Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zajście w ciążę na wypowiedzeniu

Polecane posty

Gość gość

Jeśli ktoś ma umowę na czas nieokreślony i ma 3 miesiące wypowiedzenia to jak zajdzie w ciążę na tym wypowiedzeniu to i tak ja zwolnia ? Ktoś wie ?

Jesli zaszłabyś w ciążę w okresie wypowiedzenia, to wówczas wypowiedzenie staje się bezskuteczne. Ale musiałabyś udowodnić ,że zaszłaś w ciążę w okresie wypowiedzenia. Tak naprawdę będąc w okresie wypowiedzenia dalej jesteś pracownikiem, więc jesteś chroniona.

Gość gość
a ja myśle że to jest inaczej - musisz być po 12 tyg ciąży kiedy kończy ci się wypowiedzenie - wtedy muszą ci przedłużyć do dnia porodu - chyba że zaszłaś przed daniem wypowiedzenia wtedy nie mogą

Gość gość
Nie zwolnią cię moja poprzedniczka ma rację. Mniedwa lata temu szef zwolnił bo mu ktoś wygadał że jestem w ciąży, ja w szoku podpisałam rozwiązanie umowy, na drugi dzień się ogarnęłam - poszlam do gina ten potwierdził ciążę to był 6 tydzień, pokazałam to szefowi i skierowałam sprawę do sądu. Wygrałam szef musiał wypłacić mi odszkodowanie ale co z tego... W międzyczasie poroniłam tak mnie szef zastraszał i gnębił.

Gość goralka1
Jeśli jest umowa zlecenie to musi być 12 tydzień ciąży i jednocześnie muszą być odprowadzane składki chorobowe na umowie zleceniu. jeśli jest umowa o pracę to kobieta w ciąży jest pod ochroną od dnia ciąży

Gość gość
wydaje mi się, że na umowę o pracę kobieta jest pod ochroną od początku ciązy gdy jest to umowa na czas nieokreślony. Jeśli umowa jest na czas określony to jest chroniona od 3 miesiąca. Tak mi się kojarzy ze szkoleń BHP u nas w firmie, ktoś może to potwierdzić?

Gość gość
moja kolezanka miala 2 tyg wypowiedzenia i dostala zwolnienie ale okazalo sie ze byla w ciazy i poszla na l4 i sie jej poprostu udalo;)