Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KingaStefankaFanka

Co sądzicie o ludziach, którzy usiłują unieważnić swoje małżeństwo

Polecane posty

Gość gość
myślę,że ciebie mąż też będzie chciał się pozbyć za kilka lat jak nie pojdziesz do roboty 🖐️

No właśnie o takich co mają kochankę, potem mają też rozwod...a po kilku latach to im nie wystarcza i chcą jeszcze rozwód kościelny czy jak to sie tam nazywa :) Ostatnio spotkałam się z dwoma takimi podobnymi przypadkami i po prostu jeśli oni dostaną to unieważnienie to będzie to czysta korupcja w kościele :p tzn według mnie :)

Gość gość
unieważnienie małżeństwa jest tylko w sytuacji ślubu kościelnego. Po co to robią? Bo uważają się za ludzi katolickich i chcą dalej żyć w wierze kościoła katolickiego. Po rozwodzie nie jest to w pełni możliwe, bo kościół nie uznaje rozwodów. Takie osoby nie mogą pójść do komunii, ani do spowiedzi bo nie dostaną rozgrzeszenia. Jednak wszystko to jest na ich własne życzenie i jeżeli łamią obietnicę złożoną przed Bogiem- że będą wierne i będą kochać aż do śmierci.... uważam, że nie powinni dostać unieważnienia małżeństwa, to jest one równoznaczne z unieważnieniem ich doczesnego życia.

Ok :) ja naprawdę wszystko rozumiem, komunia itd :) ale jeśli są tacy pobożni to powinni chyba najpierw odejść od męża/żony, potem mieć rozwód, potem unieważnienie małżeństwa, a dopiero na końcu nowy związek :) a nie zupełnie od końca, czli zdrada, mieszkanie z nowym partnerem, rozwód, ślub cywilny i po kilku latach unieważnienie starego ślubu kościelnego :o :D nie wiem z jakiej racji i jak ktos może liczyć na to że to sie uda :p