Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przerwa w umowie o prace a L4

Polecane posty

Gość gość

Moja sprawa wygląda tak, że w październiku zaczęłam pracę w firmie, w której można pracować 4 miesiące, w tym czasie trzeba zdać egzamin w Ministerstwie Finansów, aby nabyć prawa do wykonywania zawodu (bukmacher). W styczniu tj w 4 miesiącu pracy pracodawca mnie na taki egzamin zgłosił, lecz niestety w styczniu nie odbywały się egzaminy. Termin dostałam na 20 lutego a 3 lutego wygasła pierwsza umowa o pracę, gdyż nie mogła być ona kontynuowana bez tego egzaminu (tak późny termin egzaminu nie jest ani moją winą ani wina pracodawcy). Nową umowę mam podpisaną z datą 20.02.2014 jest ona na 3 lata (bo tyle ważny jest ten egzamin). Będąc w okresie bez umowy dowiedziałam się że jestem w ciąży. Z dnia na dzień czuje się coraz gorzej, pracodawcy jeszcze nie mówiłam o ciąży. Pracuje po 12 godzin 3 dni, później 3 dni wolne i tak w kółko i nie daje rady tym systemem, dlatego mój gin chce wypisać mi L4. Moje pytanie jest takie czy jeżeli to nie jest ciągłość umowy (przerwa 17 dni) to czy mogę iść na L4 jeszcze w marcu (ok 12 tc) po nie przepracowaniu całego miesiąca, czy muszę miesiąc przepracować ? I czy będę pod lupą ZUS ?? dziękuję za każda odpowiedź. Pozdrawiam

Gość gość
up