Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiolka931130

Czy mogę dostać jakąś zapomogę od Niemiec?

Polecane posty

Gość Wiolka931130

Cześć. Nie mogę nigdzie znaleźć podobnego tematu, więc piszę nowy :) Mam 20 lat, męża i 15 miesięcznego synka, mieszkamy w Niemczech, mąż ma gewerbe i pracuje na budowie. Ja nigdy nie pracowałam nawet w Polsce, czy należy nam się coś oprócz Kindergeld? Dodam, że jesteśmy tu już od września 2013r. Bardzo chciałabym iść gdzieś do pracy, ale niestety najprawdopodobniej mały dostanie się do przedszkola dopiero za 1,5 roku. Niedługo zaczynam kurs języka.

Gość gość
sprawdz czy nalezy ci sie Elterngeld

Gość Wiolka931130
Czytałam o tym i to podobno jest tylko przez 1 rok zycia dziecka.

Gość gość
Elterngeld już raczej nie bo synek twój ma już 15 miesięcy. Jeżeli mężowi ciężko utrzymać mieszkanie i rodzinę ze swojego dochodu to możecie starać się o zapomoge z miasta a jak nie macie takich problemów to raczej nic nie dostaniecie

Gość diane to ostatni
a Landeserziehungsgeld?

Gość rat 666 brain_dead
Deutschland ist kaput mein liebe schatz!

Gość gość
Elterngeld zastąpił erziehungsgeld i nie już tak jak kiedyś że szło brać 2 lata.

Gość Wiolka931130
Właśnie jest ciężko a nie znając języka za wiele sama nie zdziałam :( myślałam, że są jakieś pewne zapomogi :(

Gość gość
kontynuacja elterngeld do 3rz jest betreuungsgeld - 100 euro na miesiac, od wakacji 150 - pod warunkiem, ze dziecko nie chodzi do panstwoego przedszkola.

Gość Wiolka931130
No tak, a co jeśli dziecko jeszcze do przedszkola nie chodzi, ale jest już tam zapisane ? Czeka tylko na miejsce

Gość gość
A mąż zna trochę język? Jeżeli wam ciężko finansowo to miasto was wesprze. Nie znacie tam nikogo kto mógłby iść z wami do urzędu?

Gość Wiolka931130
Niestety mąż kompletnie nic :( nawet ubezpieczenie musimy płacić prywatne :( Nie mam tu nikogo takiego :( byłam w JobCenter ale dali mi tego tyle do wypełnienia i przyniesienia, że wogóle nie idzie się połapać :( a o ten betreuungsgeld to gdzie trzeba?

Gość gość
Dwoje dorosłych ludzi mieszka pół roku w obcym kraju, nie znając kompletnie języka, jedna osoba pracuje a jedyne co ich obchodzi to jak wyciągnąć kasę od państwa. Nic dziwnego, że UK, Niemcy i Dania ograniczają te zasiłki, które są najbardziej popularne wśród Polaków.

Gość gość
tam, gdzie skladalas o elterngeld. jesli nie chodzi do przedszkola, to ci sie nalezy.

Gość Wiolka931130
Nie skladalam o elterngeld :(

Gość gość
no to sprawdz w internecie, wpisz elterngeld i nazwe twojego miasta. a czemu nie skladalas o elterngeld??

Gość gość
18.37. Dokladnie. Rozumiem jesli ktos wyjezdza do obcego kraju, zeby zapewnic sobie i rodzinie lepszy byt, ale jechac po to, zeby zyc z opieki spolecznej? Wstyd.

Gość gość
Nie macie żadnych znajomych którzy mogą wam pomóc? Z jobcenter dostalibyscie coś. Do tego za kurs nie musiałabyś płacić. Za ubezpieczenie musicie płacić sami bo mąż nie ma normalnej pracy na etat. Wtedy z wypłaty idą składki i są mniejsze. Prywatne ubezpieczenie jest droższe. Staraj się o betreuungsgeld. Załatwia się ram gdzie elterngeld. Jedna dobrze ci napisała żebyś się dowiedziała gdzie u ciebie w mieście to jest. U mnie się to nazywa elterngeldstelle i jest to w urzędzie miasta. Dobrze by jakiś wypełnić tę papiery do jobcenter bo mogliby wam pomóc. Możesz napisać w jakiej miejscowości mieszkasz?

Gość Wiolka931130
w Krefeld

Gość Wiolka931130
Nasi znajomi po niemiecku mowia mniej niz ja :(

Gość gość
no to poszukaj elterngeldstelle w krefeld - tam bedzie adres, idz do urzedu i powiedz, ze chcesz zlozyc wniosek, oni przwwaznie pomagaja wypelnic. jesli nie, to idz do jakiegos international center - moze jest cos takiego u ciebie i popros o wypelnienie. angielski znasz?

Gość gość
do informacji wszystkich madrych, ktore pisza o wtsydzie itp. - ja bralam w de elterngeld, teraz biore betreuungsgeld, nie lapiemy sie na zadne zapomogi, bo mamy za wysokie dochody, to sa normalne swaidczenia, ktore dostaje tutaj kazdy zameldowany i placacy podatki - a wiec niemiec tez, dochod nie ma znaczenia. tak samo z kindergeld.

Gość gość
Masz e-mail?

Gość gość
w.gortowska@gmail.com