Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czym zastąpić nabiał w diecie alergika??

Polecane posty

Gość gość

witam, jestem mamą alergika. synek ma obecnie trochę ponad 2 lata. ma silną skazę białkową oraz uczulenie na gluten. sprawa glutenu jest opanowana, cała rodzina już jest karmiona bezglutenowo, natomiast zasadnicze pytanie brzmi: czym zastąpić dziecku nabiał, żeby miało w diecie dużo wapnia?? będę wdzięczna za wszystkie porady. dodam, że syn jest uczulony na każde mleko modyfikowane, nawet dla alergików.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ciężka sprawa możesz spróbować podawać produkty sojowe, co jednak też jest ryzykowna w przypadku alergików bo soja jest silnym alergenem. Ja mojemu dziecku podawałam mleko ryżowe, jest smaczne, bezpieczne i zawiera wapń, są różne rodzaje mleka, poszukaj czegoś dla swojego dziecka. z wapniem jest ciężko jak dziecko nie może jeść nabiału :( popytaj lekarza czy może podawać jakiś suplement wapnia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Paula Pitchford "odżywianie dla zdrowia" przeczytaj rozdziały o alergii, diecie dziecka, uzupełnianiu wapna (są przepisy na specjalne zupy również wegańskie). jestem weganka a jednak nie polecam soi tym bardziej małemu dziecku, po 1. Jest ciezkostrawna, po 2. Jest modyfikowana myślę że dieta bez glutenu wyjdzie dziecku ba dobre, nabial odstaw mu całkowicie a alergia minie, potem moznabedzie wprowadzić dziecku najlepiej nabial typu kefir, Maślanka, prawdziwe masło itp . Jak masz jakies pytania to pisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maec
Czy synek może spożywać jakieś produkty mięsne lub rybne? Dobrze by było, jakby to jakiś spec od dietetyki albo nutragenomiki układał, ale w Polsce to drogo, rzadko i nierealnie. Jeśli ryby może spożywać, to generalnie jak na ironię zwykłe ryby puszkowane/konserwowane, w oleju, to jest dobre źródło wapnia i jodu. Na wapń dobre są sardynki, konserwowe jak i zwykłe.Chińska kapusta i fasolka zielona z roślin również należą do typu "niezłego".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maec
Dalej... Orzechy, zwłaszcza migdały, są dość niedoceniane w dietach, a zawierają od groma pierwiastków w korzystnych ilościach i poza rybami są jednymi z głównych dobrych źrodeł kwasów omega 3. Do migdałów myślę dziecko łatwiej przekonać, mniej łupania ;) Podobnie jest z brokułami ale one kwasów omega-3 specjalnie dużo nie mają. Z potraw niemięsnych jednak *najlepszym* źródłem wapnia są często rośliny warzywne ciemnolistne, np. szpinak, rzepa. Mniej korzystne są brukselki i kapusty i tutaj nie mogę dać potwierdzenia że te dwie ostatnie jakimś wybitnym źródłem wapnia są.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Maec
Przepraszam, że w 3 postach, ale w jednym strona uparła się, że ta treść to spam :/ Na koniec : Proszę w przypadku synka nie dać się zbałamucić osobom o wegańskim nie tyle usposobieniu, co wręcz manii, że produkty mięsne w 100% można zastąpić soją! Jak synek produktów zwierzęcych po prostu nie może, to jedna sprawa, nadmierne spożycie soi może mieć negatywny wpływ na wczesny rozwój dzieci płci męskiej. Poza tym jak wyżej wspomniano może być alergenem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I nie polecam żadnych suplementów (w książce która poleciłam jest też o tym mowa) organizm ma sam się nauczyć wchłaniać wapń. Jest wiele roślin ktore maja duzo więcej wapna niż mleko- generalnie wapno z mleka osadza się w tkankach miękkich, wiec nie jest takie korzystne. Ludzie poczytajcie najnowsze info na ten temat a nie opieracie się na wiadomościach z lat 70, wiele teorii jest juz obalonych. Jestem weganka od dłuższego czasu i nie mam żadnych niedoborów oczywiście kazdy ma inny organizm ale mleko nie jest jedynym źródłem białka i wapna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A po co zaraz suplementy? Dużo wapnia zawierają produkty roślinne. Sezam, suszone figi i morele, natka pietruszki i szczypiorek, generalnie zielone warzywa prócz tych zawierających szczawiany, pestki słonecznika, orzechy, migdały. Olej sezamowy zimnotłoczony również zawiera wapń. Soi wiadomo, nie jemy, tym bardziej nie podajemy dzieciom. Ryby jak najbardziej. Oraz mielone skorupki jaj! Moje dziecko piło mleko kozie od 2 do 5 roku życia, nie miał na nie uczulenia. Może spróbujcie podać i poobserwować reakcje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moje dziecko też jest alergikiem. Nie może jeść nabiału, ale takiego nieprzetworzonego np. mleka - bo wtedy następuje reakcja alergiczna, ale je jogurty, serki - tak poleciła pediatra-alergolog , niektórych owoców i glutenu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
aha i moje dziecko piło mleko kozie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
moje tez silny alergik -skaza białkowa.bede podawac zmielone skorupki jajek,bo wg mnie brakuje mu wapniaa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×