Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy któraś pracowała w Polsce i poleciała na L4 na wyspy rodzić?

Polecane posty

Gość gość

Co ze zwolnieniem lekarskim i świadczeniem chorobowym, zasiłkiem macierzyńskim? Czy ZUS wypłacał?

Gość gość
Na wyspach sa konowaly a nie lekarze....

Gość gość
głupoty piszesz, poród w warunkach takich jak u nas w szpitalach prywatnych, do tego wszystko za darmo i szczepionki dla dzieci

Gość gość
A jak to sobie wyobrażasz? Że na wyspach Cie przyjmą z otwartymi rękami mimo że ani jednej składki sobie tu nie wypracowałaś? Nie zdziw się jak rachunek za pobyt w szpitalu dostaniesz.

Gość gość
A czemu chcesz rodzić akurat tam?

Gość gość
czy ty autorko jesteś nienormalna? :O by rodzić w Wielkiej Brytanii za darmo to trzeba tam przebywać od roku przynajmniej. skąd się biorą takie idiotki?

Gość gość
mąż tam mieszka i pracuje od lat, więc opłacał składki...

Gość gość
130zł??? 1200zł plus inne, do tego tutaj za poród w prywatnej klinice muszę zapłacić 8tys, ogólnie jakbym tam poleciała zaoszczędziłabym min. 10tys, do tego dodatki na dzieci, mieszkanie itp. Nie chcę komentarzy, zadałam konkretne pytanie

Gość gość
odnośnie porodu w UK: "Klasycznym "przypadkiem nagłym" jest poród. Nie można odmówić pomocy kobiecie rodzącej, ale przepisy UE mówią, że poród należy się w ramach ubezpieczeń tylko wówczas, kiedy nastąpi niespodziewanie. Czyli jeśli warszawianka wyjedzie na weekend do Paryża w siódmym miesiącu ciąży i tam zacznie się akcja porodowa, to jest objęta ubezpieczeniem. Jeśli natomiast w dziewiątym miesiącu ciąży uda się tam po to, by urodzić, to będzie musiała zapłacić. " "Czy na podstawie karty EKUZ finansowane są porody? Zgodnie z przepisami o koordynacji, ubezpieczony lub uprawniony do korzystania z rzeczowych świadczeń zdrowotnych na podstawie tych przepisów może korzystać ze wszystkich świadczeń, które z powodów medycznych stają się niezbędne w czasie jego pobytu, z uwzględnieniem charakteru tych świadczeń i czasu trwania pobytu, z myślą o zapobieżeniu przymusowemu powrotowi ubezpieczonego do właściwego państwa członkowskiego UE/EFTA przed końcem planowanego pobytu w celu uzyskania niezbędnego leczenia. Powyższy zakres zasadniczo obejmuje wszystkie rzeczowe świadczenia zdrowotne udzielane w związku z ciążą lub narodzinami dziecka. Należy jednak stanowczo podkreślić, że dotyczy on wyłącznie świadczeń o charakterze niezbędnym i w żadnym przypadku nie obejmuje sytuacji, kiedy celem tymczasowego pobytu za granicą jest urodzenie dziecka. Jeżeli zatem kobieta planuje urodzić dziecko za granicą i w tym celu wyjeżdża do innego państwa członkowskiego UE/EFTA, powinna przed wyjazdem uzyskać zgodę Narodowego Funduszu Zdrowia na leczenie planowane poza granicami Polski, ponieważ w przypadku uznania, iż wyjechała ona za granicę aby tam urodzić dziecko, może zostać obciążona kosztami udzielonych świadczeń."

Gość gość
"O tym, czy chory pracownik może wyjechać za granicę, decyduje lekarz. Jeśli nie ma przeciwwskazań – można jechać, informując wcześniej pracodawcę o zmianie miejsca pobytu"

Gość gość
nie o to pytam - chodzi mi o zasiłek chorobowy i macierzyński z Polski bo tu jestem zatrudniona, tam założyłabym rodzinną kartę medyczną w związku z pracą męża, nie chcę refundacji porodu z polskiego nfz

Gość gość
To będziesz płacić tam za poród? O wyjeździe na chorobowym masz niżej.

Gość gość
"Świadczenia z tytułu choroby lub macierzyństwa przyznaje i wypłaca kraj, w którym dana osoba jest ubezpieczona. Zgodnie z przepisami wspólnotowymi świadczenia te będą wypłacane nawet w przypadku, jeśli ktoś mieszka na stałe lub przebywa w innym państwie niż to, w którym jest ubezpieczony i z którego pobiera świadczenia. Jeśli zatem osoba występująca o świadczenia z tytułu choroby lub macierzyństwa: mieszka i pracuje w Polsce, ale wyjeżdża na leczenie do innego kraju – otrzyma świadczenia z Polski, mieszka na stałe w innym kraju niż ten, w którym pracuje – zasiłek wypłaci kraj, gdzie pracuje, mieszka i pracuje w jednym kraju, a oprócz tego pracuje jeszcze w innym – otrzyma świadczenie z kraju, w którym mieszka i pracuje"

Gość gość
nie, nie zapłacę tam za poród, obejmie mnie ubezpieczenie męża, nie interesuje mnie przeklejenie informacji tylko przykłady z życia. Dowiadywałam się w zus jak to wygląda - powiedzieli, że każdy przypadek jest analizowany indywidualnie.. chcę wiedzieć jak to było u kobiet, które zrobiły to o czym ja myślę, wyjechały i czy nie miały problemu ze świadczeniami, bo przecież w Polsce tylko patrzą jak komuś coś zabrać...

Gość gość
w takim przypadku najlepiej pytaj na jakimś polskim forum dla osób w UK -myślę że tam ci najwięcej powiedzą.

większość przyjmuje odwrotny kierunek, z wysp przylatują rodzić do Polski. Jak dla mnie dużo mniejsze znaczenie ma wygląd sal czy posiłek po porodzie. O wiele większe ma kompetencja lekarzy czy położnych, a to uważam że w Anglii kuleje

Gość gość
pewnie autorce chodzi o darmowe cc.

W anglii dużo ciężej załatwić cesarkę