Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy za rysy na ścianie właściciel może mi odbić z kaucji

Polecane posty

Gość gość

w sobotę mamy przeprowadzkę, w końcu udało nam się dostać kredyt, kończymy remont przeprowadzamy się i zdajemy mieszkanie które wynajmowaliśmy. wpłaciliśmy kaucje 1000 zł i teraz pytanie czy rysy na ścianie spowodowane otarciem przez krzesło mogę być podstawą żeby ten obciął nam tą kaucje tzn nie wypłacił całości czy to są normalne ślady użytkowania?

Gość gość
jesli uzna ze musi odmalowac to tak; moze wam tez zaproponowac ze zrobicie to sami lub na wlasny koszt kogos wynajmiecie - ja bym sama zaproponowala ze pokryje, w koncu to nie wlasciciel zniszczyl sciane, nie?

Gość gość
no to właśnie chodzi mi o to czy same rysy to zniszczenie czy ślady użytkowania

Gość Studiująca1990
Kupcie farbę, pomalujcie ścianę i po problemie. My tak zawsze robimy, bo kiedyś właściciel myślał, że nam nie odda 600zł kaucji, bo na ścianie nad stołem były krople tłuszczu. Mój facet powiedział mu wtedy, że albo sobie bierze tylko 50zł na farbę albo on sam to odmaluje a kaucje ma nam oddać. Różni są ludzie - niektórzy chcą sobie zarobić na kaucji dodatkowe pieniądze...

Gość gość
scian sie nie uzywa wiec nie mozna tego uznac za slady uzytkowania, w ten sposob wszystko mozna podciagnac pod slady uzytwania.... slady uzytkowania to tylko takie ktore sila rzeczy musza powstac, np zmatowienie plytek przez chodzenie po nich, ale nie to co powstalo przez nieuwage przy uzytkowaniu

Gość gość
Ja też teraz zwalniam lokal. Dla mnie naturalne jest żeby oddać lokal chociażby w zbliżonym stanie w jakim go wynajęłam. Będę zaklejać dziury po ramie od telewizora i malować.

Gość gość
My wynajmujemy mieszkanie i przeważnie kaucja idzie na poczet zaległych rachunków które przychodzą później. Takze przykładowo jeśli ktos wyprowadza się we wrześniu, to musi poczekac do końca stycznia, az będę miała rozliczenie za ogrzewanie, miedzy czasie przychodzi rozliczenie za wode i ścieki, rachunek za prąd, za gaz rozliczeniowa (bo cały czas płacą prognozowo) i ostatnio odliczałam zepsuty uchwyt w pralce itd. Wiec w sumie z kaucji nic nie zostaje. Ale jesli chodzi o rysy na ścianie to nie pobieramy z kaucji takich rzeczy. Przyjmujemy do wiadomości ze po kazdym lokatorze trzeba mieszkanie odmalowac i to jest nasz koszt.

Gość gość
przegrzebie piwnicę żeby sprawdzić czy właściciel nie zostawił gdzieś trochę tej farby.