Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

POMYSLY na fajne obiady piszcie

Polecane posty

Gość gość

Proponuje topik gdzie będziemy dzieliły się pomyslami na obiady :)bez oceniania , krytyki , na pewno macie jakieś fajne przepisy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gulasz, tarta z boczkiem, szpinakiem i serem feta, caneloni, lazania, knedle z owocami, kazdy ma swoje pomysly i swoj smak, nie wiem czy temat sie przyjmie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bez oceniania krytyki HAHAHA na bank sie uda z tymi prymitywami tutaj :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Czasem ma sie pustkę w glowie a wystarczy mala podpowiedź, haslo i juz wiadomo czego szukać. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćop
Również jestem zainteresowana ;) ale przepisami a nie nazwami potraw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Makaron z sosem pieczarkowym, mięsem mielonym i camembertem . Ser bardzo fajnie sie rozpuszcza tworząc zwarty i smaczny sos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Roladki wieprzowe z szpinakiem z fetą pieczone na szparagach pycha dzisiaj miałam .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja ostatnio pierwszy raz zrobiłam pieczeń rzymską i wyszła bardzo fajnie. A narobić się trzeba co nic. Mięso mielone (miałam 700 gram i wyszła duża porcja), do tego wbijasz jajo, kroisz drobno jedną cebulę, dodajesz przyprawy, pieprz i sól, bułkę tartą. Goujesz jajka. Ja dalam 3 sztuki. Połowę mięsa rozkładasz na papierze do pieczenia w brytfance, robisz dołek, w tym układasz w rządku jajka ugotowane (i obrane oczywiście). To przykładasz resztą mięsa. Formujesz ładnie kształt, ja nie miałam cwibakówki, czyli wąskiej foremki, a pomimo to trzymało to się ładnie kupy :) Polałam troszkę oliwą. Przykryłam papierem i do pieca na 45 minut. Potem odkryłam papier i kolejnych 15 minut by pieczeń nabrała ładnych kolorów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nigdy nie jadlam szparagów, jak je mozna fajnie przyrządzić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moje najnowsze "odkrycie" to zupa porowo-serowa z miesem mielonym :-p a na obecna pore roku polecam makaron penne z zielonymi szparagami i truskawkami. Mniam :-p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowa kolezanka
Moją specjalnością są polędwiczki wieprzowe, duszone w porach i pieczarkach. Pyszne i proste danie :) Do tego ziemniaczki zapiekane. Polędwiczki kroimy na plastry i dusimy na patelni tak pół godzinki. Osobno podsmażamy pieczarki. Tak żeby puściła woda z pieczarek. Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym na to pieczarki z patelni i świeży por. Zalewamy wodą lub bulionem i do piekarnika ta 1,5 godzinki. A ziemniaczki proponuje obtoczyć w oliwie i bułce tartej i do piekarnika :) Wychodzą super, chrupiące pyszne :) Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a co znaczy zalewamy? Do połowy? to pytanie do polędwiczek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzisiaj robiłam bardzo prosto bo umyte szparagi z odciętymi końcówkami ułożyłam w naczyniu żaroodpornym posoliłam i na to położyłam podsmażoną polędwiczkę i piekłam ,dzisiaj dosyć długo bo zapomniałam o tym ale wyszło wszystko super i szparagi miękkie nie suche ,a kiedyś robiłam szparagi to pierś z kurczaka rozbita i cienkie plasterki boczku wędzonego lub szynki i to zawinąć na szparagu , czyli kurczak na to boczek lub szynkę polać sosem , był z jogurtu i musztardy francuskiej albo rosyjskiej tej z dużą gorczycą i zapiec tak samo w naczyniu .Przepis miałam z netu ,łatwe i dobre .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja też samo często robię dania z pieczarkami i nigdy nie podsmażam one puszczają wodę i mięso szybko robi się miękkie i soczyste . np karkówka z pieczarkami zawsze pieczarki surowe sypie na mięso .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szparagi... Temat rzeka ;-) Po pierwsze wybor: tylko swieze. Jak pocieramy szparagi o siebie to powinny "piszczec" (jak umyte talerze ;-)), ale to jeszcze nie twarancja, scicnij koncowke (tam gdzie ciete) i sprawdz, czy sa soczyste, a nie suche i "drewniane" Zasadniczo zielone i biale roznia sie tylko tym, ze biale rosna pod ziemia i nie zachodzi proces fotosyntezy. Obieramy, najlepiej obieraczka, zaczynamy pod glowka (bron boze nie obcinac glowki, jest najsmaczniejsza), sucha koncowke przycinamy. Wkladamy do zimnej, osolonej wody i gotujemy okolo 15 min. Ugotowany szparag bedzie sie lekko wyginal pod swoim ciezarem kiedy go uniesiesz na widelcu, zbyt dlugo gotowany zrobi sie miekki i gietki jak spagetti

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
*"gwarancja" i "scisnij" ;-) Zwykle podajemy szparagi z plastrami szynki i sosem holenderskim

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
obieramy tylko białe ,zielonych obierać nie trzeba .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Super jutro zrobie szparagi :) smakowicie z tym kurczakiem i boczkiem brzmią :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gosciu z 17:10 Dzieki, zapomnialam dopisac :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gośćop
Fajne przepisy daję temat do ulubionych. Pieczeń rzymską i szparagi na pewno zrobię. W jakiej temp. piec pieczeń?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
makaron chiński z tofu Składniki: 50 g makaronu chińskiego 90g naturalnego tofu 1/3paczki mieszanki chińskiej 2 łyżeczki chili con carne 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Makaron przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Siekamy czosnek, tofu kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i sosem sojowym, następnie wrzucamy zamrożone warzywa, czosnek oraz chili. Dusimy chwilę, następnie dodajemy makaron i chwilę wszystko dusimy, aby przeszło swoim smakiem. Czas przygotowania: 15 minut. Trudność: łatwe. Ze stopki laski ktora tu pisze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
i to też robiłam Składniki: - 1 pęczek botwinki; - pół zielonego ogórka; - 4-5 rzodkiewek; - pęczek szczypioru - w moim wykonaniu kilka gałązek własnego :) - jogurt naturalny - Zott; - szczypta soli; - szczypta pieprzu cytrynowego; - łyżeczka soku z limonki; - łyżeczka miodu. Przygotowanie: Botwinkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy. Gotujemy wodę w rondelku, wrzucamy pokrojoną botwinkę. Po 10 minutach lekko solimy, dodajemy łyżeczkę soku z limonki i łyżeczkę miodu - uwaga na alergików. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie myjemy ogórka i rzodkiewki, ogórka obieramy. Ścieramy na tarce pół ogórka i rzodkiewki. Siekamy szczypiorek. Do ostudzonej botwinki dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy pieprzem i dodajemy jogurt naturalny - w ilości odpowiadającej indywidualnym gustom :) Do dekoracji można dać natkę z pietruszki :) Czas przygotowania 30 minut Trudność - bardzo łatwe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nowa kolezanka
Tak, zalewamy do połowy. Można nie przykrywać naczynia przez ostatnie 20 min wtedy trochę odparuje. Ja zawsze najpierw troszkę podsmażam pieczarki ale pewnie jak się nie przesmaży to tez będzie ok :) Trzeba popróbować i na pewno wyjdzie super obiadek :) A jeśli chodzi o przyprawy to sól i pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego i ze dwa liście laurowe :) Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a z moich smacznych pomysłów na obiad to uwielbiam makarony pod każdą postacią. najbardziej wszelkie wegetariańskie typu zapiekany ze szpinakiem 50 dag świeżego szpinaku 6 dag startego żółtego sera (np.: parmezanu) 4 jajka sól 20 dag makaronu - nitek ETAP 1Szpinak poszatkować i zblanszować. ETAP 2Makron ugotować na półtwardo. ETAP 3Jajka roztrzepać z przyprawą, dodać szpinak i makaron, posolić i wymieszać. ETAP 4Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiekać w piekarniku, w 200 stopni przez 15-20 minut. to ze strony kamisa. ja uwielbiam makarony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
fajny prosty przepis na botwinkę ,osobiście nie robiłam nigdy bo nie lubię ale mój mąż uwielbia i sam sobie robi z tym ze on chyba na kefirze robi ,skorzystam i zrobię mu z tego przepisu . Makarony ja tak samo uwielbiam ,kupiłam sobie grubą książkę na dania makaronowe . Jutro w planach mam zrobić tartę ,może ktoś da jakiś przepis na taką warzywną ale bez szpinaku .W necie full nie mogę sie zdecydować .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pierś z indyka z żurawina i mozzarela z blogu robilam wyszedl pyszny: Składniki: ok. 1 kg fileta z piersi indyka kilka łyżek dżemu żurawinowego 1 op. mozzarelli (u mnie light) kilka cienkich i długich plasterków boczku wędzonego 1/4 szklanki bulionu drobiowego 1 cebula garść żurawiny suszonej Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek sok z połowy cytyny 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku przeciśnięty sól, pieprz, słodka papryka, majeranek Mięso umyć,wysuszyć i rozbić do uzyskania prostokątnego kształtu. Składniki marynaty połączyć, zalać nią indyka i wstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie leżało całą noc. Mięso wyjąć z marynaty, rozsmarować na środku dżem, poukładać wzdłuż plasterki mozzarelli i zwinąć roladę. Na górze poukładać plasterki boczku i związać mięso nicią (można użyć również wykałaczek). Mięso wraz z resztą marynaty przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać gorący bulion (można zalać wrzątkiem i potem dodać trochę kostki drobiowej), pokrojoną na ósemki cebulę i garść suszonej żurawiny. Całość piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (należy sprawdzać czy się boczek za bardzo nie przypieka). W trakcie pieczenia polewać sosem. Przed podaniem należy zdjąć nić i wyjąć wykałaczki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pierogi, nigdy mi nie wychodzili ciasto nie kleili sie i rozpadalo podczas gotowania aż kupilam mąkę taka w lidlu do ciast i sosów typ 650 i ciasto wyszlo super plastyczne :)niby nic ale polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1. Papryki faszerowane, np. mięsem mielonym z pieczarkami 2. Gnocchi z np. boczkiem I sosem z suszonych pomidorów lub wędzonej papryki 3. "Bigos" z młodej, świeżej kapusty 4. Zapiekanka ziemniaczana z np.kiełbasą 5. Leczo 6. Łosoś z sosem koperkowym 7. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z rodzynkami 8. Racuchy z jabłkami 9. Chłopski garnek 10. Pieczeń z mięsa mielonego faszerowanego pieczarkami, papryka, cebulą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×