Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

prezentacja maturalna ale wtopa

Polecane posty

Gość gość

Ale ja głupia jestem,czy jeśli mam w temacie (...bohaterów literackich)to mogę pisać o utworze smutno mi boże?jak tam podmiotem jest sam autor?

Gość gość
Nikt nie wie?

Gość gość
napisze ci ci ja wiem. Najpóźniej na 2 tygodnie przed zakończeniem roku(25 kwietnia koniec)należało złożyć do polonistki tzw bibliografie czyli literaturę przedmiotu i podmiotu. Następnie sporządzić i podać do akceptacji tzw ramowy plan wypowiedzi. Wszelkie ,,wartościowsi i pytania" dotyczące doboru literatury należało właśnie wtedy wyjaśnić. Teraz to jest już po ptakach.

Gość gość
No ja wiem ale my nie skladalismy planu wypowiedzi tylko sama bibliografie , czytałam na necie że bohater literacki to postać fikcyjną a pod tym pisało że moze nią byc podmiot liryczny wiersza będąc jednocześnie os mówiąca.,jak to jest w końcu?

Gość gość
Jest tu jakiś polonista?HELP!!!!

Gość gość
Raczej nie. Co innego jeśli bohater liryczny jest wyraźnie innych od autora, tzn jest faktycznie kreacją. Tu akurat podmiot liryczny jest mocno tożsamy z autorem, tak jak to zwykle bywa w literaturze romantycznej, gdzie materiałem literackim stają się własne przeżycia.

Gość gość
E tam, i tak nikt nie zauważy.

Gość gość
Mam ochotę sie zabić już napisałam preNentacje wyjde na idiotke ;( pewnie że 2 punkty dostanę przez własną głupotę

Gość gość
Co teraz?słowacki nie moze byc bohaterem?

Gość gość
O rany, dziewczyno nie przesadzaj, robisz z igły widły. Jak się odpowiednio przygotujesz to nie widzę problemu, po prostu wymyśl dobry argument w razie jakby dopytali o to, czy wybór tego wiersza jako przykładu jest trafny. Najważniejsze być pewnym siebie i przekonującym, wtedy nawet jeśli stwierdzą, że to błąd merytoryczny to docenią fakt, że obstajesz przy swoim i miałaś argumenty, bo to oznacza, że wiesz o czym mówisz i że mimo wszystko się przyłożyłaś. Powiesz jakby co, że co prawda nie jest to modelowy przykład, ale również podmiot liryczny może być postrzegany jako bohater literacki i że chciałaś przedstawić jak dany problem może być poruszany w poezji. Naprawdę, w takich przypadkach grunt to myśleć i nie dać się zbić z tropu, nawet jeśli wiesz, że możesz nie mieć racji. Poza tym nie spinaj się, bo na pewno Ci aż tak nie zaniżą oceny za coś takiego, myślę, że spokojnie przejdzie.

Gość gość
Ale to mam pow że bohaterem utworu jest pielgrzym czy sam autor

Gość gość
Absolwentka filologii polskiej pisze prace maturalne na każdy temat! Doświadczenie - 5 lat. Solidnie, szybko i rzetelnie!:) Bez kopiowania z Internetu! Do każdego tematu podchodzę indywidualnie:) Więcej informacji na maila. Masz pytania? Pisz śmiało! To nic nie kosztuje. Zapewniam stały kontakt w razie pytań odnośnie pracy jak i samej matury:-) KONTAKT; matura24H@wp.pl GG; 39631281