Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamakingiii

wyjazd na kolonie pytanie do zorientowanych mam

Polecane posty

Gość mamakingiii

hej. mam takie pytanko. moja córka ma 9 lat i bardzo chce jechać na kolonie w wakacje. Obiecałam już jej rok temu ale brak funduszy mimo że bardzo chciałam ją wysłać. Bardzo chcę żeby w tym roku pojechała, niewiem jednak czy będzie mnie stać wyłożyć 1500 zł na te kolonie. I tu moje pytanie. czy są jakieś dofinansowania np z mopsu czy z innych instytucji?? nie pobieram żadnego zasiłku ani nic mimo że z naszymi dochodami spokojnie mogłabym sie starać o zasiłek. Gdzie mogłabym się zwrocic o jakieś dofinansowanie?? czy jest wogole to możliwe? może ktos jest w temacie i mi coś podpowie?? z gory dziękuję

Gość gość
Nie polecam kolonii. Ja jezdzilam i wpadlam w źle towarzystwo, zaczelam palic papierosy, ziolo, pic tania wódkę... Mialam 13 lat.

Gość gość
Ja tam kolonie wspominam z***biście...gdy wspominamy z moją siostrą,to śmiechu co nie miara! :) Ale co do pytania autorki...niestety nie mam pojęcia czy można starać się o dofinansowanie...

Gość gość
w pracy może masz możliwość dofinansowania albo mąż. A może masz zwrot podatku za dziecko. Ja zawsze część kwoty za kolonie dziecka pokrywam z ulgi na dziecko (ok 1110) resztę zbieram w ciągu roku.

Gość gość
myślę ze są jakieś dofinansowania. szukaj kolonii dofinansowanych z urzędu miasta czy gminy, albo z mopsu. unia też coś dofinansowuje

Gość mamakingiii
nie no nie pogadajmy w paranoję. ja miło wspominam kolonie a byłam na kilku. A wracając do tematu ktoś cos wie??

Gość gość
Dzieci mojej znajomej wyjeżdżały na kolonie z Caritasu i opłaty były raczej symboliczne.

Gość gość
mama mi nigdy nie pozwalala no na seriozne :) www.youtube.com/watch?v=dwA2eq3m_c0

Gość mamakingiii
hmmm.. co prawda mam socjal w pracy, są bony na święta i dofinansowanie do książek we wrześniu ale o wakacjach nic niewiem. a pracuje tam niedługo, półtora roku dopiero. mąż pracuje na czarno więc odpada

Gość gość
gość z 09.10...co ty masz z tym filmem????

Gość gość
zapytaj w pracy

Gość gość
Zależy od gminy. Tam gdzie wcześniej mieszkałam można było otrzymać maksymalnie 500 zł w przypadku gdy dziecko uczęszczało do gminnej placówki, rodzina była zarejestrowana w MOPSie, dochód nie przekraczał 1000 zł na osobę. Z tym, że kasę się dostawało dopiero kiedy się przyniosło kartę obozową czyli wcześniej trzeba było kwotę samemu wyłożyć. Tutaj gdzie mieszkam czegoś. Takiego już nie ma, ale dostaję do 50% zwrotu z pracy (lecz też najpierw muszę wyłożyć ze swoich).

Gość mamakingiii
hmmm. zapytam w pracy nie pomyślałam o tym. chociaż raczej wątpię bo koleżanka pracuje tam 15 lat i nigdy nic nie wspominała że dostała dofinansowanie do kolonii dla jej córki

Gość gość
bo nikt się nie chwali, że dostaje kasę

Gość gość
W pracy z socjalnego cos tam powinno byc .

Gość gość
U mojego meza w pracy wyplacane sa co rokj pieniadze w ramach "wczasow pod grusza", oczywiscie kwota zalezna jest od dochodow.

Gość gość
a z pracy nie mozesz starać sie o dofinansowanie? I czemu nie bierzesz zasiłku skoro ci się nalezy? Panstwo i tak cie w******* tego możesz byc pewna ;) a zasiłek zawsze sie przyda

Gość gość
No wlasnie jak nalezy ci sie zasiłek rodzinny to dlaczego nie pobierasz? Ma córkę dostaniesz 106 zł co miesiąc to zawsze cos .

Z MOPSU nie dostaniesz żadnego dofinansowania na kolonie ;) Jedynie co mogą to zaproponują kolonie/półkolonie organizowane przez Caritas .Warunek - naprawdę ciężka sytuacja finansowa w rodzinie. Ale jeśli nie przekraczasz dochodów to czemu nie starasz się o zasiłek rodzinny ? 106 zł co miesiąc masz , wiec przez rok masz prawie pełną sumkę. A w pracy ? Zapytaj się - co praca to inne zasady. Mój mąż pracuje w trzeciej firmie i nigdy czegoś takiego nie było. Ale w pracy mamy (w latach 9 0 - tych :D :P) były kolonie zakładowe :classic_cool:

Gość gość
ale czemu czegoś tam nie odkładałaś w ciągu roku ( chociaż coś) w pracy weź regulamin socjalnego i poczytaj (nie pytaj się bo mogą ci nie powiedzieć) w regulaminie powinno być. U mnie w pracy dają na kolonie zarówno przed jak i po koloniach (jeśli mam rachunek to dają przed wyjazdem). A nie masz ulgi na dziecko w rozliczeniu rocznym.

Gość gość
mam ulgę ok1200 ale z tego i tak połowa pojdzie na spłatę zadłużenia. odkładalam kasę na wakacje ale raz kasa poszła na kupno lodówki bo nasza padła a potem dostałam niedopłatne za prąd i musiałam zapłacić wzięłam więc z tamtej kasy. a dziś idę z córką do dentysty i też kasa pójdzie nie brałam zasiłku bo mąż w tamtym roku stracił pracę i myślałam że w ciągu kilku miesięcy znajdzie więc nnawet nie skladalam podania o ten zasiłek

Gość gość
Dofinansowania z mopsu raczej nie dostaniesz, ale popytaj i porozglądaj się. Czasami szkoły organizują tańsze wyjazdy, czasami organizują je tez parafie. W moim mieście są kolonie z hufca (nie trzeba byc harcerzem) za ok. 800 zł Pewnie, ze standard i program odstaje od reszty, ale zawsze to lepsze niż siedzenie w domu.

Gość gość
Z tego co wiem to sie dostaje z pracy.u mnie w miescie kolonie organizuje tez kosciol dla biedniejszych rodzin.moze warto pogadac z proboszczem?

Gość gość
No i wez sie za to koniecznie na dniach,bo to wszystko raczej trwa a walacje tuz tuz. Ja kolonie wspominam bardzo fajnie Zycze powodzenia autorko. Aaaa i przejdz sie tez do tego mopsu,zalatw ten zasilek i podpytaj tam.moze beda mialy wiecej informacji skad skombinowac pieniazki.

Gość gość
Z pracy to jest różnie, u mnie nie ma dofinansowania do kolonii.

Gość gość
no ale zasiłek to chyba w październiku się załatwia czy dobrze myślę??

Gość mamakingiii
a i dzięki za odpowiedzi. bardzo mi pomoglyscie

Gość gość
jak już ją chciałaś wysłać w zeszłym roku to czemu nie odkładałaś czegokolwiek. Miałaś rok czasu prawie. Nie potrzebnie obiecywałaś córce- wiadomo że różnie bywa w życiu. O wakacjach powinno się już myśleć zaraz po tym jak się skończą. A do mopsu to możesz iść nawet po dofinansowanie do mieszkania cokolwiek i już jakaś kasa wpada. A i pamiętaj kolonie nie kończą się na zapłaceniu za kolonie zawsze coś tam temu dzieciakowi chociaż na lody trzeba dać.

Gość mamakingiii
napisałam wcześniej ze odkładalam kasę. Ale lodówka nam się spiepszyla, potem niedopłata za prąd była a teraz dentysta. musiała wziąść z odłożone kasy. co prawda planowałam jechać całą rodzina gdzieś ale chyba św dopuściły i córkę wyśle na te kolonie.

Słuchajcie, zapraszam do spróbowania AleObozyKolonie! Prosta aplikacja na FB, dzięki której zdobyłem zniżki na obozy dla swoich dzieciaków i dzieciaków znajomych. Aplikacja pomaga zorganizować grupę na wyjazd i z automatu otrzymujemy zniżkę od organizatora. Sprawa jest prosta, a naprawdę można zaoszczędzić. Za każdą namówioną osobę masz 50 zł, a więc 200 czy też 500 zł zniżki, albo nawet obóz za darmo! Tutaj stronka: www.alobozykolonie.pl