Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komputerka

Zakup komputera prośba o pomoc i porady

Polecane posty

Gość komputerka

Witam, muszę zakupić nowego laptopa. Ten, którego mam, swoje już przeżył i trochę już zaczyna świrować... Czas na coś nowego. I stąd moje pytanie, bo kompletnie się nie znam na komputerach, jeśli chodzi o sprzęt, wszystkie "flaki" wewnątrz i te wszystkie opisy przy konkretnych modelach. Potrzebuję go do zwykłego użytku domowego - przeglądanie internetu, oglądanie filmów, itp. Żadnych gier ani zaawansowanych programów. Mimo to trzeba założyć, że będzie używany często i długo (w zasadzie jak jestem w domu mój komp jest włączony non-stop, nawet jak go akurat nie używam). Nie chciałabym wydawać za dużo, bo mam niewielkie potrzeby i oczekiwania - najważniejsze, żeby był niezawodny, żeby szybko chodził (obecny strasznie zamula i to jest jego największa wada), w miarę możliwości był dość lekki. Czekam na porady. Interesuje mnie zarówno to, jakimi markami/modelami najlepiej się zainteresować, a także ogólnie na co zwracać uwagę przy zakupie. Proszę o rady :) I z góry dziękuję.

Gość gość
Ale podaj za ile to ma byc. Ale jak oczekujesz czegos taniego i szybkiego to nic takiego nie istnieje :D Moze za 2200 i w góre cos by sie znalazło. Za mniejsze pienieadze to sie normalny komputer kupuje.

Gość gość
A co to za laptop? Kupie go od ciebie

Gość gość
A [po drugie czy ma byc z oryginalnym windowsem, ile ma miec cali. To tez jest istotne.

Gość gość
Szybki w sensie nie zamulający - ja nie NASA przecież...

Gość gość
Teraz chyba trzeba kupić z Windą 8 z groszami, bo podobno nie będzie już aktualizacji do tych poniższych wersji aby kupować antywiry itp.

Gość komputerka
Ale mi właśnie o takie rady chodzi, a Wy mnie pytacie... Lepiej kupić z Windowsem, czy bardziej się opłaca bez (na pewno wiem, że nie chcę z Windows 8)? Wielkość taka średnia.

Gość gość
musisz pilnowac, zeby sie zadne smieci nie instalowaly, typu toolbary z kosmosu, bo to tez spowalnia komputer.

Gość gość
Teraz 99 procent laptopów jest z win 8

Gość ghdfhdfhdf
Po pierwsze laptop musi miec dwuletnia gwarancje producenta. A na baterie 12 miesiecy. Niektorzy producenci dają 12 miesiecy a nabaterie 6 miesiecy. Co prawda jest jakas ustawa o rekojmi i tym podobne bzdury ze sprzedawaca odpowiada 2 lata ale to w praktyce jest trudniejsze do wyegzekwowania.

Gość gość
to kup komputer bez wgranego systemu i dokup sobie do niego windowsa 7 czy tam jakiego chcesz

Gość komputerka
Ale ja nie pytam, czego mam pilnować później, tylko co mam kupić - oczywiste jest, że spowalniać będzie ten cały badziew, ale to będzie działać na wszystkie modele, więc w żaden sposób nie dotyczy mojego pytania. A jeśli chodzi o gwarancję, to nie wiem, gdzie masz sprzęt z 12-miesięczną gwarancją - no chyba że "powystawowy", czyli w praktyce najczęściej bubel ściągnięty z Niemiec (czyt. uszkodzony), naprawiony przez jakiegoś naszego "specjalistę" - wtedy faktycznie, ale to nie jest gwarancja producenta, tylko tego speca, co naprawiał. A taki sprzęt nie wchodzi w grę. Zresztą ustawa jest ustawą i 2 lata obowiązuje na nowy sprzęt jak psu w mordę strzelił, nawet jeśli w opisie będzie stało, że gwarancji nie ma. Ale to zupełnie poza tematem...

Gość ghdfhdfhdf
Tylko trzeba sie upewnic na stronie producenta czy sa sterowniki do winowsa 7 bo obecnie to nie jest takie oczywiste.

Gość komputerka
==> gość 22:27 Ale właśnie o to mniej więcej też chodzi - co się bardziej opłaci. I nie wszystkie jeszcze mają "ósemkę".

Gość ghdfhdfhdf
Z wgranym windowsem laptop kosztuje z 250 zł wiecej niz ten sam bez systemu. Tylko taki laptop nie ma kopi windowsa na plycie tylko jakies przywracanie systemu na dysku twardym. Dysk sie zepsuje to juz windowsa nie odzyskasz. Zwykły windows na plycie kosztuje 350 zł.

Gość komputerka
Ja tam nie wiem co z tymi aktualizacjami, ale na obecnym mam jeszcze vistę i jakieś aktualizacje mi się robią do tej pory. Zresztą - kompa nie kupuję na chwilę. Po 8 zaraz wejdzie nowy system i tak samo będzie można napisać, że do 8 nie ma aktualizacji. Tym akurat mniej się przejmuję i nie jest to dla mnie sprawa priorytetowa w podjęciu decyzji, a wręcz marginalna.

Gość komputerka
==> ghdfhdfhdf No to już jakiś konkret :) Chociaż jeden. Bo szczerze mówiąc jest już kilkanaście wpisów, a żaden nic nie wnosi do tematu... Chyba tu nie znajdę nikogo ogarniętego w temacie. Jakiś konkretny producent na tak lub na nie? Jaki procesor - w sensie czym one się różnią? Co z tymi "rdzeniami" (dwurdzeniowy, czterordzeniowy itd.)? Karta graficzna zintegrowana czy nie (i dlaczego)? O takie rzeczy mi chodzi. I tym podobne. I na co jeszcze warto zwrócić uwagę.

Gość gość
jak nie chcesz gier to na co ci szybki laptop? To bez sensu. Odistanluj wszystkie g******e programy co ich nie potrzebujesz, a najlepiej postaw caly system od nowa. i komputer bedzie smigał, chyba ze ma 15 lat... :p

Gość ghdfhdfhdf
Ale napisz ile masz pienieedzy :D To wtedy sie pomysli.

Gość ghdfhdfhdf
Albo jak piszesz ze masz viste to sie nie dziwie ze wolno chodzi. To słabo zooptymalizowany system. Jak chcesz swojego laptopa przyspieszyc to kup mu dysk SSD to dostanie przyspieszenia. Tylko to musi ktos ogarniety zobaczyc jaki tam dysk da sie zamontowac. Chodzi o wymiary głownie i złacze dysku.

Gość komputerka
Chyba czas zakończyć temat, bo niczego się tu nie dowiem... Żadnych merytorycznych wypowiedzi dotyczących tematu, tylko wszyscy najmądrzejsi w tym, czego pytanie nie dotyczy... Mam Vistę, ale nie ja jedyna na świecie - innym jakoś komputer chodzi i nie muli tak jak mój. Poza tym możecie założyć, że dotychczasowy mi się znudził i już. I dlatego chcę nowy. A nie radzić, co mam do niego dokupić. nie chcę inwestować kasy w coś, co może nie przynieść rezultatu. Zdaję sobie sprawę, że kasa to istotna kwestia, ale napisałam, jakie mam oczekiwania. I chyba oczywiste, że na moje potrzeby komputer za 5 tysi nie jest konieczny. Mam elastyczny budżet, ale niekoniecznie mam potrzebę wydawać więcej, niż trzeba na moje potrzeby. Nie trzeba kupować autobusu, żeby dojeżdżać do pracy.

Gość ghdfhdfhdf
Duzo ludzi by doradziło ale jak nie wiesz czego oczekujesz to nie wiem po co sie pytasz. Co innego sie kupuje do grania, co innego do internetu. Niektórym wystarczy bateria na godzine, niektorym trzeba na pieć. Kup cokolwiek poza Acerem i HP

Gość komputerka
Aha - nie mam NIEPOTRZEBNYCH programów, wszystko czego nie używam regularnie kasuję. Dodatkowo czyszczę jakimś cleanerem. To tak na marginesie, bo nie o tym - ale żeby więcej nie było porad "pousuwaj, wyczyść, zainstaluj" itp. Temat jest "Zakup komputera" a nie "jak przyspieszyć komputer"

Gość komputerka
I napisałam, że NIE potrzebuję do gier - w pierwszym poście, więc nie wiem, po co wpis "co innego do grania, co innego do internetu".

Gość ghdfhdfhdf
To kup byle co byleby miało od 4 do 8 Gb Ramu, Od procesora i3 w góre, jakoś grafika zintegrowana HD4000, cos z matryca matowa a nie błyszczacą, z dwuletnia gwarancja. Gdzies takie cos sie zaczyna w granicach 1800 zł. Tez nie bedzie to zbyt szybkie z powodu wolnego dysku HDD 5400 obrótów. Jak nie potrzebujesz duzego dysku to zamiast tradycyjnego dysku bierzesz dysk SSD ze 120 giga i to bedzie juz z 2200-2300 kosztowało.

Gość rzuć okiem na to
www.komputronik.pl/product/198994/Komputery/Laptopy/Lenovo_G580_59_381751_8_GB.html 1 759 zł = Procesor i3 czterowątkowy (3110M), 8GB pamięci, dysk 1 TB i cała reszta standard (bez dedykowanej grafiki) - bez systemu więc spokojnie wrzucisz W7. Mniej pamięci (4 MB) i dysk 500 MB to taniej o 200 zł. Wybór spory, sprzedawca zawsze coś doradzi. Kupowałem kilka miesięcy temu bardzo podobnego Lenowo (tylko z osobną grafiką i W7) i jestem zadowolony.

Gość ghdfhdfhdf
Dobry pomysł. Pospolity model to w przyszłosci jak by cos sie zepsuło bedzie łatwiej naprawic :classic_cool: Bo czesci do laptopa w duzej mierze sa tylko z demontażu starych gratów .