Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamanna

Pierwsza ciąża po latach starań, a druga...

Polecane posty

Gość Mamanna

Zastanawiam się jak to jest z drugą ciążą kiedy miało się problem z zajściem w pierwszą. Oczywiście to zależy od różnych rzeczy, przyczyny niepłodności, czynników wpływających na kolejne starania (wiek, stan zdrowia). Historie są różne - może ktoś się podzieli. Ja w pierwszą ciążę zaszłam po 4 latach starań, po inseminacji. W sumie nie znam przyczyny wcześniejszych niepowodzeń - wiele wyników u mnie ok, u męża "super". Teraz synek ma 10 miesięcy. Ciekawa jestem jak będzie u nas z 2 ciążą. Właściwie to na razie się nie staramy, a raczej unikamy zapłodnienia. To jest pierwszy cykl, kiedy zaszaleliśmy i teoretycznie ciąża jest możliwa. Oczywiście w to nie wierzę i chyba jeszcze się wstrzymamy.

Gość gość
no u mnie za 1 razem bylo tak jak za drugim ja w pierwsza ciaze po 6 latach staran zaszlam po in vitro bo tylko dzieki temu moglismy zostac rodzicami udalo sie za 2 podejsciem dopiero...w kolejna ciaze staram sie juz 3 lata i nic...

Gość gość
No właśnie nie ma żadnej zasady...często po pierwszej ciąży i porodzie spada, to ciśnienie, że nie ma dziecka i trzeba się starać, bo jak już jedno jest, to inna bajka ;)

"bo tylko dzieki temu moglismy zostac rodzicami " Czyli jak u Was była przyczyna?

Gość gość
zbyt mala ilość plemnikow i za słabe......na ciaze naturalna nie bylo szans chcemy jeszcze raz sprubowac ivf zrobilabym to dawno ale nie mielismy zamrozonych zarodkow byly tylko 3,za 1wsza proba nie udalo sie ,jeden zarodek nie przetrwali i zostal tylko jeden i sie udalo znajomej siostra tez ma miala problemy z 1 wsza ciaze i druga rowniez z zajsciem ale nie ma reguly roznie z tym bywa

Zgadzam się, wiem, że niektórzy mają duże ciśnienie na to drugie dziecko, ale dla mnie jest to jest kolosalna różnica - 0 czy 1 a 1 czy 2,3,... No tak się właśnie zastanawiam czy...stosować antykoncepcję, bo: -wróciłam do pracy - musimy pomyśleć o zmianie miejsca zamieszkania (czytaj: kredyt) - przy niepłodności jest ciężko, a fakt, że niedopuszczany do zapłodnienia dawał nam.. "władzę" i pozorne przekonanie, że jest ok, że seks znów "ma moc"... - nie chcę znów żyć od pierwszego dnia @do owu i znów do @.... - "starając się" powinnam bardziej o siebie dbać, a trochę z tym ciężko kiedy podświadomie czuję, że z ciążą będzie problem.... ALE GENRALNIE CIĄŻA BYŁABY DLA NAS OGROMNYM SZCZĘŚCIEM. Chyba zawsze będzie, po tym co przeszliśmy, więc może nie odbierać sobie szans... jak to jest u Was?

Gość gość
Też się nad tym zastanawiam, bo z pierwszą ciążę też mieliśmy problemy...teraz jak sobie pomyślę znowu o tym stresie, to mi się odechciewa, no ale i tak nadal liczę, że sie szybko uda :)

U ans jest jeszcze taka sprawa, że właściwie nie wiadomo jaka była przyczyna...Teoretycznie możemy zajść w ciążę.

Gość gość
u mnie pierwsZa po wielu latach a druga wpadka natychmiast po porodzie, rok roznicy

Ja tez staram sie dosc dlugo i podobnie jak u "goscia" jedynym rozwiazaniem jest in vitro i mam nadzieje ze po latach walki, uda mi sie zostac wkoncu mama

gość 14:23 A po porodzie(jak długo) kochacie się normalnie bez zabezpieczenia? Uważam, że niepłodność naznacza na zawsze, więc jak kochaliśmy się w owu bez zabezpieczenia to w głowie rodzi się myśl "a może" i tak siedzi we, dając o sobie znać kilka razy dziennie: "jestem przeziębiona, wezmę garść tabsów..ale ja jestem w...); "wypić tego drinka czy nie", itp. takie banalne, ale męczące sprawy i znów wracają złe wspomnienia.

14:25 Dajesz nadzieję starającym się. I trochę mnie straszysz ;) Powiem, że ja miałam nadzieję na taką wpadkę. Chciałam żeby los zadecydował. A jaka była przyczyna przy pierwszej ciaży?

Paula, na jakim etapie inv? Powodzenia, obyś szybko miała podobne dylematy jak ja :)

Gość to ja z 1423
raz mieliśmy tylko taką ewentualność, bo gumka nam pękła, a miałam szczyt płodności...teraz dziecko ma 1,5 roku i zaczynamy myśleć o drugim...mnie też przeraża to życie od owulacji do okresu, takie zawieszenie, rozprasza to strasznie, spycha inne cele na bok...choc ja też jakąś panikarą nie jestem, a jednak...

Gość to ja z 1423
mi też się marzy wpadka, miałam taką nadzieje, jak gumka pękła niestety nic z tego nie wyszło, ominął by nas ten staraniowy stres...

Gość Mamanna
Czy się zabezpieczacie. My generalnie też gumki, albo stosunek przerywany (miał pomóc w wpadce ;) ) Najgorzej ten początek, bo gdybyśmy od np. roku, dwóch się nie zabezpieczali to się pewnie przyzwyczaję...

Gość to ja z 1423
a ile masz lat?

Gość to ja z 1423
a ja na pewne się będą z tym źle czuła, jak się będzie długo nie udawać, daje mi to po psychice...

Mamaanna dopiero zakwalifikowalam sie do programu rzadowego ale nie bawem nie bawem.. i sie zacznie moglo by sie udac w koncu a tez latka leca jestem po 30tce

Gość to ja z 1423
wstępnie zamierzamy od wakacji przestać się zabezpieczać, ale same nie wiem...no na wpadkę przy używaniu gumek nie liczę ;). niby ma regularne cykle, czuję płodne, czasem nawet ból okołoowulacyjny jest...no ale to jeszcze o niczym nie świadczy...

Gość to ja z 1423
paula, uda wam się :)

to ja z 1423 taka mam nadzieje:D ale to wszystko kosztowalo mnie duzo duzo cierpienia i wylalam ocean łez mam nadzieje ze walka zostanie wkoncu wynagrodzona a u ciebie jaki byl problem? czy nieplodnosc idiopatyczna?

Gość to ja z 1423
nie wiem jaki był problem, w końcu zaszłam w ciąże pozamaciczną, masakra, także pewnie problemy z jajowodami...na szczęście po 5 miesiącach zaszłam w prawidłową ciążę...

Gość to ja z 1423
paula, wyobrażam sobie 6 lat starań...no ale masz dopiero 32 lata, także myślę że będzie dobrze :)

Paula - trzymam kciuki. To ja 1423 - ja jestem krótko po owu, za 1,5 tygodnia robię betę, bo wybieram się na dużą imprezę zakrapianą alkoholem, a później chyba jeszcze poudajemy że unikamy ciąży ;) Jak chcecie pogadać o swoich dylematach - zajrzę później.

o ja z 1423 dzieki staram sie pozytywnie myslec ,i pozytywnie nastawiac bo to wszysto nie mialo by najmniejszego sensu....a jak bedzie ? najblizszy czas pokaze lecz nie watpliwie czeka mnie najtrudniejszy czas a ty ile masz lat/? co u was bylo przyczyna niepowodzen? napewno sie uda za 2 razem narazie sie tym nie martw bo moze nie bedzie czym;)

Paula umówmy się, że niedługo Ty zachodzisz a my z 1423 "wpadamy" :)

to mialo byc do Mamanna a ty ile masz lat/? co u was bylo przyczyna niepowodzen? napewno sie uda za 2 razem narazie sie tym nie martw bo moze nie bedzie czym

Gość to ja z 1423
paula, masz rację na razie zupełnie nie powinnam myśleć, że się szybko nie uda ;), ale jakoś się nie da ;)

Przyczyna nieznana, wszystkie badania wychodziły ok. Udało się przy iui.