Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

krocze po urodzeniu dużego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Na wstępie bardzo proszę o odpowiedzi od osób związanych z tematem, a nie trolli, którzy lubią wyzywać ;] Dziewczyny, urodziłam 3 tygodnie temu dziecko o wadze prawie 4 kg. Jakie są wasze doświadczenia po takich porodach? Czy krocze wraca do formy? Jak z seksem później? Czy faktycznie jest jakaś różnica jak się urodzi dziecko 3 a 4 kg ? Proszę o odpowiedzi

Gość przedszkolaczka
urodziłam dziecko 3720, 53cm, na początku było luźno, sama tak się czułam, pierwszy seks był dziwny choć mąż twierdzil z enie jest najgorzej, jednak po 2-3mcach jest jak dawniej a nawte może i ciaśniej bo czasem mamy problem by wacek wszedł... zaznaczam iż nie cwicze bo nie mam czasu ;) to zależy od naturalnych predyspozycji ciala tak mi się wydaje.

Gość gość
taaaaaaaaaaaa :( i jeszcze co :(

Gość gość
a nie ćwiczyłaś mięśni kegla? Ciekawe czy to coś pomaga. Strasznie się boję, że nie wrócę do formy.

Gość gość
taaa ciasniej....goscia wyzej ponioslo hahahahahahah

Gość gość
wszystkie kafeterianki maja ciasniejsza pochwe po porodzie.

Gość gość
ja urodziłam dziecko 4400 i 60 cm dodam że naturalnie to moje 1 dziecko ipowiem ci że z seksem przed i po ciąży nie widzę różnicy jest tak samo tylko wiadomo przez około 8 tyg boli krocze to jednak duże dziecko

Gość gość
gościu z 9:19 a powiedz mi po jakim czasie zaczęłaś ponownie współżycie? Długo Ci się wszystko goiło?

Gość gość
No i pocieszyłaś mnie trochę bo moje dziecko jednak mniejsze się urodziło. Może niepotrzebnie się nakręcam ale jakoś boję się, że już nie będzie dobrze.

Gość gość
nie ma szans na ciasniejsza pochwe po porodzie naturalnym,przestancie zmyslac hahahah w 90% jest szersza, 10% bez zmian Tylko po cesarce pochwa nie ulega zmianie:)

Gość gość
to ja gość 9;19 nie wiem jakieś nie całe 8 tygodni i już było ok seks też jakoś tak po około 8 tyg wiadomo pierwszy był taki trochę dziwny ale potem już wszystko normalnie i tak jak piszą nie ma ciaśniejszej pochwy po porodzie to prawda ja chyba nie mam szerszej nie widzę różnicy raczej mam taką jak przed ciążą ale ciaśniejszej na pewno nie te co mają ciasne to chyba po kosmetyce operacyjnej pochwy

Gość gość
Jestem po dwóch porodach sn,fakt odstęp czasu dość spory ;) hmm dzieci nieduże (3120 i 3200) porody szybkie.W drugiej ciąży syn wiecznie "siedział mi na pęcherzu"zawsze jak tylko wychodziłam z domu miałam parcie na pęcherz,nie mówiąc już o wysiedzeniu w autobusie miejskim przez 20 min.Z racji tego,że odwoziłam i odbierałam córkę ze szkoły musiałam wstrzymywać ;) seks jest super żadnych luzów czy grom go wie czego tam kafeteria mi jeszcze nie wymyśli ;)

Gość gość
Spoko dzięki za odpowiedzi, ja nie liczę na to, że można być ciaśniejszą, no aż takich odważnych oczekiwań to nie mam. Tak się tylko zastanawiam, czy jest szansa, że będzie dobrze, a nie że będę niewiadomo jak luźna. Ale widzę, że jest jednak szansa na to. Ćwiczę te mięśnie kegla, wszystko też mi się chyba ładnie goi.

Gość przedszkolaczka
chyba wiem co czuje....na pewno nie zmyślam. tez miałam takie obawy jak autorka... balam się ale nie jest tak zle, było to moje 1 dziecko. pierwszy stosunek odbyl się 2 mce po porodzie. cwicz miesnie kegla, ale czy to pomaga,nie wiem. i nie słuchaj tych zazdrosnych rozciągniętych TAM babsztyli...nie moja wina ze mają lej zamiast zgrabnej cipki :) :P

Gość gość
Ja mam ciasniejsze wejscie do pochwy bo mnie tak zszyli,pierwsze wejscie sprawia klopot,potem juz ok

Gość przedszkolaczka
pisząc ciasniejsza mam na myśli ze seks jest inny bo wiadomo ze zaraz p[o porodzie człowiek nie kocha się tak często jak przed i wtedy wsyztsko wydaje się inne. ja jestem mile zaskoczona powrtoem do stanu sprzed porodu.

Ja urodzilam dziecko 3800 i mam wrazenie ze jest w miare taka ale przy seksie troche boli tak jakby blizna ciaglela na kroczu no i ciagle mi tam powietrze wchodzi. nie tylko podczas stosunku;/

Gość gość
Ja urodziłam dziecko o wadze 3800g i oczywiście że odczułam różnicę . Pierwszy raz był trudny, pochwa pobolewała więc wydawało mi się że odczucia mam intensywne ale po jakimś czasie jak faktycznie wszystko doszło do siebie , było czuć że jest luźno. Zaczęłam ćwiczyć mięśnie Kegla i mięśnie dann miednicy balonikiem epi no i wszystko powróciło do normy. Wydaje mi się że w moim przypadku bez ćwiczeń pochwa nie powróciłaby sama do pierwotnego stanu.

Gość gość
co to za balonik??

Gość gość
Ja ur. 4.5 miesiąca temu. Dziecko 3780 i 55 cm. Kleszczowo. Bylam nacieta i popekana. Zupelnie do siebie - mowa o kroczu - doszlam po 2 m-cach. Wejscie do pochwy mam wieksze niz przed, mimo cwiczenia miesni Kegla (cwicze je juz wiele lat, a po porodzie zaczelam bodajze na drugi dzien,malymi kroczkami). Nie ma tragedii ale na pewno jest szerzej. Co do samej pochwy- jest delikatnie luzniej, ja to tak odczuwam,na pewno nie ciasniej ani tak samo. Ale wiadra nie mam. Mąż twierdzi,ze chyba nie czuje tego luzu, ze wg niego jest chyba tak samo. Ale ja czuje,ze jest delikatba roznica ,:) wg mnie logicznym jest,ze predzej bedzie luzniej,bo przeciez dziecko przechodzi...pochwa przygotowuje sie do narodzin.. Nie mylic z wejsciem do pochwy,bo tu lekarz moze ciasniej zszyc. Moja znajoma opowiadala o dwoch kolezankach,ktore musialy poprawiac krocze bo byly zszyte za ciasno.. Mieszkam i one tez, w Uk. Poprawialy w Polsce.

Gość gość
czy dziecka 4kg nie powinno się rodzić przez cc? To chyba niebezpieczne rodzić sn w takim wypadku

Gość gość
Znam babke co urodzila dziecko 5100 w 40 minut to gin powinien ocenic czy kanal rodny sie nadaje do sn

Gość gość
na cafe zawsze można pofantazjować :)

Gość gość
Mnie położna powiedziała że pochwa zwęża się ku dołowi czyli ujściu a szersza jest zawsze od szyjki macicy do połowy drogi. Górną część pochwy można z powodzeniem wyćwiczyć mięśniami Kegla ale trzeba je wykonywać regularnie łącznie pół godziny dziennie , natomiast dolną część pochwy można jedynie zoperować bo jeżeli krocze się rozciągnie a nie zostanie ciasno zszyte (nie pęknie podczas porodu) to pozostanie odczucie luzu . Największy dyskomfort z powodu luzu przedsionka pochwy mają kobiety bo facet wchodzi głębiej i jemu nie robi wielkiej różnicy jak pochwa jest wyćwiczona w środku ale my sporą przyjemność mamy z ciasnego wejścia i ocierania, stąd faceci często mówią że nie odczuwają wielkiej róznicy a my owszem. Moim zdaniem nacieranie krocza czy masowanie wejścia pochwy olejkami by nie pęknąć przy porodzie ma swoje plusy bo jest szansa że krocze się maksymalnie naciągnie ale nie pęknie natomiast dużym minusem jest to że olejek nie ujędrnia ale pomaga rozciągnąć się tkankom którym już potem nie tak łatwo się "sprężyć" .

Gość gość
Pierwsze dziecko 4440 62cm. Byłam nacięta do porodu. Pierwszy seks po 3 tyg a może nawet wcześniej. Drugie dziecko po 15 mies 4100 i 60 cm, poród b szybki bez nacięcia. Po porodach byłam "luźniejsza" przez jakieś kilka tyg. Potem już ok, teraz wchodzi dosyć ciasno (albo to mój taki obdarzony?), wygląd cipki taki jak dawniej.

Gość gość
10:31 - po jakim czasie wszystko wróciło do dawnego wyglądu? Nie bałaś się pierwszego seksu tak wcześnie?

Gość gość
Nie bałam się. Bardzo szybko i dobrze nacięcie sie zagoiło. Parę mies. 2-3, my często się kochamy/kochaliśmy i na prawdę opowieści o tym, że kobieta jest potem jak wiadro są grubo przesadzone.

Gość gość
a właściwie dlaczego miałabym się bać pierwszego seksu po porodzie?

Gość gość
3990 g i różnica jest, bo trochę chyba się "przemeblowało", ale komfort ten sam, a może nawet większy. Ładnie mnie pozszywali, mąż też zadowolony. Widać wiele zależy nie od wielkości dziecka, ale od tego jak zszyją.

Gość gość
up