2 tyg szkoły (1 klasa) już był na dywaniku u dyrektorki wraz z 3 innymi kolegami teraz syn już się trochę unormował, dużo z nim rozmawiałam że tak nie można się zachowywać, że taki chłopiec cierpi itd - upatrzyli sobie z kolegami jednego chłopca, zastosowałam odpowiednie kary w razie gdyby to się powtórzyło teraz mój syn koleguję się z tym bitym chlopcem a ja z jego matką , zachowanie ma już ok (złote medale za zachowanie) ale wiem że niektóre dzieci nadal gnębią inne dzieciaki więc nigdy nie wiadomo jak dziecko odnajdzie się w grupie to że jest przebojowe i odważne nie gwarantuje że nie da sobą pomiatać a to że jest wrażliwsze nie oznacza że będzie szkolną ofiarą

Gość gość
dziwicie sie że kelnerka ma takie zarobki:) Ja zostałam tu kiedyś zezwana od najgorszej bo nie uwierzyłam pewniej Pani której mąż zarabiał w PL jako kelner 10 tys. Tak 10 tysięcy polskich złotych:)

Gość gość
Nie, gnębienie nie jest dobre i nigdy dobre nie będzie. Trzeba uczyc dzieciaki szacunku do ludzi i zwierzat i wpajać empatię od małego, karcic za przejawy agresji (tej słownej i niewerbalnej), ale nie mozna też chować sieroty i potencjalnej ofiary. Nie mozna się uzalać nad każdym stłuczonym kolanem, nie należy wyręczć na każdym kroku i pakowac się w rozwiazywanie konfliktów, biegać na skargę do nauczucieli za każdym razem, gdy coś się stanie. Tego typu interwencje nalezy zostawić na poważniejsze sytuacje, gdy mamy do czynienia z FAKTYCZNYM znęcaniem się. Zwykłe dziecięce konflikty, przepychanki, złośliwości, tzw. "przezywanie" czy wyrywanie zabawwek na wcześniejszym etapie nie sa niczym nienormalnym i zdarzaja zawsze, w kazdej szkole, klasie. Trzeba uczyć dzieci jak sobie z tym radzić, jak sie odgryźć, jak reagować. Skarga, jęczenie i płacz i interwencja rodziców czy nauczycieli w zwykłych, powszednich sprawach to przesada i pomyłka.

Gość gość
własnie chodzi o to, ze ofiara jest wybierana czesto przypadkowo:) Moja siostrzenica miała taka ofiare, nitk nie lubił jednego chłopca, nie rozmawaił z nim itd. Jka moja siostra porozmawiała z mała o tej sytuacji tak dłuzej i chciała dociec o co chodzi to mała przyznała sie ze własciwie ona lubi tego chłopca i nie wie dlaczego nikt z nim nie rozmawia. To zadanie dla nas rodziców, monitorowac takie sprawy Wydaje mi sie, ze poki nasze dzieci nie sa kozłami ofiarnymi to wszytsko jest ok, a tymczasem chwila rozmowy mozemy rozładowac takie sytuacje

Gość hsfadHVD
Moj syn idzie w tym roku do pzredszkola jako 5 latek i tez sie strasznie o niego boje, ze bedzie taka ofiara klasowa. Niby dobrze sobie radzi w grupie ale te dzisiejsze dzieciska sa tak wychowane ( a raczej niewychowywane przez rodzicow) , ze szkoda mowic.