Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Metody naturalne a nastolatki

Polecane posty

Gość gość

Jesteście za tym aby waszym dzieciom kładli do głowy (w szkole np.) że metody naturalne są najlepsze i to mają stosować zamiast chemicznej lub mechanicznej antykoncepcji? Pytania zwłaszcza do mam katoliczek.

Gość gość
Nie mam ddzieci, ale metody naturalne nie są żadna antykoncepcja i nikt odpowiedzialne sterujący płodnością nie będzie ich stosował.

Gość gość
ja nie jestem ani mama nastolatki ani katoliczka, ale uwazam, ze wiedza o antykoncepcji powinna byc wiedza o antykoncepcji a nie banialukami z kosciola. dni plodne to moze byc pogadanka na biologii i to nie w ramach 'metod antykoncepcyjnych' ale w ramach nauki o cyklu hormonalnym u samic. glupia grypa przestawia taki cykl albo sraczka. trzeba byc idiota zeby na tym opierac swoja plodnosc

Gość gość
Wg mnie naturalne metody to średniowiecze. O antykoncepcji powinni edukować rodzice , nie szkola.

Gość gość
Nie chcę żeby ktokolwiek kładł mojemu dziecku do głowy wiedzę na temat antykoncepcji i seksu, od tego ma mnie, a jak się będzie krępować- wskażę odpowiednie materiały edukacyjne, wyślę do dobrego lekarza. Nie widzę żadnego złotego środka i możliwości prowadzenia lekcji tak żeby odpowiadały one rodzicom o każdym światopoglądzie.

Gość gość
No tak, ale lekcje takie muszą byc w kazdej szkole, wdżwr np. i tam mówią o antykoncepcji, tabletkach, prezerwatywach i jestem ciekawa co an to matki wyznajace gorliwie wiare katolicką i uznające jedynie npr, co one na to, że w szkole przekonują ich do czegoś odwrotnego no i co w przypadku jeśli ich dzieci chcą używac takiej antykoncepcji zamiast npr

Gość gość
Ja uważam, że na takich lekcjach powinno się mówić przede wszystkim o odpowiedzialności za to co się robi i ponoszeniu konsekwencji. Nie ma 100 % pewnej metody i to powinno być tam dobitnie powiedziane. Seks jest dla poważnych ludzi i to nie tylko dobra zabawa. I tyle. Co do samego tematu - uważam, że w szkole powinny być przedstawione rzetelnie wszystkie rodzaje antykoncepcji, zarówno chemiczne jak i npr, ale powinno to być przedstawione z sensem, a nie gadanie o kalendarzykach, które z npr mają niewiele wspólnego. A nauczyciel nie powinien narzucać na lekcjach swojego światopoglądu. Od tego dzieci mają rodziców i swój rozum.