Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Torbiel na jajniku. Skazana na operacje?

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. W 2012 jednocześnie z potwierdzeniem ciąży dowiedziałam się że mam torbiel na lewym jajniku. W wynikach badań miałam wtedy: "Jajnik prawy prawidłowy. Jajnik lewy powiększony o wym: 39x32x18,5 mm zawiera część litą o śr. 23 mm z centralnie położoną zmianą płynową. Ślad wolnego płynu w miednicy mniejszej." Bardzo bolał mnie lewy bok ale oczywiście przez ciąże nic z tym nie było robione. Dostałam no-spę która nie pomagała i tyle. W trakcie ciąży dolegliwości bólowe ustąpiły i w sumie zapomniałam o tym. Po ciąży kiedyś spytałam lekarza co z tą torbielą lecz olał moje pytanie kompletnie :/ 2 miesiące po porodzie zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne lecz po kilku miesiącach znowu zaczełam czuć pobolewania w boku, do tego doszły krwawienia między miesiączkami. Poszłam do innej pani doktor ale ta zrobiła mi USG dopochwowe tak na odwal że nic nie zobaczyła (cała wizyta u niej trwała może nawet nie 10 minut), przepisała mi droższy odpowiednik tabletek, które brałam do tej pory i odeszłam z kwitkiem. Recepty nie wykupiłam, a tamte co brałam już mi się skończyły i od 2 miesięcy nie biorę żadnej antykoncepcji hormonalnej. Ból w boku jest coraz większy, boli bardzo gdy siedze w pracy, muszę rozpinać spodnie bo nie mogę wysiedzieć. Za 2 tygodnie będę szła prywatnie do gina bo już mam dość tych konowałów z NFZ. Powiedzcie mi, czego mogę się spodziewać, jeśli się okaże że torbiel mimo ciąży i brania hormonów i tak się odnowiła? Tylko operacja? czy są jeszcze jakieś inne metody leczenia?

Gość gość
up

Gość gość
ktoś mi podpowie?

Gość gość
a co my tu możemy podpowiedzieć? powinnaś trafić do dobrego lekarza i to szybko i to on powie, czy będzie konieczna operacja z domowych środków mogę polecić zioła na torbiele, jak wpiszesz w google, to znajdziesz skład, a zioła są do kupienia w zielarskim albo na alledrogo ale to nie są zioła na poważny stan, jeżeli lekarz uzna, że operacja nie jest konieczna i ze nic poważnego Ci teraz nie grozi, to bardzo polecam picie tych ziółek, torbiele po nich znikają, chociaż najczęściej po pewnym czasie pojawiają się na nowo i trzeba znowu pić te zioła ale generalnie są ok, na pewno nie szkodzą, a w smaku są niezłe

Gość gość
raczej chodziło mi o to czy można torbiele jakimiś tabletkami zlikwidować raz na zawsze czy tylko operacja zlikwiduje problem. Zioła raczej mnie nie przekonują tym bardziej że sama napisałaś, że po jakimś czasie torbiele wracaja i znowu trzeba je pić.

Gość gość
mi przepisali tabletki antykoncepcyjne (torbiel byl bardzo maly).

Gość gość
brałam tabletki zaraz po ciazy przez pół roku a i tak torbiel chyba wróciła

Gość gość
a propos ziół - chyba ważne, że działają, co potwierdza bardzo wiele kobiet nie musisz w nie wierzyć ;) ja też podchodziłam do nich sceptycznie, ale spróbowałam i okazały się skuteczne jak bierzesz hormony to też ich działanie jest tylko okresowe, jak przestaniesz je brać tak samo masz szansę, że torbiele wrócą, za to branie hormonów wyrządza wiele szkód

Gość gość
ja też mam torbiel, nie znam jej wymiarów ale lekarka określiła, że jest średniej wielkości. Dostałam leki (antybiotyk i jakiś lek hormonalny), powiedziala,że powinny pomóc. Z tego co mi wiadomo to wycina się duże torbiele.

Gość gość
To jest bardzo niedobry opis tej torbieli. Zmiana lita, a obok jeszcze jakiś płyn. To nie jest zwykła torbiel, tylko taka torbiel, która może się okazać nawet rakiem. Trzeba to wyciąć i zbadać.

Gość gość
Prawie 2 i pół centymetra w przypadku litej zmiany to nie jest znowu tak mało. Nie tylko wielkość jest istotna, ale też inne elementy. I już ci się pojawił płyn też w otrzewnej, a to znaczy, że skądś to spływa i trzeba ustalić skąd.

Gość gość
Jak jesteś po ciąży to tym bardziej powinnaś się spieszyć z wycinaniem, bo podczas ciąży zdarza się, że szybciej następuje uzłośliwienie. Nie wiem jak z jajnikami, ale jeśli chodzi o piersi to jak się popytać to jest wiele kobiet, które w piersiach miały niegroźną zmianę, a w czasie ciąży im się to zmieniło w raka. Ciąża to hormony, obciążenie, po porodzie osłabienie organizmu, a to wszystko nie wpływa dobrze.