Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zagrożenie boreliozą wysyp kleszczy WYPALAJCIE TRAWY

Polecane posty

Gość gość

ludzie - wypalajcie trawy!!! wbrew matołom unijnym - wypalajcie trawy, to znacznie zmniejsza liczbe kleszczy!!!

Gość gość
Ale straz ich złąpie i mandat wlepi,kleszcze sa pod ochrona

Gość gość
kleszcze żyją przede wszystkim w zaroślach, krzewach a wypalanie traw jest głupotą, ponieważ podczas pożarów ginie bardzo wiele pozytecznych stworzeń poza tym jest karalne

Gość gość
Taaa, bo w trawie tylko kleszcze żyją :/ Wypal se mózg! Będzie o jednego debila mniej :/

Gość gość
Ale dlaczego zaraz wyzywasz???Skad u ciebie tyle złosci,agresji???

Gość gość
"podczas pożarów ginie bardzo wiele pozytecznych stworzeń" - taaa... zamiast tego życze ci i twojej rodzince zaawansowanej boreliozy po niedzielnym spacerku w parku lub wypadzie w plener! wtedy zmienisz zdanie :P

Gość gość
Lasy spal przede wszystkim.

Gość gość
pozyteczne stworzonka albo borelioza - wybór nalezy do ciebie! :D :D zawsze masz "wybór" :D

Gość gość
21.05.14 gość Powinnas się udać na psychoterapie i przepracowac swoje dzieciństwo bo dobrze nie jest,ukryta agresja,cos trzeba z tym zrobić,bo w zyciu jest ci bardzo ciezko,z facetami ci nie wychodzi,jakies złe relacje z ojcem???

Gość gość
palic trawy i nie dac sie zlapac! ot, cala filozofia :) kto nie mial nigdy kleszcza w sobie niech daruje sobie mainstreamowa "madrosc", ale wszystko jest do czasu, nawet lak i lasow nie potrzeba zeby zapasc na borelioze

Gość gość
na boreliozę można się zaszczepić a wypalonych terenów nie da się szybko odzyskać dla natury

Gość gość
A co to borelioza,chorba która sie leczy jak grypa

Gość gość
to moze sprawdzaj swoje cialo jak juz tarzasz się w zaroslach i wysokich trawach?

Gość gość
A po co sie szczepic ??szczepionka to trucizna,nie ma co obciazac naszego i tak juz przeładowanego systemu imminologicznego

Gość gość
"na boreliozę można się zaszczepić" :D :D NIE MA SZCZEPIONKI PRZECIWKO BORELIOZIE :D :D jest terapia antybio ale PO pojawieniu sie objawow boreliozy, oj, ja wy malo wiecie na ten temat :) interia, onet czy pudelek to nie zrodlo na ktorym mozna sie opierac

Gość gość
A ty to duzo wiesz na ten temat??kazde żródło jest dobre,aby było skuteczne w terapii,antybiotyków juz dzis sie nie bierze,mamy XXI w

Gość gość
kleszcze zyja w lasach a nie w trawach

Gość gość
g..o wiecie na temat kleszczy i boreliozy ja mam kotkę, ona codziennie ma wyjmowane kleszcze, chociaż nosi obróżkę przeciw kleszczom to samo z pieskiem u mnie na działce trawa co tydzień koszona, a kleszcze są, głównie w iglakach i pnączach..i nie trzeba jechać do lasu, na działce, w parku, na bazarze są kleszcze!

Gość gość
wypalanie traw jest przestępstwem, namawianie do przestępstwa jest karalne, zgłaszam ten wątek

Gość gość
a można wiedzieć gdzie zgłaszasz to ja też zgłoszę kilka innych np. ten gdzie nowa baba rozwodnika chce otruć żurkiem małżeńkie dziecko jej gacha

Gość gość
A nie prosciej smarowac sie przeciw kleszczom?A na borelioze jest lekarstwo

Gość gość
pewnie palcie trawy i zabijajcie przy okazji trzmiele, zaby i inne zwierzeta. -,-

Gość gość
Mój ojciec właśnie przechodzi borelioze po kleszczy którego złapał w długi majowy weekend. Kleszcz oczywiście od razu wyjęty. Leki za 160 zł

Gość gość
Leki za 160zł to jest biznes he he

Gość Kiranella
Nie trzeba wypalać trawy, nie trzeba też obawiać się kleszczy. Trzeba przejść się do lekarza, gdy się takiego w sobie znajdzie. Po prostu, ale jak najszybciej. Jeśli nie uda się państwowo, to trzeba pójść prywatnie. Zdrowie jest najważniejsze. Dobrych specjalistów i brak kolejek ma lecznica Alfa przy Ordynackiej (www.alfa-lek.pl/pl/baza-wiedzy/artykuly-medyczne/p/26/z_borelioza_mozna_wygrac). Borelioza to nie jest coś, co można bagatelizować.

Gość Viktoria555
Hehe, Kiranella: "Nie trzeba wypalać trawy, nie trzeba też bać się kleszczy." :)) A co do reszty zgadzam się w 100%. Zawsze trzeba przejść się do lekarza, gdy zauważy się u siebie kleszcza. I nieważne, że udało się go wyciągnąć, bo prawie nigdy nie wyciąga się całości. Trzeba przejść się do lekarza!

Gość gość
Tylko ze lekarz nic ci tu nie pomoze,najlepszym rozwiazaniem jest profilaktyczne uzycie zappera,elektronicznego kilera

Gość gość
A kleszcza mozna wyciagnac w całosci ,zalezy jeszcze gdzie jest usadowiony

Gość gość
kleszcze są dosłownie wszedzie! mieszkam w Warszawie, do lasów nie chodze, zresztą w pobliżu żadnego nie mam... na spacery w parku za bardzo czasu nie mam a jednak złapalam kleszcza! a uwierzcie jakie było moje zdziwienie jak pojawił się rumien, poszłam do lekarza a ten mi na to ze to uczulenie! ja wiedziałam ze coś jest nie tak , zapisałam sie na biorezonans do kliniki lalba vita i tam wyszlo że mam boreliioze! masakra, gdybym miała polegac na tym lekarzu to ciekawe co by ze mna było do tej pory....

Gość gość
Badanie skutków wypalania trawy. Na zlecenie Komitetu Badań Naukowych w Akademii Rolniczej, Katedrze Ekologicznych Podstaw Inżynierii Środowiska w Krakowie przeprowadzono badanie Dynamika wypalania nieleśnych zbiorowisk roślinnych analizując rozkład temperatury we wczesnowiosennym wypalaniu różnych rodzajów roślinności w warunkach Polski. Niektóre z wniosków: 1.„Zdarzało się, że spaleniu ulegała tylko górna, wyschnięta jej (roślinności) część”. 2.„Temperatura na głębokości 5 cm pod powierzchnią gruntu wykazywała bardzo niewielki wzrost (od kilku do kilkunastu stopni) w stosunku do temperatury początkowej”. 3.„Wyniki badań wskazują na bardzo niewielkie bezpośrednie oddziaływanie zimowo-wiosennego wypalania roślinności. W okresie tym gleba jest wilgotna, a więc ma dużą pojemność cieplną. Ilość spalanej biomasy jest niewystarczająca do ogrzania gleby na głębokość większą niż 5 cm, tym bardziej iż gleba w tym czasie jest jeszcze często zamarznięta. Tak więc ogień w minimalnym stopniu oddziałuje na florę i faunę w warstwie glebowej”.